Sebastian Burduja. „Am semnat o scrisoare cu Lockheed Martin”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a semnat, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin, despre care spune că este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producţie a bateriilor GridStar Flow (baterie de flux redox) în România.

„Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospaţial, militar şi energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producţie a bateriilor în România. Şi nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generaţie produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluţie inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicaţii utilitare, comerciale, industriale şi militare. Este o tehnologie rentabilă şi eficientă pe termen lung, cu o durată de viaţă operaţională de 20 de ani şi care, foarte important, nu depinde de materii prime critice şi este prietenoasă cu mediul”, a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Burduja a susține că firma americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacităţi de producţie GridStar Flow pe pieţele din întreaga lume.

„Au ales să exploreze România datorită poziţiei strategice, a capacităţii de producţie, a competenţelor inginerilor noştri, dar mai ales pentru că avem potenţialul de a deveni lider european în domeniul securităţii energetice şi al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu şi exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noştri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcţionează perfect, la standardele Lockheed Martin. Putem astfel dezvolta în ţara noastră o unitate de producţie care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană şi în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic naţional, în contextul creşterii ponderii de producţie intermitentă a energiei din surse regenerabile”, a explicat ministrul Energiei.

El a reamintit că încă din perioada fostului său mandat de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a colaborat cu Lockheed Martin, compania americană începând atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluţiilor bazate pe inteligenţă artificială.

„Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia”, a scris Sebastian Burduja pe reţeaua de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

24 de Comentarii

  1. Acum urmeaza sa platim niste miliarde,Lockheed Martin s-o dea in bara cu ale lor GridStar Flowiar iar Romania sa piarda miliardele.Alta la rind dupa Rosia Montana.

  2. Si eu am semnat o scrisoare de intentie cu Sharone Stone.In 1981,inca nu stiu daca si dansa stie,Maimutoii astia chiar isi bat joc de noi,probabil au si de ce.Oare …de ce….

  3. Așa bre, semnați fara a întreba cetățenii români din tara și după ce intrați în rahat, tara plătește, de fapt, toți cetățenii din Romania!

  4. Da, un nou Behtel.Cred ca regulat la 2, 3 ani platim tributul americanilor ,ca la turci in trecut.Bani si carne de tun .

  5. Oare s-a gandit cineva din padure sa-l intrebe pe junior pe ce drapel a jurat? Ca nu se vede scrisu’ la filmu’ asta.

  6. Lui Sebastian Burduja : ai semnat o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin? Bă nulitate, tu nu stii nici măcar ce semnezi.
    Cum să semnezi o scrisoare cu Lockheed Martin? La cine ați adresat-o, lui Volodymyr Oleksandrovytch Zelensky?

  7. Imi place cum va suciti imediat cum e vorba de o firma americana. Il ridicati in slavi pe Orban ca are BMW fabrici pe la el. Acum ca vor astia sa faca la noi, e de porc. Daca era Rosatom era bine?

  8. @CV
    Golaneala asta cu bateriile nu sufera comparatia cu fabricile BMW. Tu daca vrei sa pui de-o mamaliga, folosesti bateria de la masina sau dai drumul la aragaz, eventual dai foc la niste coceni sub tuci? Bateriile alea magice cu ce energie crezi ca se incarca? Cu aia de la solare sau vartelnite? Ha ha, poate daca ai multa rabdare cum au avut amazoanele de pe insula pierduta in ocean cu tataie ala de a naufragiat la ele!

  9. Apropo de fabrica de baterii Lockheed-Martin: ale dreaq baterii, le-am tot montat si demontat si tot mitraliere au iesit.

  10. Tot felul de tehnologii minunate şi experimentale… Acum, după generatoarele atomice de submarine pe care vor să ni le vândă ca microcentrale nucleare (nepotrivite pentru uz industrial deoarece sunt scumpe, puțin fiabile, de randament redus iar energia produsă costă mult – este ca şi cum ai folosi motoare de motocicletă la camioane), a venit rândul acestor baterii geniale. Ne poate spune dl Burduja ce electroliți se folosesc, ca să înțelegem şi noi principiul de funcționare al acestor minunați acumulatori electrici? Adică din ce compuşi chimici sunt făcuți cei 2 electroliți?
    Nu e suficient să vezi un spot publicitar al unei firme ca să angajezi țara într-o aventură! E foarte fericit dl Burduja că a fost băgat în seamă de un lobbyst al Lockheed Martin şi iute-iute a început să dea din coadă!
    Ce oameni de nimic ați pus în guvern…

  11. Mai cib, daca tu faci focul din coceni nu inseamna ca toata lumea face asta. Unii au cuptoare electrice si alea alea. Si cu moristile alea tocmai asta e problema, ce faci cand nu ai nevoie de energie si ce faci cand nu bate vantul? Stochezi energia. Nu e greu, hai ca poti.

  12. Cu Lockheed Martin? Niste prapaditi!
    Ar fi trebuit sa semnam o scrisoare cu fabricile Pobeda si Vostok, sa fabricam si noi ceasuri traznet ca ale muscalilor.
    Sa vezi atunci ce latraturi si miorlaieli admirative ar fi fost pe forumul Gazetei Putinofilului Nationale!……[Rumburak]

  13. Politrucul asta vrea sa ne mai dea un tun de miliarde probabil, n-am incredere in el nici cat intr-un gandac.

  14. @CV
    Poate imi spui si cat consuma un cuptor electric si cum dreaq faci mamaliga in cuptor! Despre baterii, poate intrebi un prieten cam cate incendii s-au declansat de la acestea si cum au fost stinse. Crezi ca de prosti aia care intretin si manageriaza parcari subterane nu permit parcarea cazanelor electrice?

  15. @Mare eroare! Auzi cu cine!
    Mai draghe, LM nu sunt cumva aia de-au produs mirobolantu’ invizibil F35 de nici Centcom-u’ nu stie pe unde bazaie? Ca cam ca ala de era cautat cu militia prin desert? Sau ca cam ca ala de cazu de pe barcaz? Cica vacarii vor sa dea la tot cartieru’ d-astea, pana se prinde lumea ce panarame cumpara, doar doar or mai scapa din ele.

  16. Cib, de plite electrice ai auzit? Adica hai, ca nu poti fi atat de redus. Iar bateriile de vor astia se le produca sunt pentru uz industrial. Daca nu iti plac bateriile, eu zic sa iti arunci telefonul, tableta, laptopul, orice telecomanda si aia e. Hai sa fim seriosi.

  17. Burduja ăsta e cel care a ALBIT plagiatul lu’ Bode prin trepădușii puși de el în Consiliul de Etică.
    O l.i.c.h.e.a mai MAXIMĂ CA COntra-ofensiva, măRog…🤮
    {● RăuPorKaK-CHIMIzDU’ x 2-RăuPorKKaK ●}

  18. @ Dacă, ”intențiile” implică achiziții publice și resurse publice pentru derularea unor astfel de activități și elemente ce țin de Consiliul Concurenței și legislalația UE despre concurență și negocierile UE cu SUA despre politicile comerciale, ?

  19. @CV
    Rahatu, ca e mic sau mare, tot rahat e. Chiar si cand e industrial. Una e sa arunci telefonu in chiuveta daca ia foc (o marca binecunoscuta, acum cativa ani) sau masini electrice (nu dau nume, se cunosc) in groapa sapata cu excavatorul si umpluta subito cu apa de pompieri depasiti de situatie (cazuri frecvente in ultima vreme) si alta e sa arunci ditai hala cu baterii. Unde, nu se stie inca. Astept cu ingrijorare primul incendiu provocat de baterii la mirobolantele autobuze electrice comandate de onor primaria comunei Bucataresti.
    PS Daca poti sa-mi spui cam cat te-ar costa o mamaliga facuta pe aragaz si una facuta pe plita electrica, fac petitie la Nobel pentru mataluta daca plita e mai economica. Sa nu-mi spui de plite cu infrarosii si alte povesti, ca te-ntreb cat e costul final dupa ce cumperi tot echipamentul la alea bengoase (inclusiv troaca de productie) si cat e la un blid clasic de tabla gen mama mare pus pe pirostrii. BTW, corentu de la cuptoarele electrice pentru otelarii nu va putea fi obtinut din foto si vartelnite decat daca ai nevoie de produsul finit peste vreo douaj-de ani de cand pornesti drujba.

  20. cu baterii chinezesti ai incercat ???
    nu de alta dar se pare ca sint destul de avansati in domeniu si au intregul ecositem de productie…de la lithiu pina la producul final
    se fabrica in ungaria chinezarii…
    care-i diferentza de cost ?

  21. Cib, vad nu poti sa gandesti aia e. Vrei sa imi spui ca au fost mai multe incendii din cauza bateriilor decat din cauza acumularilor de gaze sau gpl prin Romania? Cate butelii nu au pornit un incendiu? Hai ma.

    Cat despre productie in banda si acoperire de varf nu are rost sa iti explic daca nu pricepi lucruri elementare.

  22. un gunoi de tradator care sa vindut la Diavolul drogat si criminal ammerrllocc,de ce. u faci afaceri cu China India Rusia sau Saudi Arabia daca esti tare , ca amerrlloccii au datorii de 34 de trilioane de dolari

  23. Reposez, si NU MAI CENZURA, @, V.S.!: … si militare. Burduja aduce razboiul pe care-l vor americanii cu Rusia, în România. Mai ales stiind ce produce, în realitate si-n masa, si-al carui furnizor este Lockheed Martin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.