Care este ultima versiune a proiectului legii dării în plată

Comisiile reunite Juridică şi Economică din Senat au trimis ieri în plenul Senatului un raport în care a fost acceptat amendamentul de excludere a programului Prima Casă din cadrul legii dării în plată. Voturile au fost la egalitate, 8 la 8, după ce în şedinţa comună de săptămâna trecută Prima Casă a fost inclusă în lege, cu 8 la 7.

“În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice de numir, disciplină, imunităţi şi validări şi cei ai Comisiei economice, industrii şi servicii au hotărât, cu majoritate de voturi ale membrilor prezenţi, să adopte un raport comun de admitere, cu amendamente admise cuprinse în anexa nr. 1 la preyentul raport. Amendamentele respinse se regăsesc la anexa nr. 2 la raport. Membrii celor două comisii propun plenului Senatului ca amendamentul din anexa nr. 3 care a întrunit 8 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă să fie supus votului în plen în vedere luării unei decizii”, se spune în Raportul comun asupra legii dării în plată.

Amendamentul trecut la anexa 3 la care face referire raportul stipulează faptul că “prezenta lege nu se aplică contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale speciale, inclusiv programul Prima Casă”. Autorii amendamentului sunt senatorii Trifon Belacurencu şi Eugen Ţapu-Nazare.

În cursul zilei de ieri s-a creat o neînţelegere de la faptul că avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai legii dării în plată în varianta lui Daniel Zamfir, cu Prima Casă inclusă şi cu aplicare la creditele existente, a anunţat că raportul a fost retras.

„Comisia juridică a Senatului, pe care eu o conduc, şi Comisia economică am dat raport favorabil asupra Legii referitoare la darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, ca urmare a cererii de reexaminare transmise de Preşedintele României. Acest raport favorabil a fost înaintat Plenului Senatului unde urmează să fie supus votului. Noi, liberalii, ne-am pronunţat favorabil asupra acestei legi. Singura posibilitate ca acest raport să se întoarcă la comisiile de specialitate ar fi ca Plenul Senatului să hotărască în acest sens”, a scris preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Cătălin Boboc, într-un mesaj postat pe Facebook.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat ieri pe pagina sa de Facebook că lobby-ul puternic al BNR a omorât proiectul zis şi “dai casa şi scapi”.

“Raportul Comisiei juridice a Senatului, favorabil legii dării în plată, a fost retras. Nu se mai discută mâine în plen. Se reia discuţia în comisii peste două săptămâni. Cel care, acum câteva minute, a făcut public acest anunţ, la Radio România Actualităţi, este un anume senator Bota (Sorin Bota, n.r.), de la PSD. Dar raportul nu putea fi retras fără acceptul preşedintelui Comisiei juridice, dl. Boboc (Cătălin Boboc, n.r.), PNL.

Deci „treaba” este transpartinică. Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie. Din acest moment cred că putem pune cruce legii dării în plată, aşa cum am construit-o eu şi cum a promovat-o intens dl. Zamfir (Daniel Zamfir, deputat PNL). A fost un vis frumos”, a scris Piperea.

Avocatul a mai spus că în ipoteza în care se va respinge legea sau ea va fi făcută aşa cum vrea BNR, “fără vlagă, fără aplicabilitate la cazule de contracte în derulare esenţialmente dezechilibrate, lumea va ţine minte sistemul bancar ca pe un stăpân de sclavi şi nu ca pe un partener de afaceri şi, mai ales, va ţine minte BNR nu ca pe o autoritate a Statului român, ci ca pe un vătaf al acestor stăpâni de sclavi, ca pe un avocat din oficiu al lor, care a trecut şi peste regulile democraţiei pentru a-şi susţine angajatorii.

“Războiul acesta, în care BNR s-a bagat singură, a fost pierdut deja. Şi nu de consumatori, ci de aceste entităţi care, pe ne-merit, se numesc bănci. În timp ce opozanţii legii dării în plată au văzut şi văd în consumatori nişte sclavi care nu pot fi lăsaţi să se bucure de libertate, eu am văzut în aceşti consumatori, săraci sau bogaţi, tineri sau trecuţi de vârsta la care pot să îşi reia viaţa de la capăt, nişte oameni istoviţi, şi am vrut sa le ofer o fântână în care să îşi ostoiască setae”, a mai scris Piperea.

Banca Centrală a reiterat luni seară prin vocea viceguvernatorului Liviu Voinea că legea dării în plată va sacrifica programul Prima Casă, va duce avansul la 35%, faţă de 15% pentru un credit standard, va dubla numărul de ani necesari strângerii avansului şi va duce la creşterea ratei lunare cu aproapte 300 de lei.

Prezent la o emisiune la TVR, Voinea a declarat că BNR este preocupată de impactul acestei legi asupra sistemului bancar, implicit de cei care vor să ia credite în viitor. “Acum, cineva poate strânge avansul într-un an pentru Prima casă (5%) şi în patru ani pentru un credit standard (15%). Dacă Prima Casă se va închide pentru că este inclusă în Legea dării în plată, iar băncile nu o vor mai avea în ofertă, banii necesari pentru un avans vor fi strânşi în opt ani (pentru un avans de 35%)“, a declarat Voinea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.