Cărţi pentru mici şi mari, care se citesc cu deliciu

Prafuri de zâne, miresme de prăjituri cu ciocolată şi povestiri incendiare

“Ce poţi face cu două cuvinte – Juniorii”

„Au curs poveştile valuri-valuri. Care mai mari, care mai mici, cu rânduri mai lungi sau mai scurte, cu veselii sau cu tristeţi, cu năstruşnicii ori cu năzdrăvănii, făcute de băieţi sau fete de numai opt ani sau de alţii aproape de două ori mai vârstnici ca ei, scrise unele cu migală, altele-ntr-un iureş.

Şi din noianul de poveşti s-au ales frumoasele, şi-apoi frumoasele frumoaselor, literă cu literă, rând cu rând şi poveste cu poveste. Poftă la citit!”, ne îndeamnă Liviu Papadima, coordonatorul volumului.

Cele 21 de texte şi desenele celor 10 ilustratori din prezenta antologie au fost selectate în urma unui concurs la care au participat peste o mie de tineri creatori.

Volumul este semnat de câştigătorii concursului „Locuieşte în poveste”, organizat de Editura “Arthur”. Scriitori: Larisa Tufeanu, Teodora Vaman, Matei Bumbuţ, Maria Nicolae, Ştefana Fusaru, Ana Octavia Georoceanu, Alexandru Nicolaie, Maria Ioana Oană, Antonia Maria Ilieş, Laurian David Pop, Anda Papiţă, Horia Andrei Muraru, Bianca Raicu, Ioana Drogeanu, Luca Olteanu, Ioana Maftei, Ştefan Alexandru Toader, Tania Berbecea, Ana Constantinescu, Ioana Cojocariu, George Stoia.

Ilustratori: Eliza Culca, Diana Dragomir, Denisa Ştefana Medan, Alexandra Minea, Ioana Miu, Oana Nedelcu, Iasmina Răceanu, Carla Maria Rusu, Bianca Şoica, Maria Ecaterina Târnavschi.

“După cum vă amintiţi din prefaţa volumului «Ce poţi face cu două cuvinte», jocul a pornit în momentul în care autorii s-au gândit să-i înveţe pe copii fizica născocitului de poveşti propusă de Gianni Rodari, cea care rezultă din întâlnirea a doar două cuvinte. În acest sens, autorii s-au întâlnit cu câţiva copii dornici să afle cum funcţionează această ecuaţie complicată. Au pus cuvintele într-o găletuşă, le-au legat perechi prin tragere la sorţi şi apoi au votat perechiile din care să iasă carte. La jumătate de an după aceea, când lansam volumul, le-am dat tuturor de ştire că jocul e mai complicat, nu se termină chiar atât de repede. Pentru că şi copiii ar trebui să încerce astfel de exerciţii complicate. Aşa că am dat naştere unei pagini speciale de internet pe care zecile de cuvinte alese de copii şi autori la întâlnirea iniţială se roteau până ameţeau şi-n pereche se opreau. Ne-am gândit şi la ilustratori, aşa că, pentru ei, site-ul derula titlurile textelor din volumul «Ce poţi face cu două cuvinte?», oprindu-se unde îi era norocul fiecăruia.

Copiii au intrat în laborator, au scris sau au desenat, iar apoi membrii juriului şi-au pus halatele de experţi şi, după ce au testat rezistenţa structurilor narative, atractivitatea personajelor, umorul situaţiilor, precizia formelor şi amestecul culorilor, au ales numele câştigătorilor. Cum micii cercetători ştiau încă cum să lege toate firele unei poveşti, i-am dus, împreună cu scriitoarele Simona Popescu, Adina Popescu, Ioana Nicolaie şi Laura Grünberg, dar şi cu Florentina Sâmihăian şi Liviu Papadima, coordonatorii colecţiei «Cărţile mele», în tabără la Moeciu. Timp de patru zile i-am lăsat să discute despre cărţi şi autori, despre creativitate şi bucuria de a scrie, despre joacă şi cititori, iar, în final, i-am rugat pe toţi să intre iar în laborator şi să opereze ultimele reacţii chimice asupra cuvintelor. Am pus iar nume-n pălărie şi am stabilit ce texte urmează să ilustreze fiecare dintre micii graficieni. Am chemat o ceată de porumbei călători şi, pe firul de net, i-am trimis cu textele la ilustrat.

Cum ne-a fost însă drag şi de membrii «Clubului de lectură», care au trimis, la rândul lor, texte, am decis să avem şi un câştigător ales de public. Aşa că am postat alte douăzeci de creaţii literare pe www.eucitesc.ro şi i-am rugat pe copii să-şi voteze preferatul. Împreună cu Alexandru Nicolaie, volumul s-a îmbogăţit şi cu o Morsă dansatoare, trimisă repede la ilustrat.

Ş-apoi, cum nicio carte nu se face doar din text şi imagine, ci şi din diverse prafuri de zâne, miresme de prăjituri cu ciocolată şi şireturi care niciodată nu se-nnoadă, am adăugat ce mai era de adăugat şi acum vă lăsăm pe voi, cititorii, să faceţi restul. Adică să citiţi şi să ciuliţi urechiile la viitorul concurs pe care-l vom face căci, cine ştie, poate data viitoare chiar voi veţi fi magicienii cuvintelor!”

“Marele Nate. Întâiul între puşti”

Un volum semnat de Lincoln Peirce. Este vorba despre un puşti mai special, Nate Wright, ce este destinat pentru măreţie. Pe parcursul cărţii aflăm cum şi-a întâlnit cei mai buni prieteni, ce părere are despre părinţi, şcoală şi profesori şi cum a doborât recordul Şcolii nr. 38 la pedepse.

Nate ştie că-l aşteaptă lucruri măreţe. Lucruri cu adevărat măreţe. Dar lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum vrei tu, doar pentru că eşti grozav. Necazurile se ţin scai de el, dar Nate nu se sperie niciodată. Ştie că-i cel mai bun. A citit într-un răvaş.

Lincoln Peirce este scriitor şi ilustrator de benzi desenate, devenit celebru prin intermediul seriei “Marele Nate”.

“Marele Nate. Lovitură după lovitură!”

Cartea este continuarea primului volum, “Marele Nate. Întâiul dintre puşti”. Nate, un simplu puşti din Şcoala nr. 38, se bate pentru câştigarea trofeului JAPPY. Acesta este trofeul pentru jocurile JAPP (Jocurile de Aur Pentru Puşti). Nate este ales ca fiind căpitan pentru un joc aproape ca baseball-ul în aceasta ligă. Totodată este în grupă cu Gina atât la sport, cât şi la ora de istorie pentru un proiect despre Ben Franklin.

„Marele Nate e amuzant, nu glumă!”, nota Jeff Kinney, autorul seriei „Jurnalul unui puşti”.

Marele Nate chiar îi va întrece pe toţi! Dar nu va fi uşor. Gina, rivala sa de nedepăşit, e pe urmele lui şi ar putea să-i strice planurile.

Va învinge oare Nate? Va primi sau nu notă de trecere? Sau va sfârşi în sala de detenţie… DIN NOU?

Pentru fanii seriei “Jurnalul unui puşti”: iată-l pe Marele Nate, geniu – în viziunea sa – şi cu siguranţă elevul „certat” cu profii.

“Tabăra”

Stanley Yelnats, eroul acestui roman, se află sub povara blestemului abătut asupra stră-străbunicului său bun-de-nimic-şi-hoţ-de-porci-împuţit. Mereu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, Stanley nimereşte în mijlocul unui grup de adolescenţi, alături de care trebuie să îşi modeleze caracterul.

“Tabăra” este o poveste fascinantă despre frustrare şi voinţă, o aventură la capătul căreia eroul cărţii descoperă sensul prieteniei.

Louis Sachar (n. 20 martie 1954) este un autor american de cărţi pentru copii şi adolescenţi. A devenit celebru datorită seriei “Sideways Stories From Wayside School” şi romanul “Tabăra” (Holes). În 1998, a primit “National Book Award for Young People’s Literature” pentru romanul “Tabăra”, iar în 1999, medalia “Newbery” pentru „contribuţii deosebite aduse literaturii americane pentru copii”. În continuarea acestei cărţi, Louis Sachar a publicat alte două volume, “Stanley Yelnats’ Survival Guide to Camp Green Lake” (2003) şi “Small Steps” (2006).

Ilustraţii de Ioana Mladin.

Călătorii printre destine

“Inimă arsă”

Autorul a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură.

„Jean-Marie Gustave Le Clézio este un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi al extazului senzual, un explorator al umanităţii dinăuntrul şi din afara civilizaţiei dominante”, îşi motiva decizia Academia Suedeză.

J.M.G. Le Clézio ne spune aici, în stilul său inconfundabil, că peste tot în lume – Paris, Buenos Aires, Mexic, Almuñécar, Chicago – oamenii sunt fragili şi vulnerabili, iar viaţa nu iartă pe nimeni, indiferent de statut social sau de vârstă. Tineri sau bătrâni, săraci sau bogaţi, inocenţi sau experimentaţi, avem cu toţii un singur stăpân: destinul capricios.

Arsura este firul roşu care străbate toate cele şapte proze scurte reunite în volumul de faţă. Este vorba de arsură în mai multe ipostaze: fizică, lăsată, de pildă, de urmele de ţigară pe piele, şi care, la rândul lor, imprimă în suflet urme de neşters, asemenea unor flori arse; arsura iubirii pierdute; febra dată de sentimentul prăbuşirii într-un abis fără întoarcere; feţele arse de lumina artificială a neoanelor; toropeala dată de arşiţa sfârşitului de vară; tumultul zilelor dogoritoare ce răsună de ţipetele copiilor plini de viaţă; arşiţa amintirii imemoriale pe care sângele încă o poartă cu el, din vremurile în care „nu existau nici ziduri, nici nume”.

J.M.G. Le Clézio (n. 13 aprilie 1940) a scris peste 40 de lucrări: romane, povestiri, nuvele şi eseuri. A început să scrie la frageda vârstă de şapte ani. Şi-a făcut studiile la “Bristol University”, “University of London” şi “Institut d’Études Littéraires” din Nisa.

A debutat cu romanul “Procesul-verbal” (1963), pentru care a primit, la doar 23 de ani, Premiul “Renaudot”.

A predat la o universitate budistă în Thailanda, la University of Mexico, la Boston University, la University of Texas, Austin, şi la University of New Mexico, Albuquerque. Din 1969 până în 1973, Le Clézio a trăit cu indienii Embera în Panama, experienţă care i-a schimbat viaţa. Apoi şi-a împărţit existenţa între Mauritius, SUA şi Franţa, călătorind în Nigeria şi în Japonia şi publicând traduceri ale textelor sacre mayaşe. În prezent, trăieşte în Mexic şi Franţa.

“America mea”

„Stăteam nemişcat. Am auzit un zgomot de maşină, ca palpitaţiile unei inimi uriaşe, şi, cu faţa la perete, am început să ascult zgomotul în timp ce vasul ieşea din port. Ceva în mine măsura distanţa care se căsca între noi, din ce în ce mai mare, şi m-am gândit la tine, America mea.”

În acest volum somptuos, Julien Green (1900-1998), american născut la Paris, scrie despre ţara sa de origine: despre oraşul copacilor, Savannah; despre tinereţea petrecută la Universitatea din Virginia şi debutul său ca scriitor; despre camera în care a locuit Poe; despre singurătatea şi dragostea de mister a lui Nathaniel Hawthorne; despre mersul la cinema în anii ’30; despre săptămânile dinainte de război şi despre soldaţii americani; despre ochii mari şi adânci ai lui Gertrude Stein…

„Franţa şi America se află în situaţia unor buni prieteni care îşi scriu prea puţin. În împrejurările de faţă, cea care trebuie să scrie este Franţa: ea îi datorează Americii o scrisoare lungă, plină de amănunte, cum ne place să citim pe aici, pe la noi. Sigur, prietenia rezistă şi fără scrisoare, dar oare e acelaşi lucru?”

„E minunat că un american este cel mai mare scriitor francez al timpurilor noastre”, scria Jacques Maritain.

Julien Hartridge Green, scriitor francez de origine americană, născut la Paris în 1900, se converteşte la catolicism la numai 16 ani. Participă la operaţiunile militare din timpul Primului Război Mondial. Îşi termină studiile la Universitatea din Virginia, SUA, unde concepe prima sa carte în limba engleză.

Întorcându-se la Paris, începe să scrie în limba franceză, publicând în 1924 prima sa lucrare (“Pamflet împotriva catolicilor francezi”), sub pseudonimul Théophile Delaporte, iar, în 1926, primul său roman, “Mont-Cinère”, care se bucură de un mare succes. Numeroasele romane – “Adrienne Mesurat” (1927), “Leviathan” (1929), “Somnul celălalt” (1931), “Vizionarul” (1934), “Miezul nopţii” (1936), “Dacă aş fi tu…” (1947), “Răufăcătorul” (1956), “Fiecare om în noaptea lui! (1960) etc. – şi piesele de teatru – “Sud” (1953), “Duşmanul” (1954), “Umbra” (1956) – sunt însoţite de un jurnal în 17 volume (între 1926 şi 1997), la care se adaugă două apărute postum.

Pentru opera sa a primit importante premii: Premiul “Prinţul de Monaco” (1951), Marele Premiu Naţional al Literelor (1966), Marele Premiu pentru Literatură al Academiei Franceze (1970), Marele Premiu pentru Literatură al Poloniei (1988), Premiul “Cavour”, Marele Premiu pentru Literatură al Italiei (1991). În 1971, este ales membru al Academiei Franceze; se retrage însă în 1996, declarându-se „exclusiv american” şi afirmând că „Onorurile, oricare ar fi ele, nu mă interesează câtuşi de puţin.”

„Opera atât de amplă şi complexă a celui pe care germanii l-au numit «Kafka creştin» reprezintă un caz unic în întreaga istorie a literaturii”, aprecia Jean Mambrino.

Ghiduri de longevitate, sănătate viguroasă şi o stare de bine

“Cum să trăim 150 de ani”

Multe s-au scris în ultimii ani despre căile de a ajunge la o viaţă lungă şi sănătoasă. Sunt prezentate reţete miraculoase, diverse formule pentru extraordinarele lor calităţi, sunt ridicate în slăvi metode de încetinire a îmbătrânirii. Astfel oamenii sunt făcuţi să creadă că sănătatea poate fi obţinută luând pilule miraculoase. În realitate, revenirea la sănătatea optimă necesită ani de efort. Sănătatea deplină depinde de un stil de viaţă care să fie în armonie cu natura. Aceasta este filosofia cu care este impregnat conţinutul acestei cărţi.

Autorul a absolvit facultatea de biologie şi chimie la Universitatea din Rusia şi a condus “Centrul pentru Ştiinţe Medicale” din Moscova. Mikhail Tombak a creat un sistem holistic de menţinere a unei sănătăţi optime. În timpul facultăţii, mărturiseşte el, a făcut parte dintr-o expediţie ştiinţifică în Orientul Îndepărtat, unde a întâlnit călugări tibetani şi a observat că abordarea organismului uman este diferită şi foarte interesantă. În urma acestei experienţe, el scria că oamenii sunt ca şi copacii. Avem o structură de susţinere care se numeşte coloană vertebrală, avem rădăcini care ne hrănesc, iar dacă se întâmplă ceva rău cu coloana, ne expunem multor boli. În acest sens oferă experienţa a doi bătrâni din Georgia, unul de 160 şi unul de 120 de ani, care erau încă atletici şi mai puteau cânta şi dansa. Mâncau doar mâncăruri proaspăt preparate, erau mereu în mişcare, zâmbeau, dansau şi aveau o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte viaţa. Interesante sunt reţetele tibetane pe care autorul le recomandă.

Corpul nostru îmbătrâneşte şi se îmbolnăveşte atunci când echilibrul între celulele sănătoase şi cele bolnave se schimbă în favoarea celor din urmă. Iar oprirea procesului de îmbătrânire înseamnă tocmai refacerea acestui echilibru. Ştiinţa a dovedit că moştenim 15% din sănătate de la părinţi, 15% poate fi influenţat de doctori, dar restul poate fi influenţat numai de stilul nostru de viaţă.

Mikhail Tombak identifică cinci factori principali care dăunează sănătăţii noastre: o coloană vertebrală bolnavă înseamnă un organism bolnav, respiraţia incorectă, dieta incorectă (în care vorbeşte despre carne care este o bombă cu ceas, deoarece digestia cărnii necesită cantităţi mari de vitamine şi microelemente, iar consumul excesiv de proteine animale ne supune riscului de a dezvolta boli ale sistemului imunitar), lipsa igienei corporale interne, incapacitatea de a trăi o viaţă fericită. Cu toţii trăim conform gândurilor noastre. Dacă acestea sunt pline de furie, frică, durere, tristeţe, ce fel de acţiuni pot determina?

Autorul specifică că există 12 “doctori naturali” care ne sunt aproape în fiecare moment al vieţii de zi cu zi: propria minte, lumina, aerul, apa, hrana, exerciţiul fizic, căldura, frigul, somnul, odihna, postul şi urina.

“Nimic nu provoacă mai mult rău corpului nostru decât inactivitatea fizică pe o perioadă îndelungată”, scria Aristotel. Iar în acest sens, mersul pe jos este numit regele exerciţiilor fizice. Un rol extraordinar în vindecare îl are apa. “Fiecare contact cu apa înseamnă un minut în plus în viaţa noastră”, scria medicul german Kneip. Atât Hipocrate, cât şi Avicenna foloseau intensiv terapia cu apă. O terapie care îmbunătăţea circulaţia sângelui şi metabolismul. Seneca a avut dreptate când a remarcat că esenţa tuturor lucrurilor este apa. Şi tot el spunea: “Oamenii nu mor, se omoară singuri”.

Sfaturile cuprinse în acest volum vă vor ajuta să duceţi o viaţă mai sănătoasă şi mai împlinită.

“SuperAlimente Rx”

Pornind de la ideea că 14 alimente numite “SuperAlimente” conţin toţi nutrienţii de care un om obişnuit ar avea nevoie, Dr. Steven G. Pratt trasează cadrul unui program amplu de alimentaţie, la capătul căruia sănătatea şi forma fizică excelentă sunt garantate. Este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai ideii că alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol extrem de important în menţinerea unei sănătăţi de fier şi în prevenirea unor afecţiuni. Co-autorul volumului este Kathy Matthews.

Fasolea, afinele, broccoli, ovăzul, portocalele şi mandarinele, dovleacul, somonul sălbatic, soia, spanacul, ceaiul, roşiile, carnea de curcan, nucile şi iaurtul sunt aliaţi de nădejde împotriva afecţiunilor de tot felul, împotriva îmbătrânirii sau chiar a cancerului.

În lumea anglo-saxonă, simbolul Rx indică acele medicamente care nu se pot cumpăra decât pe bază de prescripţie medicală, devenind astfel sinonim cu o cale sigură către sănătate. De fapt, un melanj în care se îmbină explicaţiile atent documentate, dovezile ştiinţifice, studiile clinice şi recomandările de preparate culinare care mai de care delicioase, propuse de cunoscuţi maeştri bucătari.

Consideraţi această carte ca fiind o răscruce în viaţa dumneavoastră. Adevărul este că foarte puţini oameni sunt dispuşi să facă schimbări în viaţa lor de zi cu zi în speranţa că peste câteva decenii nu se vor îmbolnăvi. Odată ce treceţi de anii de invidiat ai adolescenţei, vă veţi da seama că începe să ticăie ceasul sănătăţii dumneavoastră. Încep să apară dureri, începeţi să vă simţiţi tot mai obosiţi după-amiază şi să aveţi nevoie de odihnă. Acesta este începutul îmbătrânirii. Parcă nu mai aveţi acelaşi chef şi aceeaşi energie. Pielea dumneavoastră începe să-şi piardă din strălucire. Mulţi oameni cred că, dacă se simt bine, nu au niciun simptom, n-ar avea cum să sufere de vreo boală. Din păcate, dacă acest lucru ar fi adevărat, nu am avea atâtea afecţiuni cronice care să ne lege de mâini şi de picioare.

Alimentele, cu precădere cele corecte, pot schimba cursul biochimiei organismului, ajutând la oprirea degradării celulare, proces ce duce la apariţia mai multor afecţiuni.

Cartea “SuperAlimente Rx” ne spune că trebuie să ne învăţăm să evaluăm principiile de bază ale dietelor, macronutrienţii care se găsesc în grăsimi, carbohidraţi şi proteine şi apoi să trecem la examinarea micronutrienţilor din alimente. Corpul uman este o maşinărie care generează căldură şi care are nevoie de oxigen pentru a duce la bun sfârşit îndeplinirea funcţiilor metabolice. Ideea că organismul nostru poate beneficia mult de un consum constant de fitonutrienţi, macronutrienţi şi micronutrienţi este una dintre cele care stau la baza acestui volum, care urmăreşte de fapt scopul de a identifica cele mai bogate surse de micronutrienţi din alimente.

“Cum să-ţi reduci tensiunea arterială şi colesterolul”

Volumul este semnat de nutriţionistul Marla Heller în “Dieta DASH”, dieta pentru reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Autoarea a fost expertul în nutriţie al publicaţiilor “Chicago Tribune”, “Washington Post” şi al unor numeroase posturi de radio şi televiziune. “U.S News” şi “Old Report” au votat DASH ca fiind cea mai sănătoasă şi completă dietă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu un conţinut redus de grăsimi, carne slabă, peşte, grăsime şi nuci. DASH urmează îndeaproape principiile unui stil de viaţă sănătos.

Tensiunea arterială este cauza principală a infarctului miocardic şi a atacului cerebral. Este posibil să nu puteţi detecta faptul că aveţi tensiune crescută, chiar dacă aţi avut-o înainte în limite normale, dacă nu vă luaţi tensiunea regulat. Hipertensiunea a fost numită “ucigaşul tăcut”. Dieta nu este doar un plan alimentar pentru scăderea în greutate, ea se referă şi la modul în care trăim. Orice tipar alimentar este o dietă. O dietă bogată în minerale, fibre şi săracă în grăsinmi saturate poate să ajute la reducerea tensiunii arteriale. Tradus My Plate, consumul recomandat de DASH este de două căni de fructe şi două căni şi jumătate de legume pe zi.

Oare planul DASH poate fi încorporat în viaţa reală, cu mese luate în restaurante şi fast food-uri, şi cu prea puţin timp disponibil pentru mişcare? Acest volum vă va ajuta cu idei creative să vă amplificaţi coeficientul de sănătate al obiceiurilor cotidiene, chiar dacă sunteţi în permanenţă pe fugă. În încheierea volumului, sunt redate reţete fabuloase.

Dieta pentru reducerea colesterolului

Bolile cardio-vasculare constituie prima cauză a deceselor atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Este deosebit de important să cunoaştem care sunt simptomele unui infarct, să ne ascultăm propriul organism şi dacă ceva nu este în ordine să mergem la medic. Autorii acestui volum, Catherine Jones şi Elaine B. Trujillo, vă vor face să înţelegeţi legătura care există între colesterol şi bolile de inimă. Colesterolul este o substanţă asemănătoare grăsimilor care se află în sânge şi care se depune pe pereţii arterelor. Dacă nivelul colesterolului este crescut, acesta poate determina apariţia plăcilor ateromatoase sau îngroşarea arterelor. Atunci când acest proces are loc, arterele coronare, cele care duc oxigen la inimă, se îngustează, iar fluxul de sânge către inimă este încetinit sau chiar blocat. Fără sânge şi oxigen, inima suferă şi puteţi avea dureri de piept, iar în cazul în care fluxul de sânge către inimă este blocat se produce atacul de cord (infarctul de miocard). Atunci când fluxul de sânge la nivelul creierului se blochează, se declanşează un accident vascular cerebral. Colesterolul precum şi alte grăsimi nu se dizolvă în sânge. Lipoproteinele sunt cele care asigură transportul acestor substanţe către şi de la nivelul celulelor. Lipoproteinele cu densitate scăzută sunt considerate colesterolul “rău” (LDL). Prezente în cantităţi mari acestea pot astupa arterele. Lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL) sunt considerate colesterolul “bun”. Ele transportă colesterolul din artere, astfel că acesta poate fi epurat de ficat.

După această adevărată lecţie oferită de autori, să mai amintim că organismul nostru produce o anumită cantitate de colesterol în ficat, restul provenind din produsele de origine animală pe care le consumăm, cum ar fi carnea roşie, brânza şi laptele integral. Produsele de origine vegetală, precum fructele, legumele, uleiurile vegetale şi cerealele, nu conţin colesterol.

În timp ce medicii prescriu milioane de reţete pentru medicamente antihipercolesterolemiante, dieta rămâne modalitatea cea mai eficientă de reducere a acestuia. De aceea această lucrare oferă o multitudine de informaţii, alături de reţete delicioase pentru a ne ajuta să scădem nivelul de colesterol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.