Căldura Capitalei, asigurată cel puţin o lună

Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis continuarea furnizării gazelor naturale necesare producției de energie termică în Bucureşti prin semnarea unui nou contract pentru o perioadă de o lună. Până în data de 15 decembrie 2015 urmează să se încheie o convenţie de eşalonare a datoriilor restante pe care producătorul energiei termice Elcen o are către Romgaz, condiţie obligatorie pentru continuarea furnizării de gaze natural, se arată într-un comunicat Romgaz.

“În situaţia dată, s-au analizat consecinţele sociale ale unei decizii de întrerupere a relaţiilor contractuale şi a fost luată în considerare aprobarea de către Consiliul General al Primăriei Bucureşti a unui împrumut în vederea finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea aprovizionării cu energie termică de la Radet, văzând astfel posibilitatea creării unui flux financiar inclusiv pentru plata
gazelor. În acest context, Romgaz face următoarele precizări:

• Compania a luat la cunoștință dificultățile financiare cu care se confruntă Electrocentrale București S.A., cauzate, la rândul lor, de un client în dificultate financiară, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice Radet București.
Considerăm că toate părțile trebuie să facă eforturi majore pentru a nu se mai ajunge la blocaje financiare precum cel de față;
• Compania îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială, având misiunea de a proteja atât interesele proprii cât şi ale acţionarilor săi.”, se spune în comunicatul Romgaz. În prezent, în Bucureşti sunt în jur de 500 mii de apartamente racordate la sistemul centralizat de căldură.

Elcen, producătorul căldurii pentru Bucureşti, utilizează gazul produs de Romgaz. Căldura este distribuită bucureştenilor de către Radet, regia Primăriei Capitalei. Elcen are o datorie de peste 360 milioane de lei către Romgaz. Însă şi Elcen are recuperat o creanţă de peste 3,6 miliarde de lei de la Radet. S-a ajuns în această situaţie din mai multe cauze:

– Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013;

– Datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei).

– Datoriile Primăriei Municipiului Bucureşti către regia autonomă care sunt în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCEN şi RADET, protocol aprobat printr-o hotărâre de Consiliu din 2008.

– Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului Bucureşti către Radet privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei),aferentă perioadei februarie – august 2015;

– Datoriile acumulate de Radet Bucureşti către furnizori, în special Enel (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei);

– Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii 10 ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti.

– Refuzul Primăriei Municipiului Bucureşti de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei. După această dată regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanţei nr.26/2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Costin Cretu 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.