Bulgaria trimite arme şi muniție în Ucraina

Preşedintele Bulgariei, prorusul Rumen Radev, şi-a dat în sfârşit acordul pentru transportul de arme, muniţii şi echipamente militare către Ucraina, decizia fiind publicată vineri în Monitorul Oficial, transmite EFE.

Parlamentul de la Sofia a aprobat ajutorul, evaluat la circa 10 milioane de euro, vinerea trecută, cu o amplă majoritate, doar deputaţii socialişti (foşti comunişti) şi ultranaţionalişti votând împotrivă.

Ţara balcanică, un aliat apropiat al Rusiei de-a lungul istoriei, s-a opus până acum trimiterii de arme în Ucraina.

Radev însuşi a susţinut că trimiterea de ajutor militar Ucrainei ar însemna ca Bulgaria să se implice în conflict şi să-l prelungească.

Bulgaria, a cărei armată dispune în principal de armament de producţie sovietică, a fost, alături de Ungaria, singurul partener al NATO şi al Uniunii Europene care nu a trimis ajutor militar ţării invadate de Rusia în februarie anul acesta.

Deşi se păstrează secretul în legătură cu tipurile de arme care vor fi trimise la Kiev, surse militare au declarat pentru EFE, la Sofia, că sunt donate tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, cu tehnologie sovietică, pe care Ucraina le foloseşte deja pentru a doborî drone de producţie iraniană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Să înțelegem că românia trimite sau a trimis!…
    Acum de Crăciun o urare pentru ăla de la cotroceni,…să-ți dea Dumnezeu un set de rachete!…

  2. Dupa cate au zis cei din Iran,au trimis cateva drone inainte de luna februarie 2022,nimic pe timpul conflictului,dronele sunt fabricate in Rusia acuma.Faceti putin efort sa mai cititi ce zic si ceilalti nu numai Nexta. AA cal.23 nu face mai nimic,prea putin ptr. atatea drone,asteptam Patriotul american sa se lupte cu o jucarie zburatoare.

  3. Si romanii au invadat URSS cu aliatul cu musteata. Cand s-a terminat razboiul s-au plans ca sovieticii sunt rai. Parca ii vad si pe romani si pe bulgari cum se jelesc cand se invarte roata.

  4. @lili: Vezi ca a mai fost unul cu mustata care s-a pus pe invadat, chiar inaintea celui la care te referi tu si cu care se avea la catarama. Ba, mai mult, era pe punctul sa il ia la bataie, numai ca acesta a fost inca si mai smecher si a inceput-o primul, spre nenorocul lui, caci lumea buna l-a luat in brate pe celalalt.

  5. @bulab: Acele arme sint eficiente contra a ceea ce zboara la joasa inaltime, unde viteza este, firesc, limitata. Ceea ce face diferenta este insa cantitatea.

  6. Bun, vecinii scapa de armamentul uzat fizic si moral. Cu ce il inlocuiesc, bineinteles cu armament uzat fizic si moral de la licuriciul cel mare. Astia nu dau tehnologia de varf pentru ca nu au incredere in aliatii strategici.

  7. @ Anonim cunosc f. bine „eficacitatea” AA,dar ideea era ca nu se face primavara cu o floare,frontul este lung,spatele si mai larg,cate mii de AA ai nevoie? Nici Patriotul nu face mai nimic,poate cateva drone si pe urma sunt facute praf.Sper ca esti la curent cu faptul ca rusii au folosit/folosesc rachetele hypersonice cu succes…mai este un video oficial-o drona rusesca scapa cu mici avarii dupa atacul efectuat de ucrainieni cu 2 rachete portabile,una trece pe langa iar cealalta explodeaza partial.Sunt video din drone care iti arata cum este folosita o drona capcana ptr. a forta deschiderea focului/radar dupa care vin Lancet 51/52 si curata locul.Este mult de zis,mult de vazut,putin de inteles,traiasca prietenia romano-ucrainiana,multumiti cenzorilor?

  8. @bulab: Se pare ca nu cunosti mare lucru despre armele antiaerine de calibru mic, destinatia acestora, inerent si limitele lor. Prin anii ’80, s-a publicat chiar o lucrare cu acest continut, fara caracter secret. De acord cu disproportia cantitativa, in favoarea Rusiei, care se pare ca isi spune cuvintul. Las-o moarta cu rachetele Patriot, aflate in dotarea unor tari dezvoltate, chiar a unora in permanent conflict, cum este Israelul si Taiwanul. Sa nu stie oare aceste tari ca au aruncat banii in vint? Deocamdata, hipersonicele par a fi mai mult in stadiu experimental, mai putin operational, daca nu cumva un vapourware. Apropo, ce istorii ne mai poti impartasi din experienta ta de combatant in razboiul din Vietnam, de pe timpul francezilor? …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.