România – cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE în luna martie

România a înregistrat în martie, pentru a treia lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE (4,4%), conform datelor publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie până la 1,9% de la 2,0% în luna februarie, în timp ce în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,7% de la 1,8% în luna februarie. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină creşterea preţurilor imediat sub nivelul de două procente.

Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România (4,4%), Estonia (3,8%) şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (minus 0,2%), Letonia (0,3%) şi Suedia (0,5%).

Comparativ cu luna februarie 2013, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre UE, inclusiv în România, a rămas stabilă în cinci state şi a crescut într-o singură ţară membră UE.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 5,25% în luna martie 2013, de la 5,65% în luna februarie 2013. Rata inflaţiei se situează astfel exact la nivelul dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.