Capcana Ursula

Fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu scria în martie 2021 un memorandum pentru ședința de guvern în care era argumentată decizia României de a cumpăra 5 la sută din totalul dozelor de vaccin contractate de UE la acea dată. Acest 5 la sută rezulta dintr-un calcul al proporțiilor populațiilor țărilor membre.

Acel contract al UE este acum obiect de anchetă în Parlamentul European, fiind considerat excesiv de binevoitor cu producătorul vaccinului și păgubitor pentru UE.
Banii pentru doze au fost achitați de UE, urmând ca țărilor membre să li se scadă banii ce reprezintă proporția lor din contract.
Țările membre au avut un interval de cinci zile să hotărască dacă vor cumpăra toată cota repartizată, o parte din ea sau nimic.
Aici e buba.

Vlad Voiculescu zice azi că el nu a aflat, când era ministru, despre acest interval decât după ce trecuseră cele cinci zile. Scrie în memorandum că, trecut fiind acel interval, România nu mai are decât opțiunea de a face un contract ferm pentru 5 la sută din totalul dozelor contractate de UE. La ora aceea aveam deja un surplus de doze, dar unele își puteau pierde valabilitatea.

Ministrul sănătății de atunci nu pomenește nimic despre ce aflase ori nu aflase cu privire la intervalul celor cinci zile. În declarațiile de azi dă vina pe reprezentantul României în comisia de contractare (condusă de Ursula von der Leyen), spunând că acela nu l-a informat când era util să-l informeze, ci mai târziu.
Buba asta ne costă un miliard de euro.

Puteam cumpăra doar o parte din acel 5 la sută, dar n-am procedat așa. România a fost singura țară care a contractat tot ce matematic îi revenea.
Fostul premier Câțu nu ne spune azi dacă știa atunci despre acel interval de cinci zile. Vlad Voiculescu spune că a aflat prea târziu.
DNA nu poate ancheta, a decis CCR, cazuri de oportunitate a deciziilor Guvernului, ci doar cazuri de legalitate.
Procurorii nu au de analizat însă oportunitatea deciziei Guvernului, ci pierderea oportunității cuprinse în intervalul celor cinci zile.
Acolo e cheia acestui caz: cum s-a pierdut acea oportunitate?
Dacă toate manevrele s-au făcut în comisia UE pentru contractare, avem aici, acasă, funcționari nevinovați, picați într-o capcană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Ioan Buduca 1111 Articole
Author

19 Comentarii

 1. Bun,noi ca tara, atunci la ce avem europarlamentari in UE. Si ei trebuiau sa stie aceste informatii sa lw dea mai departe. Dar si in Secretariatul Guvernului ce face cu atatia functionari nu erau si ei care trebuiau sa stie ?!!!Toti europarlamentarii in frunte cu B Rares, Sighiartau ce au pazit?!!! Toti sunt vinovati dar hai sa dam vina pe cei care ne sunt inamici politici.

 2. Romania a fost singura care a contractat tot. Celelalte tari nu. Astea cum au aflat de cele 5 zile? Sobolanii tupeisti ne mint in fata. Bineinteles ca stiau.

 3. Pe dracu’ „capcana” ! Si nici timpenia sau faptul ca persoanele implicate sa fie incapabile nu sint o explicatie ! Ia scarmanati un pic prin conturile de sub palmieri, sa vedeti cum s-au umflat brusc in perioada respectiva !

 4. contractarea de vax-in in sine este o actiune criminala iar toti cei care au sustinut-o trebuie sa raspunda penal pentru crima cu premeditare.

  FELICITARI INCA O DATA MEDICILOR CARE AU VACCINAT LA CHIUVETA SAU AU REFUZAT VACCINAREA!

  toti primarii care au organizat centre de vaccinare si au dat mesaje salariatilor cum ca „de maine sa-si ia concediu fara plata daca nu sint vaccinati”, adica total ilegal asa cum li s-a si raspuns de altfel, ar trebui dusi in fata justitiei!

 5. Nu e nici o capcană bre. Ați vrut mult lung și gros, evident cu scop de recomercializare, așa că azi..Ursula evident are comisionul ei,..de nu apuci la SMS urile ei..Ergo, nu ți-a ieșit figura și ai rămas cu marfa.. Ghinion.. Plătești din buzunarul propriu..

 6. La ce ne mai servește statul în UE dacă ni se servesc asemenea „capcane” ? Suntem conduși cumva de PROȘTI ? Nu vi se pare ? În ce realitate trăim ? In realitatea UE sau in cea românească , unde toți politicienii , dar absolut toți sunt niște pui de securiști care au ajunj acolo ori pentru ca bunicul sau tatăl a stat în „foișor” pe vremuri , ori ca au „turnat” chiar ei la rândul lor la vechea securitate ( care ître timp a devenit SRI , SIE și care or mai fi pe acolo). Dragi români pană nu vom avea in parlament cel putin zece partide ( nu cele ale securiștilor) , nu vom avea stat de drept , vom trăi în minciună. Deci atenție pe cine votați in 2024. Nu sunteți sătui de minciuni ?

 7. Încep spălările de cadavre:nu a fost nicio capcană. Altfel, toate bârfele se află în Romania la 5 secunde după, da pe asta cu 5 zile, nu. România este tratată de la aderare ca sclavă, bună de plată. Creditam pe cei puternici si cumpărăm scump de la ei toate celea, cu livrare în secolul viitor. Iar lacheii noștri de politicieni se gudură pe lângă străini.

 8. Aseară o tembeliziune a afirmat că nu s-au cumpărat decât 35 milioane de doze, asta ar fi recunoscut Rafila, deci miliardul e o invenție. Să vedem ce vom mai afla azi, mâine.

 9. „DNA nu poate ancheta, a decis CCR, cazuri de oportunitate a deciziilor Guvernului, ci doar cazuri de legalitate”
  Ca sa vezi. Cine a fost prim sinistru? Citu LIBERALUL lui Iohannis?!
  Si ne mai miram de ce PNL si USR se codesc sa mareasca pensiile? Pai uite unde vor sa trimita banii romanilor !

  p.s. tipic romanesc. rahatii astia vor sa decida tot, dar cand vine raspunderea ajung sa spuna ca femeia de serviciu a semnat contractul de 1 miliard de $.

 10. circ pentru p000lime. romanii mor, ei s-au imbogatit. intre timp vor sa va confiste masinile in trafic. maine vor confisca orice proprieate, in numele „binelui”. continuati cu joc de glezne.

 11. In SUA, inainte de FED: nu aveai nevoie de aprobarea statului ca sa-ti construiesti o casa, sa te insori, sa-ti sapi o fantana, sa-ti produci hrana, sa deschizi o afacere, sa pescuiesti, sa folosesti ce medicament vrei tu, sa mananci orice….

  Acum nu doar ca iti trebuie aprobare sa-ti faci in solar de 5mp, sa tai un pom… dar te si obliga sa te injectezi cu ce zic ei, sa manci ce vor ei… esti supraveghet 24/24.. esti arestat daca protestezi impotriva guvernului .. mai rau ca iobagii.. dupa ce baga orasele de 15min, inchisoarea va fi completa

 12. Stati linistiti, nu e nmeni vinovat. In afara de noi, pentru ca suntem prosti (dar asta este o ala poveste!). Iar pana la aflarea „adevarului”, dormiti linistiti! Noapte buna!!!
  P.S. Intre timp, sa nu cumva sa faceti marea greseala ca, din cand in cand, sa va mai folositi si de acel obiect pe care-l purtati deasupra umerilor si pe care unii (din pacate, prea multi!) il mai numesc si cap!!

 13. Dar turbo-cancere, alte asemenea, ar fi de comptenta unui tribunal ca al de la Nurenberg.

 14. Vlad Voiculescu a mai spus ca a absolvit o facultate in Austria, dar a pierdut diploma si nu s-a dus sa-i dea o copie. Cine crede ce spune asta ?

 15. Declaratiile lui Voiculescu pot fi verificate , intrucit toata corespondenta Romaniei cu UE , ESTE EXPEDIATA SI PTIMITA sub semnatura de catre persoane ( functionari publici ) anume desemnate ! La fel si catre ce demnitar ( secretar de stat , ministru ) , au fost directionate de catre functionarul respectiv !

 16. O analiza corecta trebuie sa porneasca de la datele corecte ale problemei si asta incearca poticnit sa faca Buduca, stiind ca sclavetii sovietici fiind preocupati de executarea misiunilor nu vor observa capcanele…sale personale! Buduca a trecut total sub tacere un aspect „colateral…primordial” in spetza aceasta si anume NUMARUL VACCINURILOR necesare numarului de locuitori real!!!
  Si aceasta excluzand cele 5(CINCI) MILIOANE de romani plecati in pribegie!!! Numai ca NUMARUL REAL nu se suprapune cu NUMARUL FALS
  de romani comunicat Colhozului BOLSEVIC european!!!

 17. tzara cu curul in sus…
  unii muncesc sa cistige bani incercind sa-si vinda produsele pe care le-au facut…
  iar la romanica…ce sa vezi…
  unii cistiga bani din spaga…cumparind pe banii imprumutati de altii, produsele.
  pai cine e mai destept…genial de destept, mai ales daca e protejat de nenumarate imunitati, servicii si alte mascarii fecalizate

 18. Singurele tari care nu semneaza noile amendamente pandemice ale escrocilor genocidali OMS sunt Slovacia Si Noua Zeelanda. Articolul esteo deturnare vicleana a atentiei de la sutele de mii de morti si milioanele de daune vaccinale provocate de dictatura stiintifica.

 19. Vlad Voiculescu zice azi că el nu a aflat, când era ministru, despre acest interval decât după ce trecuseră cele cinci zile.————-Poate sa creada cineva minciuna asta pe care incearca domnul Vlad Voiculescu sa o spuna acum ? Sper ca cei care ancheteaza acest caz sa nu cada in greseala de al crede pe Voiculescu sau pe ceilalti care fac deocamdata parte din lista celor vinovati .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.