Casa de Oaspeți Ion Rațiu – redescopera sarmul ”celui mai bun președinte pe care România nu l-a avut”

Potrivit Lonely Planet, Transilvania este destinația turistică de top a acestei veri – o mențiune bine meritată pentru o zonă care a întrecut mereu așteptările. În cazul în care vizitați Cluj-Napoca, unde cu siguranță vă veți bucura de evenimentele pline de viață, de galeriile de artă, de restaurantele șic, ar trebui să știți că la doar 30 de minute de mers cu mașina este o nouă destinație suprinzătoare. ”Pregătiți-vă să descoperiți reședința uneia dintre cele mai iubite și nobile familii din regiune!”, scrie Romanian Insider într-un advertorial.

Turda este un mic oraș transilvan, cu origini în perioada romană, renumit astăzi pentru mina de sare, una dintre cele mai vechi din lume, transformată recent într-un uriaș parc tematic subteran, care a devenit cea mai importantă atracție turistică din regiune.

Cheile Turzii sunt la doar 6 kilometri de oraș și merită să fie văzute, fiind o atracție pentru alpiniști, la fel ca și pentru cei care vor să se plimbe de plăcere. Este o minune a naturii, un canion de 2.900 de metri, habitatul a numeroase specii de păsări și plante. Un pont – dacă va place să mergeți cu biciclata puteți explora numeroasele poteci sau să mergeți o zi întreagă prin împrejurimi.

În Turda veti gasi un loc liniștit și diferit chiar în centrul orașului – Casele Rațiu. Este mai mult decât o casă, mai degrabă un amestec de clădiri din secolele XIX si XX, inclusiv o cafenea și o casă de oaspeți. Casele Rațiu sunt dispuse în jurul unei curți centrale și sunt resedința din România a familiei Rațiu. Găzduiesc Centrul Rațiu pentru Democrație, o organizației non-profit creată pentru tranziția democratică și un exemplu personal al lui Ion Rațiu, ”cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut”.

În curte puteți admira Zidul Democrației, creația lui Dan Perjovschi, o operă uimitoare de un umor mai putin obișnuit din 2015. Casa de oaspeți Ion Rațiu face parte din ansamblu și este o reședință familială care a devenit un proiect ce generează venit și sprijină acțiunile Centrului pentru Democrație.

Istoria acestui loc începe cu o poveste de dragoste: aici Nicolae Rațiu, bunicul lui Ion Rațiu, s-a îndrăgostit de Ludovica, soția sa. Este locul în care Ion Rațiu și-a petrecut copilăria.

Actuala casă de oaspeți a fost construită în anii 1990. Astăzi este o pensiune șic, ideală pentru weekendurile romantice, pentru plimbările de placere, pentru reuniuni și city break. Este o variantă minunată de cazare, cu un șarm aparte ce te va face sa revii de fiecare dată când treci prin zonă.

Poți alege între cele zece camere – single, twin sau double – fiecare cu un design unic i ascuzând povești ce te vor bucura. Însăși casa are de spus o poveste prin fotografiile de familie, obiecte și documente.

Oaspeții au acces la sala de mese și o bucătărie și se pot bucura de senzația de căldură și confort. Micul dejun bogat și delicios este servit în casă, iar vesela inspirată de modelul transilvănean are și o tentă modernă suprinzătoare.

Casa de oaspeți poate găzdui reuniuni de afaceri și activități de team building, conferințe și alte evenimete corporatiste. Sunt două săli de conferințe în complex care pot primi până la 140 de participanți. Sălile de conferințe au toate facilitățile necesare și pot fi asigurate și servicii de catering.

În complex se află și Cafeneau Literară La Papion, cu un design britanic și inspirată din stilul elegant și plin de șarm al lui Ion Rațiu. Aleea La Papion este deschisă pe durata verii, când vizitatorii pot savura o cafea sau un pahar de vin în curtea interioară, ascultând un recital de jazz.

Evenimentele culturale și cinele tematice sunt frecvente La Papion. Complexul este foarte animat și puteți întâlni deseori voluntari din alte țări, vizitatori și participanți la diverse evenimente găzduite aici. Cum am spus, locul acesta surprinde mereu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.