Casa de târgoveț din realitățile virtuale

Una dintre cele mai vechi case din București se transformă în traseu al poveștilor artistice.

Astăzi, Grădina Divan (Calea Șerban Vodă 33) este scena celei de-a doua intervenții performative din proiectul „Spații Vii“.

De la 21.00 și 23.00, intervenția grupului de artiști care a pornit la drum acum o lună își propune să dinamizeze Casa de târgoveț.

Despre ceea ce au de gând, artiștii spun că vor să transforme clădirea și spațiul Divan „într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu ce va dezvălui povești în timp real.

Mișcarea corpurilor, sunetul, lumina, proiecțiile video generative și interacțiunea dintre acestea vor crea povești abstracte sau concrete, metaforice sau minimaliste, vechi sau contemporane. Ele reinventează un habitat și aduc mai multe realități la un loc, prin în instalații performative și intervenții audio-vizuale.“

De altfel, Grădina Divan însăși funcționează ca un proiect-pilot de reactivare a Casei de târgoveț, realizat între Institutul Național al Patrimoniului și Calup pentru „crearea unui spațiu dedicat proiectelor culturale, discuțiilor și bunei dispoziții“.

Clădirea, care a fost o locuință tradițională cu influențe oriental balcanice, este deschisă publicului ca loc de întâlnire. „Luând ca punct de inspirație poveștile Casei de târgoveț și multiplele ei transformări, dar și specificul arhitectural – o reflecție a unui București fanariot aflat între Orient și Occident -, echipa creativă abordează subiecte precum istoria, timpul, moștenirea culturală, rezistența sau schimbarea“, arată organizatorii evenimentului.
Din echipa care animă în această seară spațiul din Șerban Vodă fac parte Lia-Cristiana Marin, Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc și Daniela Sima, ca performeri, coordonați de Simona Deaconescu. Peisajul sonor este responsabilitatea lui Mirian Kolev. Tot demersul este inițiat de Dilmana Yordanova şi Mihaela Kavdanska, cele două artiste vizuale urmărind „relaționarea în timp real dintre diverse forme artistice ce implică tehnologia“. Pentru că proiectul implică o zonă consistentă dedicată realității augmentate, artiștii colaborează cu Horea Avram, istoric de artă, curator și cadru universitar.

Cei de la „Spații Vii“ au anunțat că, „începând cu 27 iulie 2017, o dată pe lună, sub numele de București supraREAL, un spaţiu reprezentativ al Bucureștiului va fi cadrul unei instalaţii performative care îmbină arta video generativă, sunetul şi performance-ul, accentuând specificul locului și reinterpretându-l.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.