Cărți de citit în fața șemineului!

Femeia din cabina 10”
“Nimeni nu știe să construiască mai bine decât
Ruth Ware o atmosferă înfricoșătoare fără elementul supranaturalului, iar Femeia din cabina 10 constituie dovada incontestabilă pentru oricine se îndoiește de asta”, scrie New York Journal of Books
Jurnalista Lo Blacklock tocmai a primit misiunea vieții ei: o călătorie de presă la bordul exclusivistului vas de croazieră Aurora Borealis, care pornește în voiajul său inaugural în Marea Nordului.
La început, călătoria e cât se poate de plăcută: cabinele sunt luxoase, cinele sunt încântătoare, iar oaspeții — eleganți și șarmanți. Dar, pe măsură ce Aurora Borealis înaintează pe mare, atmosfera devine terifiantă, iar Lo e martoră la ceea ce pare un coșmar înfiorător: o femeie e aruncată peste bord.
Și totuși, pare să nu lipsească niciun oaspete, așa că vasul își continuă voiajul nestingherit, în ciuda încercărilor disperate ale lui Lo de a-i convinge pe cei din jur că s-a întâmplat ceva extrem de grav.
“Un thriller intens și imprevizibil, cu acțiunea plasată pe un vas de lux, la bordul căruia se întâmplă ceva îngrozitor…
Ware a scris o variațiune extraordinară pe tema femeii în pericol, cu o protagonistă curajoasă și un decor claustrofobic”, notează Sunday Times
“Un roman captivant ce îmbină stilul Agathei Christie cu atmosfera din Fata din tren”, titrează The Sun

Liliacul

În primul volum din seria Harry Hole, inspectorul criminalist Harry Hole de la Poliția din Oslo este detașat la Sydney ca să-i asiste pe omologii săi australieni în rezolvarea unui caz de crimă. Harry e liber să le ofere ajutor, însă a primit instrucțiuni clare să se țină departe de necazuri. Victima — o norvegiană de douăzeci și trei de ani — este o mică celebritate în țara ei. Nefiind genul care să stea deoparte, Harry se împrietenește cu unul dintre detectivii însărcinați cu investigarea cazului și cu unul dintre martori, implicându-se tot mai mult în găsirea ucigașului. Împreună, cei trei descoperă că uciderea tinerei face parte dintr-un șir de cazuri neelucidate, tiparul crimelor indicând că autorul ar fi un psihopat care acționează în toată țara.
Pe măsură ce se apropie tot mai mult de criminal, Harry începe să se teamă că nimeni nu este în siguranță, cu atât mai puțin cei implicați în rezolvarea cazului.
Oare îl vor prinde pe ucigaș înainte să facă o nouă victimă?

Un debut de serie excepțional!” – Sunday Times
Jo Nesbo este un scriitor foarte înzestrat, care știe să construiască o poveste, urcându-te ușor până în vârful rollercoaster-ului înainte să te împingă vertiginos către un deznodământ pe care nu l-ai bănuit nicio clipă.” – Scottish Express
“Încă de la romanul său de debut,
Nesbo atacă frontal clișeele thrillerului, oferindu-ne o abordare originală a genului.” – The Independent

Moștenirea

Romanul semnat de Yrsa Sigurdardóttir este primul dintr-o nouă serie fascinantă, Freyja şi Huldar, care îi are drept protagoniști pe psihologul Freyja și detectivul Huldar.
Singura persoană care ar putea deține cheia unui tulburător caz de crimă este Margrét, fiica de șapte ani a victimei. Fetița a fost găsită ascunsă în camera unde a murit mama ei, însă refuză să vorbească.
Proaspăt promovat și depășit de situație, detectivul Huldar apelează la Freyja, expertă în lucru cu tinerii traumatizați. Freyja, care nu are încredere nici în poliție în general, nici în Huldar în particular, nu e tocmai încântată de colaborare, dar e hotărâtă s-o protejeze pe micuța Margrét.
Ceea ce se dovedește a fi o sarcină dificilă. Criminalul lasă indicii ciudate, dar oare vor putea Huldar și Freyja să descifreze misterul? Și dacă da, oare vor fi ei următoarele victime?
“Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al
Yrsei.” – The Globeand Mail
“Un roman care îi va ține cu sufletul la gură pe fanii crime-ului nordic.”-
Library Journal
Yrsa rămâne regina thrillerului islandez.” – The Guardian

Străinul de acasă

De la autoarea bestsellerului Cuplul din vecini, Shari Lapena, #1 Bestseller Canadian, New York Bestseller, UK Sunday Times Bestseller.
Karen și Tom Krupp sunt un cuplu fericit și au o casă minunată în nordul statului New York. Dar, într-o seară, Tom se întoarce acasă și descoperă că soția lui a dispărut, indiciile sugerând că totul s-a petrecut în mare grabă.
Tom se trezește cu poliția la ușă și e informat că soția lui a avut un accident de mașină pentru că gonea cu mare viteză într-o parte rău famată a orașului.
Ajuns la spitalul unde Karen a fost transportată, descoperă ușurat că soția lui a avut noroc și nu s-a ales decât cu o comoție și câteva zgârieturi. Totuși, Karen nu-și poate aminti deloc ce căuta acolo.
Karen se întoarce acasă cu Tom, hotărâtă să-și continue viața. Dar apoi își dă seama că lucrurile din căminul ei au fost mișcate de la locul lor.
Ceva nu e în regulă. Cineva a fost în casa ei. Iar poliția insistă cu întrebările.
Pentru că în această casă fiecare e un străin. Fiecare are un secret pe care vrea să-l țină ascuns.
Lapena știe să dozeze magistral toate elementele surpriză, culminând cu finalul absolut memorabil.” – Associated Press
“Noul roman al lui
Lapena e atât de captivant, încât pur și simplu nu-l poți lăsa din mână.” – Publishers Weekly
“După ce vei citi
Străinul de acasă, vei dormi multă vreme cu lumina aprinsă.” – Purewow

Lasă-mă să mint
Nu încape niciun dubiu, Clare Mackintosh este o scriitoare foarte talentată – Lee Child

În urmă cu un an, Caroline Johnson a hotărât să-și încheie viața în mod brutal – s-a aruncat în mare la doar câteva luni după ce soțul ei s-a sinucis în același fel. De atunci, fiica lor, Anna, se străduiește să se împace cu pierderea părinților.
Acum, după ce a născut un copil, Annei îi este dor de mama ei mai mult decât oricând și începe să pună la îndoială versiunea oficială asupra morții părinților. Dar, cercetând trecutul, își pune în pericol propriul viitor.
Uneori, e mai bine să lași lucrurile așa cum sunt…
De la autoarea bestsellerurilor internaționale Te las să pleci și Te văd, “Un roman ingenios și subtil.” – Entertainment Weekly
“Surprinzător la fiecare pas și înțesat cu răsturnări de situație.” –
Shari Lapena, autoarea romanului Cuplul din vecini
“Am citit
Lasă-mă să mint pe nerăsuflate… E un roman inventiv, surprinzător și impecabil construit.”- Sarah Vaughn, autoarea bestsellerului Anatomy of a Scandal

Printre rânduri

Donna Leon (Traducere de Ionela Chirilă)
Roman din seria

Într-o după-amiază, comisarul Guido Brunetti primește un telefon disperat de la directorul unei prestigioase biblioteci din Veneția. Au fost furate mai multe cărți rare. După câteva interogatorii, rezolvarea cazului pare simplă: făptașul trebuie să fie bărbatul care a cerut să consulte volumele, un profesor american de la o universitate din Kansas. Singura problemă este că profesorul a fugit mai devreme în ziua aceea, iar după ce comisarul face verificări, descoperă că profesorul nu există.
Pe măsură ce investigațiile avansează, numărul suspecților crește, iar când un teolog aparent inofensiv, care și-a petrecut mulți ani citind în bibliotecă, este descoperit asasinat, Brunetti e nevoit să-și schimbe părerea despre ce anume face ca un om să fie vinovat sau nevinovat.
Există vreo legătură între cărțile furate și moartea teologului?
Donna Leon e una dintre cele mai originale și mai talentate autoare contemporane de romane crime, iar comisarul Brunetti face o figură aparte în galeria detectivilor” – Sydney Morning Herald
Guido Brunetti, una dintre cele mai reușite și mai subtile serii polițiste din toate timpurile” – The Washington Post
“Inspirată de evenimente reale – furtul de cărți de la Biblioteca Girolamini din Napoli –,
Printre rânduri îi va delecta pe bibliofili, dar le va și strecura teamă în suflet.” – Boston Globe

Lansarea în Portugalia a romanului „Iubire la margine de eșafod“

Sâmbătă, 15 decembrie, la ora 17.00, la sediul ICR Lisabona din Rua do Barão 10, va fi lansat volumul Iubire la margine de eșafod, de Elena Dumitrescu-Nentwig, apărut la Editura „Istros“ a Muzeului Brăilei „Carol I“, în 2018. Autoarea este stabilită de mai bine de un deceniu în Portugalia și s-a afirmat ca una dintre cele mai proeminente personalități culturale ale comunității românești de aici. În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul Mihaela Crăciun, consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Portugheză, Daniel Perdigão, profesor și antropolog, deținător al distincției „Amicus Romaniae“ 2009, și autoarea.

Această ultimă poveste – de data data asta de dragoste –, născocită de Elena Dumitrescu-Nentwig, cred că ne poate livra cheia tuturor prozelor sale anterioare şi, în ultimă instanţă, ne poate lămuri însăşi marea ei dilemă şi fugă existenţială. Autoarea a trăit mare parte din viaţă în nordul brumelor germane, dar a fost mereu ispitită de claritatea sudului, de răbufnirile scăpate de sub control ale vegetaţiei şi de excesul de solaritate. Se declară, şi direct dar şi prin intermediul personajelor sale, etern îndrăgostită de ordinea şi de spiritul nemţesc, are nostalgia misterioaselor întunecimi hanseatice, dar nu ştie cum să evadeze mai repede spre aurul fierbinte al plajelor insulare”, scrie Daniel Nicolescu, director ICR Lisabona

Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la clasa profesorilor Valentin Teodorian şi Hero Lupescu. Primul angajament l-a avut la Opera din Iași, unde s-a remarcat încă de la primele apariții pe scenă. A cântat apoi pe mari scene ale lumii, în Germania, Franţa, Italia, Austria, Olanda, Cehia, Polonia sau Israel, în compania celor mai importanţi solişti lirici ai momentului. După încheierea carierei scenice, Elena Dumitrescu-Nentwig și-a început cariera didactică, pe parcursul căreia a pregătit mai multe generații de tineri în Belgia şi Portugalia, însă cea mai mare cucerire a sa, în ordine artistică, a devenit literatura. A scris nuvele, romane, basme, piese de teatru, poezii. Anul acesta a fost laureată în cadrul Galei „100 pentru Centenar“, Lisabona.

Romanul de faţă este al șaselea volum publicat al Elenei Dumitrescu Nentwig, după Adevărate sau imaginate, de întâmplat s-au întâmplat…, Naufragiaţii din Brăila, Noi, romii şi restul lumii, precum şi cartea de basme şi povestiri De răsfoit (cu varianta germană Zum Blattern), şi Credinciosul meu dușman, fiecare cu numeroase ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. Romanul Credinciosul meu dușman a primit distincția Fundației „Itaca“ (Dublin) pentru Cartea de proză a anului 2017 a scriitorilor români din diaspora. Volumul a fost lansat în Portugalia, în 2017, la sediul ICR Lisabona.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.