În cimitirul primăriei Cafenea pentru bocitoare, pe 40.000 € șpagă

Patronul unei firme de pompe funebre a vrut să îmbine bocitul cu plăcutul și a ridicat, fără autorizație, în prelungirea unei capele mortuare aflată într-un cimitir din Timișoara, o sală unde aparținătorii defunctului să servească o cafea, ori o gustărică de la firma de catering aparținând aceluiași patron.

Întâmplarea, aparent banală, ascunde, însă, mai multe alte ilegalități comise de către ”groparul șef ” care, în agenda sa, are ”prieteni” importanți care-l apără. Parlamentari, primari sau directori din primărie. Cu toate astea, patronul de la firma de pompe funebre are de dat explicații la DNA, într-un dosar în care unul dintre foștii săi parteneri de afaceri le-a prezentat procurorilor anticorupție o înregistrare în care se vorbește de o mită de 40.000 de euro, de care nu este străin ”groparul șef”.

Sală de așteptare, de tip bar, în cimitir

Octavian Batori, patronul Casei funerare, Octavian&Adi, s-a apucat de treabă, după ce a fost „cadorisit”, anul trecut, cu concesiunea a două cimitire din Timișoara. Oamenii săi s-au pus pe treabă și au ridicat o sală, ”multifuncțională”, în prelungirea unei capele, aflată și ea în construcție, dar fără să aibe autorizatie de la primărie. Constatarea a fost făcută de către unul din noii viceprimari ai orașului care a însoțit o echipă de control ce a tras un raid, inopinat, prin cimitirele din urbe. Batori a picat testul, atât la curățenia dintre morminte, cât și la capitolul lucrări fără autorizație.”Domnule, nu scrieți nimic despre mine că ce se aude sunt fake-news-uri. Eu nu am construit nimic ilegal. E mâna concurenței care mă urmărește peste tot, mă defăimează pe toate planurile și mă reclamă. Acolo am vrut să fac o sală de așteptare, unde aparținătorii să poată servi o cafea.(!) Era deja construit acolo, eu am pus doar niște termopane”, a declarat pentru Cotidianul.ro, Octavian Batori, care, însă, nu vrea să spună nici un cuvând despre cine urma să doteze cu cafea, dar și alte produse gastronomice, sala de așteptare, de tip bar, din cimitir.

Este adevărat, eu am și o firmă de catering ce are o cifră de afaceri de peste 4 milioane de lei pe an. Eu aș vrea ca cimitirele să fie civilizate, ca-n Austria, Germania, sau Ungaria”, a mai spus Batori, dar mizeria găsită printre locurile de veci, în ziua controlului, îl contrazice flagrant, așa cum rezultă din imaginile de mai jos.

Șpagă pentru o concesiune pe 5 ani

De ce și-a permis, însă, Batori să neglijeze curățenia și să se ocupe de propriile afaceri ca și cum cimitirele pentru care a obținut, în mod discutanil, concesiunile ar fi proprietea lui, asta știe mai bine directorul care i-a semnat concesiunile. Presa locală (Ziuadevest, Impact Press) a dezvăluit că un fost partener de afaceri a lui Batori, Alin Agafiței, ar fi predat procurorilor DNA Timișoara o înregistrare în care se vorbește despre o șpagă de 40.000 de euro. Suma ar fi primit-o, în tranșe, Florin Răvășilă, fost director în Primăria Timișoara, cel care i-a semnat lui Batori concesiunea cimitirelor pe o perioadă de 5 ani. Întrebat dacă a fost citat la DNA în dosarul șpăgii, patronul Casei funerare Octavian & Adi, a întrerupt brusc convorbirea telefonică.

”Vă rog să nu mă mai sunați niciodată. Să nu mă mai sunați”, spunea Batori care a închis imediat telefonul, fără vreo altă explicație. Ulterior, s-au produs două clarificări în ”povestea” cimitirelor . Agafiței, fostul partener al lui Batori, a declarat, pentru Cotidianul.ro, că înregistrarea a predat-o la DNA, iar Florin Răvășilă, cel care trata probleme administrative din resortul de care răspundea la Primăria Timișoara, și-a cerut transferul la Poliția locală, pe un post de execuție. El spune, însă, că în ceea ce-l privește e vorba de intoxicări. ”Nu am fost audiat la DNA Timișoara. Au fost doar intoxicări, preluate de către o anumită parte a presei”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, Florin Răvășilă, fost consilier al ex primarului Robu Nicolae.

Batori, mese „binecuvântate” la parlamentari liberali

Patronul de la Casa funerară Octavian&Adi a fost reclamat, în mai multe rânduri, atât la primărie, cât și la Protecția consumatorilor pentru că lua bani mai mulți la înmormântări, peste tariful legal stabilit printr-o hotătâre a Consiliului Local Timișoara. Atât timp cât Florin Răvășilă a fost director în primărie, Batori n-a avut probleme și a fost protejat. Chiar și în spatele ușilor închise, ”groparul șef” ar fi benefiat de protecție, măcar din partea deputatului PNL, Benone Ardelean, sau al celuilalt deputat PNL, Marcel Vela, cărora le-a „binecuvântat” mesele organizate în diferite ocazii cu produsele gastronomice ale firmei sale de catering.”Am auzit de domnul Ardelean. Poate că i-am făcut ziua de naștere cu produsele mele. Nu-mi amintesc. Am foarte multe solicitări” a mai apucat să spună Batori, înainte să întrerupă conversația cu noi.

Sursa foto: Facebook – Octavian Batori

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

  1. Ooo, da,. Mentalitate de român educat,.cu,.”ce-i al nostru e și al meu”,.Deci dacă e al meu il iau și profit,. Doar ”e țara mea și fac ce vreau”.. E mentalitatea patriotică a românului, la care de-i atragi atenția că a scăpat ceva pe stradă, iți răspunde că doar există măturători și salubritate, de ce să fie plătiți degeaba..

  2. Asta este militian sau informator , cu nume de cal . Ce credeti dumneavoastra ca poate produce scoala mondiala de la Campina . Doar nu o sa faca specialisti in robotica ? Specialitatile lor sunt cele pe care le vedem de 30 de ani de cand sa-au apucat de ieconomie si envestitorii au inceput cu fer vechi , apoi au vandut terenurili la fratii lor straini care au ridicat cartieruri cu Bar si facilitati de pariu sau Karaocke .
    De 30 de ani mai sunt investitii adevarate pe teritoriul Romaniei ocupate ? Investitorii strategici din cimitire , inlocuiesc investitiile in hidrocentrale , in industria metalurgica , in chimie , in aeronautica etc . Sa fim putin-tica atenti ca daca ne pleaca si envestitorii astia , ne alegem doar cu speranta in trecut , si casili cu turnuleturi ca concept util !

  3. Pe ăsta o să-l ia Cîțu și Orban să-l pună director la spitalul de covid. Binențeles cu „binecuvântarea” Șefului de la Cotroceni.

  4. Nu stiu daca este ceva ilegal ceea ce a facut acest cetatean. Insa faptul ca a usurat efortul rudelor defuntilor de a pregati masa de pomenire dupa inmormantare rudelor, in apropiere de cimitir, scutindu-i de drumuri lungi si obositoare, mi se pare de salutat si apreciat. In rest de nenorociti, cartitori, dusmanosi si ticalosi este satula lumea si nu duce lipsa nimeni, nu numai noi cei din Romania.

  5. Sigur este ilegal, dacă ai fi vrut tu sa construiesti , aveai nevoie de o grămada de avize și autorizații , dar așa a fost mai simplu , dai o șpagă și stai in fata …..

  6. @Alcibiade Este ILEGAL deoarece art.11 din Legea 50/1991 permite sa faci fara autorizatie de construire doar construcții funerare ( cavouri , cruci) fara autorizatie de construire , nu și spatii de alimentație publica in cimitire fără autorizație de construire . Cladirea trebuie demolata iar parastasurile sa se faca in spatii autorizate . Este imoral deoarece terenul cimitirelor este de interes public pentru servicii publice de inhumare nu pentru „alimentatie publica”

  7. Sau, in varianta PNL Timisoara, hai cu mortu’ la cafenea ! Baiatu’ asta o sa ne spuna in curind ca, daca tot vrem „civilizatie” ca in Olanda, el poate oricind sa transforme simpla cafenea in care rudele decedatului „sa serveasca” (sic !) o cafea, in coffee-shop sau chiar sa aduca niste fete in vitrine ! (cica i s-au facut si niste comenzi speciale de cavouri, pe modelul „Valcov”, in care pe si in pereti sa fie expuse niste Madone de Rafael sau Leonardo !)

  8. Ce repede intrati pe fenta! Este clar excrocherie bazata pe mita! punct. La fel si cu transferul decedatilor in strainatate, pe langa asigurarea de turist de 50.000 lei platita la plecarea din Romania in care este inclusa in asogurare actiunea transfer la domiciliu in caz de deces, membrii familiei sunt obligati sa contribuie cu destul de gras financiar la acel transfer! Parca legea e egala pentru toti! Astia sunt mai cu mot, au creier cumva in alta parte decat au oamenii, sau maini sau cap mai multe decat cetateanul obisnuit roman?

  9. Turiștii, cel puțin în Europa, vizitează părțile vechi ale orașelor nicidecum cele noi, noi de la Corbuiser încoace. Dacă erau îngrădirile de acuma, aprobări, arhitecți samd, nici o parte veche a vreunui oraș nu era de vizitat.
    Nu numai în România, ceea ce s-a construit mai ales din 1990 încoace este de o urîțenie desăvîrșită. Trăind zi de zi în această hidoșenie nu are cum să nu ne întunece sufletul și, ca urmare, felul de a gândi. Cînd turiștii se vor înghesui să viziteze cartierul Băneasa, de pildă, mi-o tai și mi-o dau la rațe.
    Un cont twitter cumva greu de citit pt adevărurile crude din arhitectură ce la scoate la lumină. https://twitter.com/wrathofgnon
    De fapt numai unui rob stăpînul îi dă voie, sau nu, să construiască după placul și voia celui din urmă. Fără nici o regulă scrisă și „legislație în vigoare”, nu numai românii, oamenii cît au fost liberi au știut să-și ridice case neîmpotivite naturii (materiale, așezare, formă, aspect), fără a deranja vecinii. Casele românești, spunea un arhitect trecut de tinerețe demult, respectă în proporții raportul/regula de aur și nu zgîrie ochiul. Cu frumosul și binele ne naștem, sînt instincte pervertite de cei ce conduc din umbră prin școală și mai nou media.

  10. @parere Băi nea, tu alt cuvânt în afară de „fentă” mai știi? Dacă nu îți spun eu unul: boring. În traducere, hai pa, că ne plictisești!

  11. Un alt „antreprenor roman” ! E plina tara de ei, putini, foarte putini au afaceri curate si aproape totul se desfasoara sub controlul, protectia si participarea noii variante a Securitatii !

  12. Bre Marete Urs,iti spune ceva Contesa Bathory ? Aia care a ucis sute de fete pentru a face baie in sangele lor crezand ca intinereste astfel? Bathory = romanizat in Batori? Bravo.Inseamna ca ti-a cazut fisa ca se trage din grofii Bathory,o veche familie ungureasca.Bre,astia care se trag din neamul Bathory a-i trage ata numai spre moarte,cimitire,cavouri,sicrie.. Probabil e un blestem pe care il duc de sute de ani in spate si nu pot trai si hrani decat in umbra mortii.Ghinion.

  13. @Preda Buzescu:
    Intrati prea rapid in capcanele aruncate si va certati desi nu e bine! Fiecare are dreptul la opinie indiferent care ar fi ea, dar sunteti destul de cititi sau isteti sa cititi printre randuri!

  14. Am avut un deces in familie si am apelat la serviciile firmei despre care se vorbeste in articol. Nu ma pot referi la cele spuse cu privire la eventualele ilegalitati faptuite de patronul firmei, dar fata de mine firma respectiva s-a comportat profesionist, serviciile dansilor m-au ajutat mult in acele momente grele si m-au scutit de multa alergatura.

  15. Si inca ceva, ca deja m-am enervat. Din cate stiu patronul respectiv a venit cu bani dupa cativa ani buni munciti in Italia, nu a pornit afacerea cu bani din tepe mioritice.

  16. Tipic la noi! Dacă unul ridică capul, sar zece să-l tragă înapoi, inclusiv ziariști.

  17. Toate casele funerale din America sunt dotate cu sali adiacente unde poti servi cafea si alte gustari puse la dispozitia ‘bocitorilor’ de familia mortului. Unii romanasi aduc si bautura (mascat) in cantitati suficiente care se consuna mai cu fereala sub ochii binevoitori ai gazdei. Nimic nou!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.