Când va fi gata primul Piranha românesc

Primul transportor Piranha V asamblat la Uzina Mecanică București va fi gata în luna decembrie, conform unui răspuns dat de ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la o interpelare parlamentară făcută de deputatul Gavrilă Ghilea. Producția de la UM București este realizată în baza unor documente semnate de către Ministerul Economiei și General Dynamics European Land Systems (GDELS) care prevăd fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha V la București.

Memorandumul de înțelegere și Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm – filiala UMB și General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea și livrarea de transportoare auto blindate Piranha V, în diverse configurații, conform cu necesitățile de dotare ale armatei României.

În prezent, lucrările de amenajare din faza I a halei de producție, parte integrantă a capacității de producție pentru fabricarea transportatoarelor blindate Piranha V, se prezintă astfel: s-au executat lucăririle de înlocuire a acoperișului halei de asamblare cu tablă de oțel ondulat, vată minerală și membrană PVC, s-au montat noile luminatoare și sistemele de evacuare a fumului în caz de incendiu; s-au efectuat lucrări de reparații ale pardoselii existente și s-a turnat o pardoseală nouă de beton armat finisată cu cuarț; s-au efectuat reparații și consolidări ale coloanelor de beton prefabricate existente; s-au executat lucrările de montare a structurilor metalice pentru fațade și pereți despărțitori și s-au montat structurile pentru geamuri; s-au montat pereți despărțitori în interiorul halei și a fost realizat peretele despărților rezistent la foc cu hala învecinată; s-au montat ușile interioare și exterioare; s-a montat cabina temporară de vopsire industrială cu flux de aer semivertical, într-un spațiul pus la dispoziție de către UMB, iar din data de 22 martie 2019 a început pe linia de producție montajul cabinei de vopsire.

Concepția liniei tehnologice, proiectul de amenajare a halei de asamblare Piranha V precum și alegerea firmei de arhitectură și a constructorului general au fost gestionate în totalitate de către GDELS-Mowag. Întreaga activitate desfășurată în această perioadă a fost condusă de GDELS-Mowag, modificările aduse proiectului inițial reprezentând noua concepție a acestora referitoare la necesitățile halei de asamblare. Din precizările făcute de GDELS-Mowag, în perioada imediat următoare se va stabili societatea care va realiza lucrările din faza a doua a modernizării halei de producție. În cadrul acesteia sunt cuprinse lucrările de montaj ale instalațiilor halei de asamblare și amenajări interioare ale clădirii de birouri.

La UM Mecanică se vor asambla în total 197 transportatoare Piranha V. Salariații UMB sunt școliți la producătorul elvețian de transportoare blindate GDELS-Mowag, care aparține Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation. În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniția formarea unei societăți mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislația și reglementările românești vor permite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

2 Comentarii

  1. transportorul Piranda e cam inutil pentru relieful tarii.
    poate rula prin balti dar nu poate trece pe apa
    daca ar trebui sa traverseze Dunarea s-ar duce ca toporul la fund.
    ADICA NU E AMFIBIU

  2. Amarata tara ! Ce fac cei din institutiile de cercetare si proiectare ale armatei ? Pai, ce sa faca ? Bine mersi, semneaza state de plata ! Si nu sunt capabili , sa conceapa , sa proiecteze si sa construiasca un amarat de transportor blindat , cat de cat, performant ? Nu, nu pot saracii ! Pai, de ce ? Apoi , n-au tehnologie , n-au profesionisti in domeniu, adica nu au nimic . Si atunci ce fac ? Gandesc !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.