Suspiciuni vizând site-urile de cumpărături Temu şi Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că verifică site-urile de cumpărături şi aplicaţii care funcţionează ca o piaţă online, Temu şi Shein.

“Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive – interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure – selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)”, au transmis comisarii ANPC.

În acest context, ANPC sfătuieşte consumatorii care cumpără online de pe aceste site-uri, să se informeze cu atenţie, înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.

De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să citească secţiunea ”Termeni şi condiţii” a site-ului de pe care doresc să cumpere produse.

“Înainte de încheierea achiziţionarii, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informaţii corecte şi complete privind:

datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.);

 • caracteristicile esenţiale ale produsului;
 • preţul cu toate taxele incluse;
 • cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
 • modalităţile de plată şi de livrare;
 • perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;
 • existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului”, a precizat sursa citată.

ANPC recomandă ca, în cazul în care consumatorii întâmpină o problemă atunci când fac cumpărături online, să încerce o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă.

“Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Altenativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

În cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro,  care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei”, a mai transmis ANPC.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor mai precizează că în cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, poate fi formulată o reclamaţie accesând https://sesizari.anpc.ro, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

 1. Ancheteaza site-urile pentru ca au lucruri de calitate la preturi mici, adica la preturi reale si nu de 10 ori mai mari, din cate am auzit si citit.
  Cei care jupuiesc oamenii pentru aceleasi produse sunt deranjati ca raman cu marfa in depozite.
  Numai de al dracului o sa fac o comanda pe Temu de unde am vazut o reclama cu un produs care m-ar interesa, un produs care costa vreo 30 lei si care, daca ar exista in Romania, ar costa intre 150-300 lei.

 2. Astia ce balarii or mai vande
  Sau e campanie publicitara mascata de sponsorizare sefii pesesede-anpc. Iau si pesedistii o spaga muncita si cinstita si magazinele publicitate gratuita sa sara multi sa le ia apararea…

 3. Ce slugi mizerabile! Cum e vorba despre o companie chinezească, cum slugile se activează.
  Dar jegurile alea de aifonuri ce sunt dacă nu niște instrumente de spionat, de furat banii? Vin cu un preț prohibitiv pentru caracteristicile din dotare.
  De fapt, românii la cât de snobi sunt, pot să stea îndatorați 10 ani la o bancă numai să aibă niște telefoane de doi lei.

 4. Am gasit produse de pe Temu la magazine online din Romania la preturi duble. Aceleasi produse, aceeasi calitate.

 5. Preturi corecte pentru cei care comanda. Problema ce ms deranjează e că te obliga sa descarci programul pentru a comanda! Ce se întâmplă în străinătate când legea cu protectia consumatorului e clara: la fiecare comanda, în cazul în care comanda nu e conforma, îți menționează că produsele rămân la tine și îți returnează suma plătită, pentru că, e prea mare costul returului.

 6. Am cumpărat de pe Temu câteva produse care în Romania sânt in general de 3-4 ori mai scumpe. Aceleași produse, fabricate in China, dar fără adaosul comercial aberant adaugat aici, din care se îngrașă niște șnapani! Aici e supărarea : Fără speculă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.