Care ar fi costul Brexit-ului pentru companiile financiare britanice

La sfârșitul lunii iunie, cetățenii britanicii vor vota dacă sunt de acord cu privire la ieşirea țării lor din Uniunea Europeană. În acest sens, adversarii așa-numitului Brexit încearcă să atragă atenția de luni de zile că acest lucru nu este benefic pentru țară. Acum, consultantul JWG a calculat consecințele retragerii din UE raportate la companiile financiare din UK. Iar rezultatul este că un Brexit va costa 21,5 miliarde de euro în următorii zece ani. Ar fi un deceniu de incertitudine, scriu autorii. Companiile ar trebui să fie ajustate în cursul perioadei, în principal ca urmare a noilor reglementări. De asemenea, studiul a examinat cine sunte cei care ar beneficia de o ieșire din UE: „Câștigătorii finali vor fi consultanții, avocații și experiții în tehnologie”, scrie publicația germană Der Spiegel.

În luna martie, asociațiile din industrie au avertizat că ieșirea Regatului din UE ar provoca un șoc pentru economia britanică. Un studiu comandat de către asociația patronală CBI a arătat că întreaga putere economică britanică va scădea cu 5,5% până în 2020 dacă Brexitul va avea succes. Aceasta corespunde cu un cost de aproximativ o sută de miliarde de lire sterline, sau aproximativ 128 miliarde de euro. Mai mult, 950.000 de locuri de muncă vor dispărea. Marile companii se așteaptă la o depreciere a lirei sterline cu mai mult de 10%. Conform unui studio Est&Partners, patru cincimi din aceste companii au început să ia măsuri de acoperire a preconizatelor pierderi. Întreprinderile mici și mijlocii au mai puține motive de îngrijorare. De la începutul lunii decembrie, lira a pierdut aproximativ zece procente din valoarea sa. Cu o lună și jumătate înainte de referendum, mulți dintre britanici sunt încă indeciși. Însă în comunitatea de afaceri, viziunea s-a schimbat. Potrivit unui studiu, au crescut opțiunile pentru retragerea Marii Britanii din UE și în prezent mai mult de jumătate dintre businessman-ii chestionați sunt de acord cu Brexit-ul. UE fără Regatul Unit ar avea 27 de membri, față de 28 în prezent, suprafața sa s-ar reduce de la 4,3 milioane de km pătrați la 4,1 milioane km pătrați, iar populația s-ar micșora de la 508,5 milioane de locuitori, câți erau în ianuarie 2015, la 443,6 milioane de locuitori, scrie DPA.

Dar numărul de limbi oficiale într-o Uniune Europeană fără Marea Britanie ar rămâne același, respectiv 24. PIB-ul UE ar scădea de la 14,6 trilioane de euro, cât era în 2015, la 12,1 trilioane de euro. Exporturile s-ar reduce și ele de la 1,8 trilioane de euro la 1,56 trilioane de euro, iar importurile — de la 1,7 trilioane de euro la 1,47 trilioane de euro. De asemenea, bugetul Uniunii Europene s-ar micșora de la 143,9 miliarde de euro, cât este prevăzut pentru anul 2016, la 124,1 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.