„Casele pasive” devin tot mai populare şi în România

Conceptul de „case pasive” devine tot mai popular şi în România, chiar dacă valoarea unei astfel de construcţii este mai ridicată cu circa 20%, marele avantaj fiind reprezentat de reducerea la minimum a necesităţilor energetice, arată Krisztina Mate, primul arhitect din judeţul Mureş certificat de Passive House Institute (PHI) Darmstadt.

„Casa pasivă înseamnă de fapt o casă ale cărei necesităţi energetice sunt reduse la minim, consumul nu este redus la zero, pentru că de fapt chiar Institutul de Case Pasive şi-a dat seama că, dacă reducem costurile unei case la zero, de fapt investiţia nu se mai returnează în timp. Şi atunci avem un cost foarte, foarte redus de energie. Asta înseamnă că avem o izolaţie foarte bună, etanşeitate la aer din nou foarte bună. Necesităţile anuale de energie sunt de 0,15 kilowaţi pe metru pătrat şi avem ventilaţie mecanică cu recuperare de căldură. Aceştia sunt factorii principali obligatorii ca o casă să obţină de fapt acest certificat de casă pasivă. (…) Dacă la final poţi să arăţi că ai îndeplinit această cerinţă, atunci primeşti acest statut de casă pasivă”, a declarat presei, joi, arhitectul Krisztina Mate.

Potrivit statisticilor PHI, în România există 28 de case pasive, dintre care trei în judeţul Mureş.

„Vorbim de materiale de construcţii speciale, dar ce este interesant e că acest termen şi concept de casă pasivă de fapt se poate introduce la orice tip de casă. (…) Nu este redus la niciun fel de tip de structură, de construire sau dimensiune. Adică avem dimensiuni optime, raportul între planuri şi înălţimea clădirii, dar nu este ceva care este obligatoriu. Până în momentul de faţă au fost certificate doar locuinţe individuale ca şi case pasive. Investiţia iniţială este mai ridicată cam cu 20% faţă de o casă standard, dar pe termen lung ai un confort mai ridicat”, a precizat Krisztina Mate.

Ea a afirmat că acest concept de casă pasivă este o ştiinţă într-o continuă dezvoltare, dar că în interiorul standardelor PHI există foarte multă flexibilitate şi libertate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. „chiar dacă valoarea unei astfel de construcţii este mai ridicată cu circa 20%”

    sistemul platii „energiei” in avans, chiar daca stai doar 12h acolo, din care 8 stai supt plapuma cu trelingul pe tine. MijTok, continuati !

  2. „Institutul de Case Pasive şi-a dat seama că, dacă reducem costurile unei case la zero, de fapt investiţia nu se mai returnează în timp”

    Hahaha, daca reduci consumul la zero, nu mai ai ce recupera. Inteligenta de cybernet ! Pe ideea asta, consumul mai mare este cel mai avantajos, v-ati gandit la institutul acela ? Prostia iese ca untdelemnul la suprafata !

  3. 3 case pasi e in mures, sau parsive? Mures e hangarul maghiar cu defrisarile si infractionalitatea pe complicitate in Romania. Alea 3 cosmelii au proprietar cate o familie de sarmani mentinuti in saracie, gen, bugetari de lux din politica romaneasca, nu?

  4. Tuarasi, costul unei case este o cheltuiala in avans, dati toti banii acum sau pe rand, lunar ? Vad tuarasi care vor sa dea totul in avans in contul a ceva ipotetic. Continuati, prostia n-are limite !

  5. Aha deci nu trebuiesa fii Total Autonomi,trebuie sa lasi si ceva sclavageala in urma😁.Prefer soba cu lemne si baie in cada incalzita de la soba cu lemne.wc in curte si animale,gradina,livada ,vie si fantana pe linga casa.Curent …e plin de eoliene verticale panele fotovoltaice

  6. Autonom este sa traiesti dupa cum bate vantul si bate Soarele. Popor nomad.

  7. Case pasive inseamna fara ferestre care se pot deschide?
    In cazul in care se arde friptura, fasolea sau nu stiu ce, cum este evacuat de urgenta fumul.
    Sau daca ia foc televizorul, componentele electronice devin foarte toxice cand ard prin fumul si gazele degajate. Camera de gazare.

  8. @Spargi geamurile?
    Cred ca s-au gandit ca fumul conserva. Doua trei incendii si traiesti cat Matusalem.

  9. Corect, cea mai recenta pensiune arsa complet era o casa pasiva. Continuati !

  10. „20%” – cat rahat pot astia sa manance. Daca te apuci sa faci dupa normativul imbecil nzeb, dubleaza pretul constructiei…

  11. „dar pe termen lung ai un confort mai ridicat”
    -adresare la per tu
    de parca i-am cerut si ne-a dat poze crăcită!

  12. Casele pasive le-au înlocuit pe cele active, dupa cum omul activ a fost înlocuit cu unul parsiv. Omul care șede, nu gandeste, nu reacționează, cu comentează, se supune oricărei cazne, oricărei solicitari, asculta cu sfințenie, consemnează cu conștiinciozitate, participa din obligație suntem convinși ca se simte perfect în acest tip de locuință. Așteptăm case praoctice, pro reactive și case de marcat sau de încasat oamenii cu convingeri, atitudini și verticalitate deranjanta.
    PS. Ca orice om care nu are toate țiglele pe cap se pare ca acest tip de case nu au nici una pe capatana ceea ce spune totul despre ele.

  13. Moamăăă, ce de contradicții în articolul de mai sus… te doare mintea.
    Poate înființăm și noi „Institutul de Gândire Pasivă” la Tg. Mureș, de ce nu? Cu cât mai puțină, cu atât mai mare relaxarea.
    Dar, na, noi suntem proști, ce știm noi de dovezile științifice care zic ele că dacă nu consumi, n-ai ce recupera…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.