Suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană, din momentul aderării şi până în prezent, se ridică la 56 de miliarde euro, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Din această sumă, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) şi Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro: 16,9 miliarde reprezintă plăţile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 şi 716 milioane de euro prefinanţări pentru 2021 – 2027.
De asemenea, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistenţă financiară rambursabilă şi nerambursabilă.
„9 mai este o sărbătoare pe care o simţim acum mai aproape ca niciodată de identitatea noastră românească, după provocările ultimilor ani peste care am trecut cu bine alături de celelalte state membre ale Uniunii şi cu sprijinul lor. Ultimii ani au fost fără îndoială una dintre acele perioade în istorie care ne-a arătat că solidaritatea, valorile comune şi dorinţa de a ne clădi viitorul împreună ne fac cu adevărat mai puternici pentru că ne determină să fim mai responsabili şi mai creativi, să ne folosim mai bine resursele şi să identificăm noi oportunităţi de dezvoltare. Aş spune că, pentru România, Ziua Europei în 2023 înseamnă certitudinea unui viitor mai sigur şi mai bun pentru noi. Pentru perioada 2021 – 2027, ţara noastră are la dispoziţie doar prin Politica de coeziune o sumă comparabilă cu cea primită de România de la Comisie în ultimii 16 ani, de la aderare până în momentul actual, la care se adaugă fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult, ritmul accelerat de accesare a fondurilor, investiţiile în infrastructură, în serviciile publice şi în productivitatea sectorului privat, la care aş adăuga preocuparea noastră de a nu îi lăsa în urmă pe cei vulnerabili, vor face ca, în scurt timp, România să arate cu totul diferit în anii care vin. Felicit pe această cale echipa din minister, care a avut un rol vital în acest proces de modernizare a României. Sunt convins că finalul acestui an ne va aduce mai aproape de ţinta de absorbţie de peste 95% prin politica de coeziune şi de realizarea reformelor şi investiţiilor asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al instituţiei transmis marţi AGERPRES.
Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbţie a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaţionale aferente acestei perioadei fiind realizate investiţii în sectoare esenţiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educaţie, infrastructura de apă şi apă uzată, dar şi incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.
Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiţii în retehnologizare, automatizare, creşterea eficienţei energetice, formarea angajaţilor. De asemenea, au fost înfiinţate noi IMM-uri datorită banilor europeni.
Prin Programul Operaţional Regional şi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare s-au realizat investiţii în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi şi au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.
Două milioane de români beneficiază de acces la reţeaua de apă la standarde conforme şi 3,4 milioane beneficiază de acces la reţeaua de apă uzată, prin investiţiile în extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei (1.066 km) şi a reţelei de apă uzată (1.019 km) finanţate prin POIM, precizează comunicatul MIPE.
În domeniul sănătăţii, prin Programul Operaţional Regional au fost reabilitate, modernizate şi dotate 205 unităţi medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiţii pentru dotarea unităţilor sanitare publice cu echipamente şi aparatură medicală, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj necesare pentru tratamentul pacienţilor cu infecţie COVID – 19 şi pentru gestionarea situaţiei de urgenţă provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităţilor sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investiţii pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic.
Prin Programul Operaţional Capital Uman, peste 540.000 de copii şi 30.000 de tineri şi adulţi au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educaţie.
Prin Programul Operaţional Competitivitate, 230.000 de elevi şi studenţi au beneficiat de echipamente IT şi 12.662 clase şi laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generaţie necesare procesului educaţional.
„Nu în ultimul rând, fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanţial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente şi mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preşcolarii şi elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine şi rechizite”, subliniază sursa citată.
Potrivit documentului, prin cele 16 programe naţionale şi regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse în consultare publică începând din luna aprilie iar apelurile urmând a fi lansate luna viitoare. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.
si cat au scos firmele straine din Romania? cat e balanta comerciala intre Romania si restul UE in miliarde de euro deficit pt noi ? nu doar profit monetar cat valoarea materiilor prime, a fortei de munca ne-/calificata, a beneficiului dupa forta de munca exportata in tarile lor(agricultura, horeca,IT,domeniul medical,etc) toate transpuse in moneda: cate sute de miliarde ar valora? sa nu fim cretini sa credem ca ei fac acte caritabile cu 56 miliarde euro.. nu se spune nimic de contributia anuala a Romaniei la bugetul UE care parca era de 2 miliarde euro anual
Pentru un mizilic de 56 mld am stricat o frumoasa prietenie cu fratele de la rasarit…parca-mi pare rau…
Incepeti cu cat a dat , continuati cu cat a pierdut economic si mai taiati din cat a primit. Un cititor istet stie „ce spun”
M.Bolos nu este un popa mincinos ? Cand vorbeste, parca evadeaza din biblie.
Gd – tu esti @ bunul samaritean aka @ esop ? „Slava maretului licurici ” ,ca ne da cu o mina si ne ia cu zece….
Câți bani a DAT direct si CLATERAL România de la UE de când a aderat ?
ar fi o intrebare ami interesanta …vezi doar BANCILE MAMA si OMV ? … nu vezim toateee pierderile 😀 !
Dar asta ar fi o INTREBARE INTERZISA ! 🙂
Cat a cotizat Romania la UE? Asta nu se spune?
Ukraina a primit aceași suma într-un an !…fara condiții ,fără programe,fără nimic…au venit bani pe canalul Bâstroe!…dacă mai punem si america care ar fi dat vreo 15 miliarde de dolari …
Si nimic…se moare în continuare,banii dispar,interlopii si raketii ukrainieni sunt prin toate locațiile de lux ale europei…
Importante au fost importul de cărți și filme, ca și posibilitatea de a vizita muzee străine.
Problema e ce-am facut cu banii: terenuri de fotbal in panta, scoli in sate fara copii, SPAuri in sate unde toti tinerii sunt plecati la munca…tot aia de la UE sunt vinovati de prostiile si hotiile noastre??
Un studiu făcut de Banca Mondială arată că România a pierdut bunuri și servicii după revoluție de 2000$? toate întreprinderile puse la pămînt, mine, petrol. Cînd vreodată mai putem recupera?
Americanii spun ca s-au scos din Romania bunuri, valori, servicii in valoare de 400 miliarde dolari. Nu este clar daca este inclusa aici valoarea cheltuielilor facute de statul roman cu studiile medii si superioare ale emigrantilor !
Nici nu au cumparat romanasii lalele olandeze, televizoare, frigidere, telefoane, prajitoare de paine, genti de voiaj, masini ….. ! Daca nu eram in UE umblam desculti si dezbracati ??? M..UE nu vroia sa vanda lalele, frigidere….., le-ar fi tinut in dulap ?!
Pt banii aia am demolat tara , am predat-o strainilor si ne-am bajenit in lume.
Poate ar trebuii sa stie poporul roman citi bani a dat Romania pana la ora actuala pt. NATO si la fel ,cit a cotizat la EU.Dupa ce avem aceste doua cifre ,putem sa comparam si cu ce am primit de la EU ,ca sa vedem daca balanta a fost corecta pt. toate trei parti.Romania -NATO – EU.
Ne spune cumva autorul articolului, cat a cotizat Romania la bugetul EU? Sa stim si noi cum stam.
a primit net 56 miliarde? si cu cat a contribuit la bugetul uniunii, tot net?
Cel mai stupid comentariu este al lui protv zis propinatiu. Atât îl duce mintea! Artistule, care filme îți plac, alea cu ceac noris sau cu bobi iuing?
La fel de elocvent era și dacă se cuantifica importul de cafea. Dar importul de lgbt, de cocaină? Alea cui rămân? Clar, toți românii merg la muzee și citesc câte 20 de cărți pe zi. De caro și cupă.
Cât despre articol, nu are rost să comentezi. Vreo 3,5 mld pe an. Cât câștigă Messi!
O analiză serioasă ar spune câți bani am primit de la UE și cât am dat, bani și sânge proaspăt (românii plecați în UE)!
Altfel, este o propagandă – nici măcar mascată – în favoarea UE. Și ni se spune asta de 9 mai, ziua independenței ? RUȘINE !!!!!!!!!
Sunt bani de coliva. Imbecilii tradatori s-au vandut pe ei insisi pe bani putini dar GHINIONUL este ca au vandut si tara, cu bogatii cu tot. Pierderea este imensa si ireversibila.
Ar fi bine daca Bolosh ar fi popa ortodox deci roman verde. O fi amestecat mai ales ca este bagat la inaintare de ‘telectualii’ sai de la Cluj. Unde altundeva decat acolo de unde se impart banii clientilor baietilor destepti. de 33 de ani unde-i vorba de parai multi, hop si trupetii lui Ashtalosh!
Hai neamuleee! Care mai pui botul? Ciudat, nu e nimeni. Păi, așa încercați voi să ne păcăliți? Au încerat și rușii, în 49, și nu le-a ieșit nici lor.
Dumnezeule! Așa ieftin ne-am vândut „râul, ramul”?! Blestem asupra tuturor năimiților: să putreziți de vii, voi și neamul vostru, până la a noua spiță! Ați dus un popor multimilenar la exticție!
Un extraordinar argument ca să ne facem de cap: ce vrei tu, mâi UE? Iaca nu că și fără tine și cu tine, tot un drac îi!
Cinci milioane de cetateni in majoritate tineri care au urmasi in alte tari, Aur cenusiu zeci de mii sute de mii de tineri instruiti, medici IT-isti etc. Acum urmeza ca pt 14 miliarde sa daruim corporatiilor padurile, hidrocentralele, ultimele rezerve ale tarii, pt ca Dumnezeu a facut sa se nasca pe acest teritoriu oameni fara capatai si sa atraga cele mai…creaturi pe care Dumnezeu le-a zamislit in dualitatea lumina intuneric…pt cateva margele de sticla si ceromonii cu circari de muzeu. Cineva a venit cu ideea de a renunta PNRR…altii spun exit…
Haideti cu ROMEXITUL…Daca englezii scartzaie dupa BREXIT ne putem da seama ce se va intampla cu tzarisoara. Intrarea in UE a fost cel mai bun lucru care ni s-a intamplat. Cei care muncesc o apreciaza, puturoshii comenteaza negativ pe forumuri…asa e romanul
invata sa folosesti net-ul, nu trebuie sa fii in UE ca sa poti citi o carte sau virtual sa vizitezi un muzeu, un oras de oriunde, deci si cele mai ridiculizate popoare daca au acces la net pot calatori virtual oriunde si avea multe informatii/carti/filme etc. Sa stii ca si in RSR se traduceau carti de valoare, doar ca un tiraj de 30.000 sau mai mult nu ajungea, acum este invers tirajele mici sunt pe stoc pt ca unii prefera sa citeasca PDF-ul…iar alte carti sunt numai in anticariate…nu remarci ca occidentul ne-a adus violenta in scoli, praful si multe lucruri care degradeaza psihic si fizic fiinta umana? In alta ordine si in RSR unii puteau calatori prin reprezentanti, mare parte din Diaspora de dinainte de ’89 este din cadrele de nadejde ale Partidului carora li se aproba pasaportul/iesirea din tara, asa ca doar un naiv va crede ca au fost persecutati, nu erau doar niste privilegiati pt care PCR garanta.
Oricum o suma mult mai mica decat cotizatia. Se putea mai mult, daca s-ar putea fura mai mult.
inteleg ca englezii ”scartzaie”, dar de ce pica bancile dintr-o tara anume, dar de ce UE pluteste pe valuri si e la un pas de naufragiu cu tot Covid-ul salvator, cu toate granele ieftine din Ukraina care ingrasa porcii in Spania? Ramanand o mare enigma de ce in Franta Mwh este duplu fata de Germania si restul. Cumva este singura tara in care industria/economia functioneaza?
Nu se spune,ca apa nu se poate bea, ,ca satele si orasele dupa aceste canalizari,miros a dejectii,a rahat,incat iti intra mirosul si in masina cand treci si in locuinta.Ne intreaba politicienii,daca noi vrem sa ne inglobam in datorii,daca vrem PNRR? NU MAI VREM! Daca dam tot strainilor,cu ce mai platim datoriilor?Nu stim clar ce se intampla cu o tara in faliment?Mai suntem propietari pe casele, terenurile ,masinile,noastre,pe viata noastre?
Daca mai continua mult timp „beneficiile” UE, praful se va alege de Romania.
In economia libera, unele banci dau faliment altele prospera, asta e legea concurentei. Interventia statului trebuie sa fie minima…stati linistiti fratilor, stiu evrei cum trebuie invartiti banii…
Cand ne vrea strainul binele… Daca nu profitau si nu profita in continuare nu erau interesati de noi Mai jecmanesc cativa ani aceste tari est sovietice si apoi faliment le scrie pe frunte, binenteles daca nu cade Rusia Vom trai si vom vedea
Romania? NIMIC. BANI AU PRIMIT SECURICII SI PUTORILE LOR SA DISTRUGA ROMANIA, PRIN ACCEPTAREA UNOR LEGI IMBECILE SI DISCRETIONARE CA SI EI! AU DISTRUS ROMANII SI I-AU ALUNGAT DIN TARA, PENTRU CA EI SA FURE SI SA DISTRUGA ECONOMIA IN LINISTE! RETRAGEREA PNRR ACUM! M-U-IE NU NE-A DAT NIMIC! BANII DATI SOROSHEILOR DE AICI SUNT PENTRU TACERE SI ACHESARE! IN TIMP CE M-U-IE NE IA RESURSELE PE BANDA RULANTA, NE SI INDATOREAZA IN MOD FALS! TRADATORII SI CRUIMINALII VOR RASPUNDE!