Călătoria simțurilor cu uleiurile Luna Solai

Binecunoscută consumatorilor de produse bio, Luna Solai este o colecție premium de uleiuri presate la rece, din semințe autohtone și care are la bază o lungă tradiție. Dovadă a calității uleiurilor este și recunoașterea de către Casă Regală a României, care, în 2018, a reînnoit Titlul de Furnizor, după ce, în 2014 compania s-a bucurat pentru prima dată de această distincție.

Istoricul unei tradiții de familie

În 1998, în comuna clujeană Luna, Mihail Tulai a început să producă ulei pentru oamenii din sat, dar și pentru cei din vecinătatea localității. Capacitatea unei singure prese era destul de limitată, în jur de 50 de kilograme de semințe de floarea-soarelui pe oră, ceea ce făcea ca toamna, oamenii să își aștepte rândul. În 2011, fiica clujeanului, Felicia Tulai, absolventă a Facultății de Economie, renunță la job-ul pe care îl avea în sectorul financiar și decide să se dedice 100% afacerii de familie. Primul pas a fost achiziționarea a 40 de tone de semințe de floarea-soarelui din care să se producă 15.000 de litri de ulei. A urmat cumpărarea unei noi prese, mai moderne, dar și documentarea legislativă în scopul creării de noi uleiuri și obținerea atestatelor necesare.

Un alt pas a fost găsirea unui brand care să însumeze autenticitatea și calitatea produsului. La început, exista o etichetă cu o floarea-soarelui în mijlocul căreia scria Luna, însă, un an mai târziu, au produs și ulei din semințe de in, ceea ce a făcut ca vechea etichetă să nu mai aibă sens. Au fost necesare două branduri diferite: «De la Luna» pentru uleiurile de floarea-soarelui și «Luna Solai», pentru celelalte uleiuri îmbuteliate în sticlă.

De ce Luna Solai? Simplu. Luna este localitatea în care produsele au luat naștere, Luna este localitatea în care am crescut și din care ne achiziționăm cea mai mare parte din semințele care stau la baza uleiurilor. Suntem legați de această comunitate și de această regiune și încercăm să dăm înapoi o parte din ceea ce noi am primit de aici”, afirmă Felicia Tulai.

Odata produse, uleiurile au început să fie distribuite în magazinele specializate și cele cu profil naturist din Cluj și București, dar și în diferite târguri cu produse tradiționale.

Un pas important l-a reprezentat colaborarea cu Mega Image, pentru care, în primă fază, au fost produse uleiurile sub brandul propriu 365, după care, uleiul a fost îmbuteliat sub brandul Gusturi Românești.

Deoarece, de la an la an, a început să existe cerere din ce in ce mai mare, producatorii au decis să investească într-un spațiu de producție mai generos. Cu o investiție de 200 000 euro,  antreprenoarea a cumpărat un teren și a construit fabrica.

De la Luna către Asia

Cu  o capacitate de îmbuteliere de peste 500 de litri într-un schimb de opt ore, și cu o materie primă de proveniență locală, producătorul mizează pe diversificare.

„Am dezvoltat exportul cu China și Coreea, deoarece Asia este o piață foarte interesantă. În Europa, consumatorii și retailerii sunt reticenți în ceea ce privește produsele din Europa de Est”, mărturisește managerul Luna Solai.

Un alt segment de dezvoltare al afacerii îl reprezintă producerea uleiurilor de struguri, de cătină și de ricin, dar și șrotul care este folosit pentru hrana animalelor, dar care ar  putea reprezenta un ingredient în prepararea anumitor sortimente de mâncare ceea ce ar direcționa bussinesul în segmentul vegan.

Felicia Tulai își dorește ca povestea Luna Solai să fie cunoscută de cât mai mulți oameni și pentru asta vrea să includă fabrica într-un circuit de vizitare.

“Am demarat și un proiect numit Asociația Femeilor Voluntar Luna, cu femeile din sat, pentru a lansa o broșură cu rețete autentice”, explică antreprenoarea.

Din păcate, Mihail Tulai, cel care a pus bazele TAF Presoil, producătorul uleiurilor presate la rece, Luna Solai, s-a stins din viață în prima lună a acestui an.

În ceea ce privește anul 2020, din cauza fluctuației prețului la materia primă, producătorul Luna Solai a fost în imposibilitatea de a mai achiziționa materie primă românească.

Compania a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 1,354,000 lei și produce anual o cantitate de 100.000 de litri de ulei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Tulai Doamne ce românesc șî bio îi oloiul din sămânță de floare adusă din China!

  2. Ceva despre industria care „merge” in Romania ar fi fost mult mai apreciat si binevenit…asa cu uleiurile ce sa faci, prea multe optiuni nu ai…Chiar si Educatia care „merge” in Romania ar fi fost un articol interesant ! la noi merg bine Deficitul, Criza guvernarii si alegerile care se fraudeaza la vedere girate de un pres arogant bolnav de suficienta si grandomanie in prostie!

  3. Familie de oameni harnici si de treaba. Cine-i cunoaste pe fratii Tulai si neamul lor din comuna Luna de Câmpia-Turzii, a avut norocul sa întâlneasca ADEVARATI oameni !
    Sanatate sa aveti ca restul vine de la sine, dupa munca si rasplata! Doamne ajuta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.