Bulgaria: Existența interceptărilor ilegale, confirmată de Parchetul General

Scandalul interceptărilor ilegale se află în centrul atenţiei presei bulgare de marţi. Parchetul de la Sofia a confirmat că Ministerul de Interne a efectuat interceptări telefonice ilegale în timpul guvernului premierului Boiko Borisov, transmite Agerpres.
Potrivit procurorilor, însă, de vină nu este fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov, ci patru înalţi funcţionari din minister împotriva cărora au început urmăriri penale, scrie ‘Sega’. Procurorul general Sotir Ţaţarov nu a exclus posibilitatea ca şi Ţvetanov să fie acuzat la un moment dat, dar deocamdată acest lucru este imposibil pentru că acesta este protejat de imunitate pentru că este candidat la alegerile parlamentare din 12 mai.

Toate partidele de opoziţie au cerut ca Ţvetanov, care este vicepreşedinte al partidului GERB şi ‘mâna dreaptă’ a fostului premier Boiko Borisov, să renunţe la cariera politică. Acesta a refuzat însă, afirmând că, dacă partidul lui va câştiga alegerile, el va ocupa din nou postul de ministru de interne, mai scrie ‘Sega’.

Ziarele sofiote informează ca şi liderul partidului GERB Boiko Borisov a sărit în apărarea lui Ţvetanov. Borisov a declarat, luni seară, la o întâlnire cu mai mulţi alegători, că nu crede că Ţvetanov s-a înşelat făcând interceptări ilegale.

Scandalul s-a declanşat pe 28 martie, când liderul partidului socialist Serghei Stanişev l-a acuzat pe Ţvetanov, care a fost vicepremier în guvernul de centru-dreapta, că a dispus interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unor lideri politici, printre care preşedintele Gheorghi Pârvanov (2002-2012), actualul preşedinte Rosen Plevneliev, liderii tuturor partidelor parlamentare de opoziţie, precum şi comisarul european Kristalina Gheorghieva, unii magistraţi şi oameni de afaceri.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a anunţat la o conferinţă de presă, luni, că, deocamdată, s-au confirmat două treimi din informaţiile anunţate de Stanişev. Parchetul a început urmărirea penală împotriva a patru înalţi demnitari din Ministerul de Interne.

Cotidianul ‘Capital’ scrie marţi că procurorii nu pot să confirme dacă ordinul pentru interceptările ilegale a venit din partea lui Ţvetanov şi dacă personalităţile menţionate de Stanişev au fost vizate de această activitate pentru că o mare parte din datele au fost şterse de unul dintre inculpaţi. Radko Dimitrov este acuzat că, în ziua în care Stanişev a făcut dezvăluirile, a încercat să distrugă înregistrările audio. La câteva ore după anunţul făcut de Stanişev, Dimitrov a reuşit să şteargă o mare parte din informaţiile culese prin interceptările ilegale. Potrivit procurorilor, în ziua respectivă Dimitrov sărbătorea cea de a 50-a aniversare a sa. După ce a auzit dezvăluirile făcute de Stanişev, el a părăsit petrecerea, spunându-le oaspeţilor că a intervenit ceva urgent. S-a dus la minister şi în noaptea de 28 spre 29 martie a reuşit să şteargă înregistrările, chiar înainte ca procurorii să facă o percheziţie în dimineaţă zilei de 29 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.