Cărți de văzut

Institutul Francez din București și Asociația pentru Performanță și Cultură au demarat ieri ceea ce un comunicat de presă numește „o întâlnire cu cele mai frumoase cărți ale anului trecut“. Expoziția poate fi vizitată până pe 22 iulie, în atriul Institutului Francez din București (Bulevardul Dacia nr. 77). Sunt aduse în fața publicului titluri premiate sau nominalizate în cadrul celei de-a cincea ediții a concursului național de design de carte „Cele Mai Frumoase Cărți din România“.

Dintre cărțile premiate prezente în expoziție nu lipsesc volumele distinse cu Marele Premiu („Tzara. Dada. Etc.“), Premiul pentru Album („RO_Archive: O arhivă a României în tranziție“), Premiul pentru Tânăr Designer (Mihai Șovăială, cu publicația „Perimetru Sigur / Safe Perimeter“), Premiul pentru Ilustrație de Carte („Povești din Calendar“ – Veronica Neacșu şi „Kiralylany a Langpalotaban, erdelyi szasz nepmesek“ – Kűrti Andrea), Premiul Carte pentru Copii („De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?“).

Tot în cadrul expoziției, este programat, miercuri (21 iunie), atelierul „Crescut mic“, coordonat de Iulia Iordan și Laura Grünberg: „în cadrul acestui atelier de vacanță vom citi, ne vom juca şi ne vom pune minţile şi sufletele la lucru pentru a găsi soluţii de dat în mintea copiilor. Programul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, iar participarea este gratuită“.

Institutul Francez din România este partener al proiectului „Cele mai frumoase cărți din România“, încă din 2013 și, în fiecare an, invită un specialist din domeniul cărții să facă parte din juriul de selecționare a cărților frumoase.

Expoziția face parte din proiectul „Cele Mai Frumoase Cărți din România Itinerante în 2017“. Este inclusă, astfel, lansarea ediției pentru acest an a concursului național de design de carte „Cele Mai Frumoase Cărți“ la finalul lunii iunie, înscrierile rămânând deschise pe toată perioada verii. „Calendarul concursului anual a fixat jurizarea în cursul lunii septembrie, iar toate cărțile selecționate de juriu vor fi prezentate publicului într-o expoziție deschisă la finalul lunii octombrie. Invitatul Institutului Francez la jurizarea de anul acesta este Lysiane Bollenbach – autor, graphic designer, director artistic și artist vizual din Franța, care va susține și un workshop în cadrul proiectului, în luna septembrie a acestui an“, arată un comunicat de presă.
În acest an, expozițiile Cele Mai Frumoase Cărți au poposit în mai multe locuri din țară și străinătate. Cititorii din Cluj, Iași, București, Londra, Leipzig, Bologna, Budapesta, Praga și Torino au putut să răsfoiască volumele considerate printre cele mai impresionante producții editoriale românești.

Următoarele destinații sunt Mitrești (jud. Mureș), Lupeni (jud. Hunedoara), Sibiu, Timișoara, Cracovia, Frankfurt, Istanbul, Sofia. Cele Mai Frumoase Cărți este un proiect cultural anual și reprezintă atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere pentru designerii și graficienii preocupați de carte din România. Activitatea centrală este concursul național de design de carte, finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.