Care sunt riscurile de infectare prin alimente

Nu există risc real de infecție cu noul coronavirus prin alimente și nici de la ambalajele alimentelor, spune directorul ANPC, Paul Anghel.

Potrivit lui Paul Anghel „din comunicarile transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor”.

Directorul general al ANPC scrie, de asemenea, că nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

„Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”, susține Paul Anghel.

Totodată, potrivit acestuia, există reguli implementate de igienă și bune practici: „operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate și verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19”, dar și măsuri sociale suplimentare în contextul COVID-19.

Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanțarea fizică, trebuie evitate contactele externe și respectate măsurile suplimentare de igienă.

În magazine, clienții trebuie să aibă la dispoziție dezinfectanți sau șervețele de unică folosință, trebuie să fie informați corect și corespunzător privind regulile de igienă, coșurile de cumpărături, cântarele și mânerele trebuie curățate des, iar produsele de panificație trebuie plasate în vitrine din plexiglas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Virusul nu se multiplica dar daca stranuta unu peste friptura sau cartofi prajiti in picaturile de secretie nazala ai luat virusul. Ce declara nenea ala cu interese este CRIMA CU PREMEDITATE.

  2. „Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”, susține Paul Anghel.”
    Care studii ? – link-uri ?
    Au realizat strudii cei de la ANPC sau Directorul general al ANPC ? Dar cadrele medicale din spitale ce spun ? Cine crede bazaconiile ANPC fara studii efectiv realizate de ANPC + echipe de cercetare… OMS ce invoca – care echipe, cum se numesc cercetatorii, vand au fost realizate, in ce tara, in ce anume constau si cum au fost stabilite concluziile ? A expus cineva de la ANPC produse alimentare in vecinatatea unor bolnavi care au stranutat spre ele… de la mica distanta… si au facut dupa aceea teste ? ANPC vinde…. „marfa…” la indicatiile OMS ?

  3. Nu exista riscuri pe alimente! Exista riscul prostiei prostilor pentru manipulare si lacomia lacomilor care cresc zilnic preturile! Aud liberalii cum se plang jalnic de seceta din Romania! Bre lamentatilor, seceta este aproape in toata europa, doar ca obligatoriu trebuie ca romania sa aiba depozite de tot ce este necesar pentru hrana populatiei din tara! Sa nu mai puna pe primul loc exportul masiv de orice! In plus, seceta, seceta, dar, fiecare tara are instalatii pentru irigatii, ceea ce in Romania nu prea exista! In aceste instalatii si depozite sa se faca investitii puternic! De astea au nevoie romanii si tara!

  4. Ba da. Poti sa te otravesti, si-nca-n fiecare zi, cu alimentele din fotografia articolului: cartofii prajiti fiind otravuri (cancerigene, adica mai rau decât coronavirus-ul), si carnea la gratar sau în shnitzel, asemenea: radicali liberi cu duiumul. Pepsi-cola, otravire cu zahar, si pâinea, otrava pentru diabetici, mai ales.

  5. -Virusul din alimente poate ajunge pe mucoasa din cavitatea bucala, gat, faringe,laringe, unde se poate fixa si multiplica, ajungand in final in plamani.
    -Cand se manipuleaza alimentele ambalate, poti lua pe degete virusul si apoi atingandu-ti involuntar ochii, buzele, nasul, te poti infecta.
    Nu mai discut daca un cretin infectat pune intentionat saliva pe ambalajele alimentelor, sau tuseste si stranuta peste ambalaje. Nu uitati cum punea nemernicul acela saliva pe clantele portilor. Cretini si amatori sa faca rau sunt cu duiumul in Rromanistanul nostru, iar epoca de aur capitalista este raiul lor…..[Leo]

  6. Virusul va mai dura 2…3..ani poate si mai mult pana se gaseste antidotul. Solutia este solutie de legiferat in parlament. Si anume .Cei care fac alimente semipreparate sa fie testati saptamanal si sa aibe Autorizatie covid. Lafel vanzatorii…lafel MAGAZINUL ..AUTORIZATIA MAGAZINULUI LIBER DE COVID. Atunci oamenii vor avea incredere sa cumpere…dar depinde de parlament sau guvern.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.