Călin Popescu Tăriceanu: „Relaxarea” nu răsare de la București

Pentru a reporni economia, nu este suficient să dai o ordonanță militară și nici nu există un buton magic pe care să apeși. Și, chiar dacă ar exista un asemenea buton, el nu s-ar afla nici la Palatul Victoria și nici la Cotroceni.

Este clar că ne-am săturat cu toții să mai stăm în case. Suntem nervoși, îngrijorați și dezamăgiți de cum s-au mișcat autoritățile. Ne dăm seama că aproape tot ce au făcut până acum a fost doar propagandă. Câteva exemple doar:

1. Testează puțin ca să arate că avem mai puțini bolnavi decât în țări mai bogate.
2. Măști de protecție pentru toată lumea – spune Ludovic Orban. Intrați în primele 5 farmacii și întrebați de măști. Nu există.
3. Credite pentru IMM-uri – proclamă patriotic Cîțu. Mergeți la câte bănci vreți și o să vă trimită la Guvern să vă dea credite Cîțu și Orban.

Acțiunea lor este doar la televizor. În viața reală suntem lăsați să ne descurcăm fiecare cum putem.
Citeam zilele trecute un studiu, de fapt un fel de ghid, făcut de specialiștii de la Johns Hopkins University despre criteriile care trebuie luate în considerare atunci când se hotărăște revenirea la normalitate. Tot spun “normalitate” deși știu că nu e așa dar refuz să folosesc termenul tâmpit folosit de autorități: relaxare!

Ghidul se adresează însă nu guvernanților, ci, mai degrabă autorităților locale, pe considerentul că ele sunt cele care, în fapt, cunosc situația cel mai bine la nivelul comunității și pot decide și gestiona acțiunea de ”reopening” – revenirea la normalitate. Căci autorii studiului și-au dat seama că nu există o rețetă universală și fiecare comunitate va trebuie să adapteze niște recomandări generale la specificul lor.
Este exact ceea ce guvernații noștri nu fac, sau fac exact pe dos. În loc de descentralizare și transferare a măsurilor de prevenție și a deciziei de revenire la normalitate către autoritățile locale, PNL a strâns totul în pumnul guvernamental. Sau, în cazul informațiilor sensibile despre testări și rata deceselor, a dat toată puterea unui grup așa zis strategic, din care nici până acum nu știm cine face parte.

Revenind la criteriile celor de la J.H.U, o analiză a felului în care acestea ar fi îndeplinite dacă ne-am raporta la acțiunea guvernului ar arăta așa.
1.    Numărul de cazuri este în descreștere pe o perioadă de cel puțin 14 zile. 
Printr-o decizie a ministrului de interne prefecturilor li s-a interzis să facă comunicări pe tema situației locale. Prin urmare, la noi numărul de cazuri este cel pe care îl hotărăște pixul autorităților guvernamentale. Prin numărul extrem de redus de persoane testate, România rămîne într-o plajă relativ constanța. Nimeni nu este preocupat să testeze sutele de mii de români care au, fără să știe, virusul și îl răspândesc.
2.    Capacitatea de testare este suficientă pentru a testa măcar cazurile simptomatice, contactii acestora precum și persoanele care îndeplinesc roluri esențiale în viață comunității (ex. personal medical).
Guvernul Orban ne anunță de aproape 2 luni că de săptămâna viitoare, (întotdeauna promisiunile vizează ”săptămâna viitoare”) vom testa multe mii pe zi. Acum, în medie, pe zi se fac cam 5 mii de teste. Ținând cont că cele mai multe teste sunt făcute pe bolnavii care trebuie verificați dacă s-au vindecat și secundar, din păcate, pe personalul medical din linia întâi, înseamnă că numărul nou de persoane testate zilnic este nesemnificativ. În schimb, în privința autorităților locale, vedem cum li se pun bețe în roate când încearcă să-și dezvolte propriile capacități de testare. De ce să blochezi demersul autorităților locale?
3.    Sistemul medical are capacitatea de a trata pacienții și dispune de suficient echipament de protecție pentru cadrele medicale.

Teoretic stăm bine la acest indicator. Rar depășim numărul de 300 persoane la terapie intensivă în condițiile în care numărul de paturi este de pe peste 2000. Paturi ar fi dar personalul medical din prima linie începe să aibă uzură inevitabilă unei lupte de o asemenea intensitate. Sistemul medical are acum capacitatea de a trata doar pentru că numărul de persoane testate este foarte mic. Oamenii mor în case și în azile de bătrâni. Tragediile de acolo nu pot fi descrise în cuvinte.
4.    Există capacitatea la nivelul DSP de a face anchete epidemiologice pentru toate cazurile nou apărute.
Nu știu ce să zic aici. Cred că s-a abandonat ideea anchetei epidemiologice sau oricum autoritățile nu mai vorbesc despre ea așa cum o făceau la început. Mi se pare un capitol esențial în special dacă vom reporni economia. În orice comunitate poate apărea un caz și aici identificarea celor care au intrat în contact cu cel bolnav este esențială pentru continuarea activității.

Prin urmare, decizia de a reveni la „normalitate” nu cred că trebuie să fie în mâna celor de la Guvern. În fond, ei sunt cei din cauza cărora suntem azi unde suntem. Oare suntem atât de naivi să credem că dacă au ratat lupta împotriva crizei de coronavirus vor putea să gestioneze mai bine revenirea la viață?  Eu cred că cea ce ne așteaptă este mult mai complicat decît ce a trecut, motiv pentru care nu mi-aș da viața pe mâna acestor incompetenți.
Decizia de a reveni la viață trebuie transferată la nivel local, trebuie să fie rezultatul unei consultări și decizii comune, la nivel local, între medici, autorități locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai sistemului de educație precum și ONG-urile care lucrează cu persoane aflate în categorii de risc (cămine de bătrâni, centre de persoane cu dizabilități). Numai așa, la nivel local, se vor putea lua măsurile de siguranță adaptate fiecărui sector precum și un plan de măsuri de urgență ce vor fi luate în cazul în care reapar cazuri de infectare.

Este important ca întreaga comunitate să înțeleagă care sunt măsurile de protecție și condițiile în care se vor relua activitățile în siguranță pentru toți.
Va trebuie să învățăm să conviețuim cu virusul. Măcar o perioadă, până când va apărea un vaccin. Să acceptăm acest lucru și să nu ne panicăm inutil. Să învățăm să ne trăim viața în noile condiții, să fim fericiți și să mergem mai departe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. toate testele chinezesti ca si mastile lor sunt praf ! REFUZATI TESTAREA ! SA SE FACA TESTARE GENETICA MOLECULARA – 1000 EURO – NU TESTARILOR RAPIDE ! testarile rapide nu sunt sigure si dau rezultate fals pozitive sau fals negative. ASTA ESTE PRACTICA NEO-NAZISTA DE separare a populatiei si OBISNUIRE A POPULATIEI CU CONTROLUL ABSOLUT „SPRE BINELE NOSTRU” !

  2. E plin internetul de oferte de masti,pe cine pacaleste tariceanu!Pe strada nu vezi batran sau tanar fara masca,doar nu le cumpara la negru..iar Spirtul Medicinal se vinde si la mall!
    Nu numai ca minte de ingheata apele dar Worldometres arata statistic cati morti ,cati infectati sunt per milion de locuitori,nu trebuie sa ne afirme Tariceanu aiurelile lui
    Doar nu credeati ca bancile dau credite IMM-urilor in baza spuselor lui citu?:))
    lasa-ne tatatita Kuki,ca deja plictisesti prin obstinatie,tot nu te primesc astia in PNL!Incearca la PSD,daca-ti pune amicul Ponta o vorba buna..

  3. Nici o țara nu face testări la toată populația.
    Acum ați văzut ca personalul medical este puțin și epuizat?
    Gândiți-va la procentul din populația tarii “veșnic” indisciplinat, certat cu legea, in 30 de ani de ce nu i-ați integrat, domnul Șerban Nicolae ce responsabilitate are? Au fost bani pentru aceasta, nu se văd rezultatele.
    De ce nu ați oprit migrația prin locuri de munca in toată economia? După revoluție marea parte a populației a involuat intelectual, moral, social.
    De ce nu opriți tăierea pădurilor, va fi un mare dezastru ecologic și cei care au furat vor migra pe alte plaiuri sa-și mănânce banii și sa-și ostoiasca bătrânețile nedemne.
    De ce acum le știți pe toate , dar nu le-ați făcut treptat in timp, nu am fi fost in aceasta situație.
    Domnul Nistorescu pe care al respect va acorda multă atentie, ar trebui sa va pună și întrebări , de pilda de ce nu ați făcut cat ați fost la cârma?

  4. E bun si virusul asta la ceva! Am aflat ca pe Ana o cheama si Ramona! Se vede cu ochiul liber ca s-a ascutit lupta de clasa! Succesuri Marele PNL in lupta cu sparAnghelul pe frontul de vest!

  5. Nea TARTICEANU DA DIN ARIPI SA FACA VALURI…ADICA CAMPANIE ELECTORALA. Daca lasi rezolvarea pandemiei pe mana factorilor locali suntem pierduti. Aia beau banii si zic ca au testat si cumparat borduri si pansetute dar n-au avut noroc cu virusul ucigas…nu s-a speriat de borduri si nu-i plac nici florile.

  6. Puțintică răbdare musiu,.și te relaxezi de tot..Doar e numai câteva luni, de când e pe tarabă virusul,. Să vezi cam la anul,. când vor fi infestați miliarde, iar victmele de ordinul multor milioane.. Atunci să faci bilanț,.Chinezul și-a dat seama că virusul stă mai multe zle in aer, sau pe talpa pantofului,. iar ciumatu român cu sânge de dac are mâncărimi să iasă să ajungă in patul de spital,. O fi mai comod decât pe futelnița din bordei,..chiar cu tubul in gât,.Cum ministrul român de interne are sfetnici cum e Vaselină, Șarpele nebun, sau Piticul porno, evident dă termene de ieșire colectivă la infestare..Boii se pregătesc deja la mare și la munte,. iși rezervă locuri,.. poate mai degrabă la spital și la cimitir,.Incă deși dețin mulți bani, nu au inteligența să priceapă urmările faptelor lor teribiliste.

  7. acu’ m-am prins, l-am deranjejunat pe distinsul partener de afaceri auto moto al unui ofiţer ungurean de informaţii, colonel parcă, ceva cu europa, prin Târgu Mureş, ceva…pardon, scuzaţi…

  8. Nu, caci rasare din Marea Neagra conform contractului semnat pe ascuns cu Sterling Resources…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.