Castelul Huniade, finanţare prin programe comune cu Ungaria

Castelul Huniade, singura construcţie medievală din Timişoara, închis publicului pentru renovare din 2006, va fi consolidat şi valorificat ca monument istoric reprezentativ pentru oraş cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar şi din fonduri atrase de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, ca administrator, prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), a declarat, joi, preşedintele administraţiei judeţene, Alin Nica.

Potrivit acestuia, administraţia judeţeană lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU).

„În completarea celor peste 32 milioane de lei obţinute prin PNRR, Consiliul Judeţean a atras alte 35 milioane de lei prin PNCCRS. Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administraţiei judeţene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU). De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. În ultimii patru ani, din ţinta de finanţare de peste un miliard de lei, am reuşit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Judeţean Timiş, dovada că mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţul Timiş. (…). Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent şi dinamic, dedicat atât conservării şi prezentării colecţiilor, cât şi educării şi dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, spune Alin Nica, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanţat prin PNCCRS se vor realiza mai multe categorii de lucrări, între care, pentru asigurarea stabilităţii terenului se vor executa injectări cu bentonită; consolidarea fundaţiilor prin realizarea unui radier; consolidarea zidurilor şi a bolţilor în pericol de prăbuşire; restaurarea arhitecturală conform soluţiilor originare de la 1856; pentru asigurarea în caz de efracţie se va implementa un sistem modern video şi de efracţie şi control acces pentru protejarea patrimoniului expus; vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat şi protecţie la efracţie.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Va mai fi o clădire în Transilvania și România de pe care nu vor lipsi 365 de zile coroane cu steagul roși alb verde al Ungariei puse la înălțime vizibile de departe, păzite și întreținute de UDMR, unul din locurile din circuitul pelerinaj de autobuze de la Ungaria sau haite de motociliști și motocicliste tot de acolo. Încercați același lucru în Transilvania la o clădire sau statuie cu istoric românesc, dacă va rezista tricolorul roșu galben albastru 3 zile e minune. În timpul acesta narcisiștii de la Alianța pentru Unirea Românilor se filmează cu telefonul în timp ce cuvântă și propun un cetățean turc președinte de CJ, Uniunea Salvații România alege primari cu cetățenie germană, franceză, și europarlamentari ceangăi, iar Alianța de uniune democratică național- românească PSD-PNL se ocupă de viitorul sasului Iohannis după expirarea mandatului de 10 ani de huzur.

  2. Fugi bre cu proiectele tale de borfaș.. De nu venea Ungaria și aici cu insistențe și fonduri, ajungea pe mîna cîrpacilor, ca și alte clădiri emblematice a timișoarei..E istorie și arhitectură maghiară.. ca și mai tot ce este in tranilvania de fapt.. Romînu nu are istorie in transilvania..

  3. Respect pentru Orban si politica Ungariei ,noi avem gunoaie penale de tradatori in guvern SLAVA HU

  4. @ urs redus
    Hai să luăm exemplul castelului Huniazilor din HD, tot cu fonduri ungurești a fost restaurat și ăla ? Si totuși e „pe mâna cârpacilor”.
    Cât despre români și Transilvania, pune mâna pe o carte de istorie (chiar și maghiară) dacă vrei să-nveți ceva util !

  5. @ colo nelu..Renovat zici ?? Dar ce ai renovat bre ?? Ai pus table indicatore cu istorie falsă ?Ai cunoștințe de istoria locului ?? Căci cei de acolo care ”dau indicații” nu sunt in clar cu istoria castelului..Istorie de vrei să cunoști caută in limba turcă in limba engeză sau germană.. Or să-ți pice plombele din dinți..de mai ai.

  6. Am mai incercat , dar am fost CENZURAT sa va transmit NOUL IMN AL BANATENILOR TAMBELUTIONISTI :
    TRAIASCA HUNII LUI TOKES ,
    TRAIASCA POPA DINTE HOTI ,
    MAI REZISTATI UN PIC , SI VA EXTERMINAM PE TOTI !!!

  7. Guvernul de securisti de la Bucuresti da aproape toti banii. Uite pe ce se duc fondurile europene date Romaniei!!! Pe cladiri unguresti care nu intereseaza decat pe maghiarii din Ungaria. Sa vina si sa si le conserve. Intre timp cladiri istorice nationale din Bucuresti stau sa cada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.