Cărţi de pus sub brad

De la cărţile magice ale copilăriei la poveşti adevărate ale zilelor noastre. 

“Trenul lui Lenin”

În 1917, războiul din Europa părea să nu se mai termine vreodată. Ambele tabere căutau arme, tactici și idei noi pentru a sparge blocajul care distrugea el însuși continentul. Un mic grup de oameni din guvernul german a avut o idee genială: de ce să nu provoace și mai multă confuzie într-o Rusie din ce în ce mai haotică aranjând ca Vladimir Ilici Lenin, cel mai notoriu dintre extremiștii revoluționari, aflat în acel moment în Elveția, în siguranță, să meargă acasă?

Trenul lui Lenin de Catherine Merridale recreează călătoria extraordinară a lui Lenin din exilul comod la Zürich, de-a lungul unei Germanii în pragul dezintegrării din cauza privațiunilor războiului și spre nord, către granița Laponiei şi primirea entuziastă pe care i-o pregătiseră mulțimile revoluționare în Gara Finlanda, din Petrograd.

“O nestemată printre cărțile de istorie”, notează The Time

“Povestea superbă, amuzantă, fascinantă a călătoriei transeuropene cu trenul a lui Lenin, în drumul lui spre putere, și a modului în care acesta a zguduit lumea”, scrie Simon Sebag Montefiore

“Relatarea pe care o face Catherine Merridale călătoriei epice a lui Lenin reprezintă un fragment de istorie readus la viață”, consideră Robert Gerwarth

 

“Crimele din Osage County”

În anii 1920, populația cu cel mai mare venit per capita din lume erau membrii Națiunii Indiene Osage din statul Oklahoma. După ce sub pământurile lor a fost descoperit petrol, cei din Osage County mergeau în limuzine conduse de șoferi, construiau conace și își trimiteau copiii la studii în Europa. Apoi, unul câte unul, au început să fie uciși. O femeie din tribul Osage, Mollie Burkhart, și-a văzut întreaga familie asasinată. Și acesta era doar începutul, din ce în ce mai mulți Osage murind în circumstanțe misterioase. În această rămășiță din Vestul Sălbatic – unde petroliști precum J.P. Getty au făcut averi și pe unde bântuiau desperados ca Al Spencer – aproape oricine îndrăznea să investigheze aceste crime era el însuși asasinat. Pe măsură ce numărul cadavrelor a trecut de 24, proaspăt înființatul FBI a preluat acest caz, care a devenit una dintre primele investigații majore ale organizației.

Dar instituția era coruptă și la început a făcut harcea-parcea cazul. În cele din urmă, tânărul director J. Edgar Hoover a apelat la un fost pădurar texan pe nume Tom White pentru a rezolva misterul. Împreună cu membrii triburilor din Osage County, echipa de agenți sub acoperire FBI a scos la lumină una dintre cele mai sinistre conspirații din istoria recentă a Americii.

Volumul a fost distins anul acesta cu Premiul Edgar.

 

 “Înainte să fim ai voștri”

Memphis, 1939. Rill Foss, o fată de doisprezece ani, duce o viață fericită la bordul unei case plutitoare de pe Mississippi, alături de părinți și de cei patru frați mai mici. Într-o noapte furtunoasă, tatăl trebuie s-o transporte de urgență pe mama lor la spital. Rill rămâne cu frații ei și primesc vizita unor străini care îi iau pe toți cu forța și îi duc la un orfelinat din Tennessee. Copiii sunt asigurați că în scurtă vreme vor fi înapoiați părinților, însă își dau seama repede care este crudul adevăr. Rămași la mila directorului necruțător al orfelinatului, Rill se luptă să-și țină frații laolaltă, într-o lume plină de pericole și incertitudine.

Carolina de Sud, în prezent. Născută într-o familie înstărită, Avery Stafford pare să aibă o viață perfectă: o carieră de succes ca procuror federal, un logodnic frumos și, în scurt timp, o nuntă luxoasă. Însă când tatăl ei se îmbolnăvește și Avery se duce să-l ajute, o întâlnire neașteptată o îndeamnă să exploreze trecutul îndelung tăinuit al familiei sale.

Inspirat de cazul real al Georgiei Tann, directoarea unui orfelinat din Memphis care răpea și vindea copii familiilor bogate, romanul Lisei Wingate spune povestea tulburătoare a unor frați cu destine frânte, care reușesc, în cele din urmă, să-și găsească izbăvirea.

„Una dintre cele mai bune cărți ale anului 2017. E imposibil să nu fii absorbit de acest roman aproape perfect”, apreciază The Huffington Post

„O poveste emoționantă despre destrămarea și reîntregirea unei familii, despre dragostea fraternă și povara secretelor”, scrie cronicarul de la People

„Un roman extraordinar… Wingate este o povestitoare desăvârșită, care știe cum să-și țină cititorii cu sufletul la gură”, afirmă Publishers Weekly

 

“Partitura suferinței”

“O carte captivantă și emoționantă… Un portret tulburător al ravagiilor pricinuite de SLA”, titrează Publishers Weekly

Partitura suferinței spune nu doar povestea unei persoane afectate de SLA, ci și povestea bolii înseși. Așa că ai multe de învățat. Dar nu simți nicio clipă că ți se predă”, consideră The Boston.

Partitura suferinţei

De-a lungul carierei, Richard, pianist desăvârșit, a fost ovaționat în săli de concert din întreaga lume. Degetele sale erau instrumente perfect acordate, care dansau pe claviatură cu o precizie uluitoare. Dar asta se întâmpla în urmă cu opt luni.

Acum, Richard suferă de SLA – scleroză laterală amiotrofică –, o boală necruțătoare care i-a paralizat deja brațul drept. Pentru el, pierderea brațului e ca moartea. Și știe că va urma și brațul stâng.

Când boala se agravează și Richard nu se mai descurcă singur, Karina, fosta lui soție, devine – fără tragere de inimă – îngrijitoarea lui. Ea nu a trecut nici acum peste despărțire și încă îl învinovățește pe Richard că, din pricina lui, și-a ratat cariera de pianistă. Pe măsură ce mușchii, vocea și respirația lui sunt tot mai firave, cei doi încearcă să se împace cu trecutul înainte să fie prea târziu.

Partitura suferinței este o carte tulburătoare, semnată de Lisa Genova, despre iertare și despre puterea de-a înfrunta boala cu seninătate.

“Lisa Genova îmbină cu o măiestrie de neegalat detaliile științifice și scriitura plină de compasiune”, potrivit publicaţiei Bookreporter

 

“O fată ca ea”

“Un roman pur și simplu minunat”, afirmă New York Post.

La New York, pe Fifth Avenue, se află un imobil foarte diferit de toate celelalte. Locatarii sunt foarte atașați de liftier, Deepak, însărcinat cu administrarea ascensorului mecanic, o veritabilă antichitate. Însă viața fericitei comunități este tulburată după ce colegul lui din tura de noapte cade pe scări și se accidentează. Când Sanji, misteriosul nepot al lui Deepak, vine să-i ia locul, îmbrăcând uniforma de liftier, nimeni nu-și imaginează că deține o imensă avere la Mumbai… Și cu atât mai puțin Chloé, locatara de la ultimul etaj.

“Citiți această excelentă comedie romantică a lui Marc Levy, un adevărat virtuoz al imaginației. Intrați pe Fifth Avenue, la nr. 12, și vă veți delecta la fiecare etaj”, îndeamnă Le Parisien

“O comedie formidabilă, în care se poate întâmpla orice”, citim în Le Figaro

“Marii scriitori reușesc să creeze povești excelente pornind de la viața de zi cu zi, experiențele și sentimentele cotidianului fiind dificil de exprimat. Marc Levy este cu adevărat un mare scriitor”, scrie Beijing Youth Daily

 

“Lumina unui nou început”

De la Agnès Martin Lugand, autoarea romanului-fenomen Oamenii fericiți citesc și beau cafea, un nou volum remarcabil.

Putem fi fericiți când ne mințim pe noi înșine?

La aproape 40 de ani, Hortense trăiește la Paris, are o școală de dans și iubește un bărbat căsătorit. Se amăgește că este fericită până într-o zi, când o accidentare o forțează să se retragă în Provence, pentru odihnă. Va profita de acest răgaz pentru a-și face ordine în viață și pentru a-și revitaliza pasiunea?

Un roman impresionant despre alegerile care ne pun în situații paradoxale și despre puterea vindecătoare a introspecției.

“În al șaselea ei roman, Agnès Martin-Lugand face portretul unei femei talentate care, în urma unei întâmplări nefericite, ajunge să-și reconsidere viața și să iubească din nou. Lumina unui nou început e o invitație călduroasă la descoperirea de sine și la o viață împlinită”, afirmă Lire

“Scrisul lui Agnès Martin-Lugand e o forță descătușată”, apreciază Le Parisien

“Talentul de povestitoare al lui Agnès Martin-Lugand este incontestabil datorat cunoașterii în profunzime a alfabetului complicat al iubirii” – Le Figaro

 

“Drumul spre iad. Europa 1914 – 1949

În vara anului 1914, cea mai mare parte a Europei s-a prăbușit într-un război atât de catastrofal încât a zdruncinat politica și însuşi sistemul de credinţe al continentului într-un mod fundamental. Dezastrul i-a înspăimântat pe supraviețuitori și a șocat o civilizație care își asumase total rolul de model pentru restul lumii. Totul s-a prăbușit într-un haos de o sălbăticie aflată dincolo de orice termen de comparație. În 1939, europenii aveau să înceapă un al doilea conflict care a reușit să fie chiar și mai teribil – un război în care uciderea civililor a ocupat scena centrală și care a culminat cu Holocaustul.

Drumul spre iad, de Ian Kershaw, ne spune această poveste cu înțelegere, fler și originalitate. Kershaw reia evenimentele într-o narațiune fascinantă, dar abordează și problemele cele mai dificile pe care le ridică aceste întâmplări din trecut – ce au însemnat ele pentru europenii care le-au declanșat și care le-au trăit și ce înseamnă pentru noi.

“Istorie la dimensiuni epice… ar trebui să figureze în lista lecturilor obligatorii”, consideră The New York Times

“Ne aflăm în prezenţa unui istoric emerit”, notează Spectator

“Magistral”, caracterizează The Economist

Ian Kershaw este autorul cărţilor Hitler 1889-1936: Hubris și  Hitler 1936-1945: Nemesis, volume care au primit Wolfson Literary Award pentru istorie și Premiul Bruno Kreisky din Austria pentru cartea de politică a anului. De asemenea, a mai scris Making Friends with Hitler, care a câștigat Elizabeth Longford Prize pentru biografie istorică, Fateful Choices: Ten Decisions that Changed the World, 1940-44, și The End: Germany 1944-45. Ian Kershaw este considerat unul dintre experții de frunte ai lumii în istoria Germaniei naziste și în personalitatea lui Adolf Hitler. Membru al Academiei Britanice și al Societății Regale de Istorie, a primit titlul de Cavaler în anul 2002, pentru serviciile aduse în calitate de istoric.

 

“1793. În umbra morții”

În 1793, la patru ani după căderea Bastiliei și la mai mult de un an după asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei, paranoia și conspirațiile sunt la ordinea zilei în Stockholm. Violența mocnește în aer, pe măsură ce oamenii obișnuiți se simt tot mai vulnerabili în fața capriciilor celor aflați la putere.

Când Mickel Cardell, un fost soldat, descoperă un corp mutilat care plutește în lacul urât mirositor al orașului, se simte obligat să-i ofere trupului neidentificat o înmormântare corespunzătoare. Pentru Cecil Winge, un avocat strălucit, devenit detectiv consultant al poliției din Stockholm, un corp fără brațe, picioare și ochi este un puzzle formidabil și o ultimă șansă de a-și dovedi abilitățile înainte de a pierde bătălia cu ftizia. Împreună, Winge și Cardell scormonesc subteranele Stockholmului pentru a descoperi identitatea cadavrului, confruntându-se cu elita decadentă a orașului.

“În vreme ce zgâlţâielile înverşunate îl smulg pe Cardell din somn, simte o durere fugară în braţul stâng, care nu mai e întreg. O mână cioplită în lemn a luat locul părţii pierdute. Ciotul şade în gaura scobită în lemnul de fag, legat la cot cu fâşii de piele. Care îi sapă adânc în carne. Ar fi trebuit să aibă destulă minte şi să le slăbească înainte de a aţipi.

Fără chef, deschide ochii şi priveşte de‑a lungul câmpului uriaş al mesei pătate. Când încearcă să salte capul, obrazul i se lipeşte de lemn şi, fără să vrea, îşi trage jos peruca atunci când se ridică. Trage o înjurătură şi o îndeasă sub haină, după ce şi‑a şters cu ea fruntea. Pălăria i se rostogoleşte pe duşumea, cu calota înfundată. O îndreaptă cu pumnul, apoi şi‑o pune pe cap. Începe să‑şi aducă aminte. E la Vinăria Hamburg şi trebuie să fi băut până şi‑a pierdut cunoştinţa. O privire azvârlită peste umăr îi arată şi alţii în aceeaşi stare. Cei câţiva beţivi pe care proprietarul i‑a considerat destul de înstăriţi ca să nu‑i azvârle în şanţ zac lăţiţi pe bănci şi pe mese până dimineaţa, când vor pleca pe trei cărări să înfrunte mustrările celor care îi aşteaptă acasă. Dar nu şi Cardell. E un veteran schilod care trăieşte singur şi nu dă socoteală nimănui”.

Pe parcursul unui roman îndrăzneț și ingenios construit, destinele celor doi şi ale altor personaje extraordinare se intersectează în mod neașteptat. Scriitorul Niklas Natt och Dag pictează un portret înspăimântător și în același timp fascinant al Stockholmului de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

„Un debut impresionant. […] Descrieri minunate ale mediului urban, imagini neliniștitoare ale societății, o scriitură care păstrează un echilibru perfect între expresiile specifice perioadei și tehnicile de narațiune contemporană”, comentează Dagens Nyheter, Suedia

„Un tur de forță literar… o poveste inteligentă și plină de suspans pe care n-o veți uita prea curând”, promite Verdens Gang, Norvegia

  1. În umbra morții a fost încununat cu premiul pentru Cel mai bun roman de debut acordat de Academia Suedeză a Autorilor de Romane Polițiste

 

 “Agonie mentală”

Clara Vidalis, inspector-șef şi expert în medicină legală şi psihopatologie la Oficiul de stat pentru investigatii criminale din Berlin, tocmai a încheiat vânătoarea ucigașului Der Namenlose (Cel fără nume), când capitala este zguduită de o nouă serie de crime oribile. Un bărbat, care îşi spune Dragonul, practicant al unui cult satanic, își asumă realizarea unei misiuni teribile: omorârea oamenilor cu funcții sociale aparent exemplare. Investigarea acestui caz dificil o va conduce pe Clara la Roma, la exorcistul-şef al Vaticanului …

O apariție înfricoșătoare și niște crime sadice amenință liniștea orașului Berlin. Clara Vidalis, inspector-șef, văzuse destule la viața ei, dar moartea lui Franco Gayo o oripilează de-a dreptul. Nu le este greu polițiștilor să facă legătura între crime și un cult religios pentru că autorul îngrozitoarelor crime are grijă să lase întotdeauna un verset din Biblie la vedere.

Agonie mentală este un roman dur. Exorcizări, ritualuri satanice, control al minții, culturi religioase și o luptă continuă.

 

“Eu, și totuși alta”

Un adevărat fenomen literar, volumele scriitoarei britanice Jojo Moyes continuă să fie de ani de zile bestselleruri absolute pentru cititoarele din România. La Editura Litera au fost publicate până acum opt titluri, iar anul acesta primul loc în top îl ocupă romanul Eu, și totuși alta, cartea a treia din celebra serie Înainte să te cunosc.

O poveste emoționantă, plină de optimism în care Lou Clark este pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viața peste cap. Este un roman vesel, cu final perfect.

“Povestea mea”

Volumul semnat de Michelle Obama, declarat Cartea anului 2018 din punctul de vedere al vânzărilor la scurt timp de la data lansării globale, este top bestseller și în România.

În memoriile sale, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume, Casa Albă. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și așa cum dorește ea.

 

“Povești de seară pentru fete rebele”

Poveștile a 100 de femei extraordinare din toate timpurile, datorate Elenei Favilli şi  Francescăi Cavallo continuă să se afle pe lista de bestselleruri Litera, printre preferințele de top ale cititorilor mari și mici.

De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei excepţionale sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea: regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru, sunt modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.

 

“Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață”

După celebrele rețete ale fericirii daneze – Hygge și Lykke, 2018 a fost anul în care am descoperit împreună secretul japonez pentru o viață lungă și fericită din Mica Enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi. Cum îți găsești propriul Ikigai sau cum contribuie Ikigai la fericire sunt întrebări la care ne răspunde Ken Mogi – celebru neurolog și scriitor japonez – în această carte care a devenit bestseller global.

 

Poveștile de aur ale copilăriei”

Prințese care așteaptă să fie salvate și cavaleri curajoși, animale viclene și creaturi magice, zâne bune și vrăjitoare rele, împărății îndepărtate și prieteni apropiați își dau întâlnire, ca prin farmec, în această carte, cu minunate ilustraţii de Tony Wolf.

Cele mai cunoscute povești ale fraților Grimm, ale lui Hans Christian Andersen, Charles Perrault, Carlo Collodi, laolaltă cu fabulele lui Esop, cu minunate basme englezești, rusești și orientale, îi vor purta pe cei mici în lumea viselor și îi vor face să viseze cu ochii deschiși chiar și pe cei mari. Cititorii colecţiei “Litera Mică” au întâlnire cu cei mai cunoscuți eroi de poveste ai tuturor timpurilor: Pinocchio, Scufița Roșie, Ali Baba, Cenușăreasa, dar și cu alte personaje pline de farmec.

Cei mici trăiesc acţiunea alături de eroii operelor literare, râd şi se întristează odată cu personajele preferate, prind morala poveştii şi zâmbesc la finalul fericit. Mai mult, în jocurile lor zilnice, regăsim scene din aceste poveşti care îşi lasă amprenta asupra lor. Făt-Frumos, prinţese, zâne, calul fermecat sau palate imaginare îşi găsesc locul în diverse activităţi ale micilor cititori.

Calitatea paginilor şi a ilustraţiilor, precum şi coloritul filelor sunt special concepute pentru a-i atrage pe cei mici în universul fantastic, pentru a le capta atenţia şi interesul.

 

“365 de povești de seară cu eroii Disney Junior”

În această carte bogat ilustrată veţi găsi 365 de povești captivante, câte una pentru fiecare seară a anului. Din ianuarie și până în decembrie sunteţi invitaţi într-o călătorie plină de magie și de aventuri prin universul extraordinar al poveștilor Disney Junior.

Eroii preferați ai copiilor și poveștile lor minunate vor conduce micul cititor pe tărâmul viselor.

 

 “Cartea marilor descoperiri”

Cine a inventat becul? Dar sateliții? Sau internetul? Sunt computerele la fel de inteligente ca oamenii? Unde am fi astăzi dacă înaintașii noștri n-ar fi descoperit cum se poate măsura timpul ori dacă n-ar fi inventat motorul cu ardere internă?

Datorită inteligenţei, creativităţii şi tenacităţii omeneşti sunt eradicate boli grave, se descoperă noi regiuni din galaxie…, iar telefoanele devin pe zi ce trece mai performante. Cartea semnată de Richard Platt şi James Brown este un prilej de a afla cele mai mari invenţii ale lumii în paginile minunat ilustrate ale acestui atlas şi de a afla cum au schimbat şi continuă ele să ne schimbe viaţa!

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.