Câți bani va cheltui Armata pe avioane, corvetă, blindate, sisteme de rachetă

Armata Română dispune în perioada 2021-2024 de o sumă de aproape 27,7 miliarde de lei pentru achiziții, conform documentului Carta Albă a Apărării, elaborat de Ministerul Apărării. Sumele vor crește anual, dacă în 2021 fiind prevăzută suma de 5,36 miliarde de lei, în 2024 aceasta va ajunge la 8,76 miliarde de lei. ”O politică de apărare pentru a fi coerentă și credibilă trebuie să fie acompaniată de resursele financiare necesare. Bugetul pentru anul 2021 și estimările pentru 2022-2024, asigură un teren solid pentru accelerarea modernizării Armatei României. Alocarea bugetară corespunde pe deplin cu decizia NATO privind resursele pentru apărare adoptată în 2014 la Summit-ul din Țara Galilor – The Wales Summit Pledge on Defence Investment16 și dovedește că România implementează corespunzător această decizie. Bugetul apărării va fi actualizat anual având în vedere dinamica indicatorilor macro-economici”, se spune în documentul amintit.

Capabilitățile Armatei României se dezvoltă în următoarele domenii: comandă, control și comunicații, angajare, informații, proiecția forței, protecția forței, susținere și pregătirea forței. Programele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român sunt: Transportor blindat pentru trupe; Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor; Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR; Avion multirol pentru Forțele Aeriene; Vânător de mine; Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM; Corvetă multifuncțională; Elicoptere; Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN. La acestea se adaugă și programele aprobate de CSAT prin Planul de înzestrare al Armatei României, precum și celelalte programe de investiții a căror valoare estimată depășește 100 de milioane de euro pentru care Ministerul Apărării Naționale a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire.

Alocarea bugetară prevăzută în Programul de guvernare concretizează realizarea practică a acordului politic național, semnat pe data de 13 ianuarie 2015, de către partidele parlamentare privind alocarea începând cu anul 2017 a unui prag minimal de 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul apărării și menținerea acestui nivel pentru următorii 10 ani, potrivit angajamentelor asumate în cadrul NATO și UE.

Fundamentarea procedurilor de achiziții de tehnică și echipamente militare pentru realizarea Planului de înzestrare a Armatei României va asigura interoperabilitatea și complementaritatea cu capabilitățile specifice celorlalte state membre NATO, UE și ale celor cu care România are semnate parteneriate strategice. De asemenea, se are în vedere reabilitarea infrastructurii spitalicești din rețeaua sanitară proprie, atât în scopul asigurării asistenței medicale a personalului armatei și a cadrelor militare în rezervă și în retragere, cât și pentru asigurarea capabilităților medicale necesare în situații de criză și război.

În acest sens, în cursul anului 2020, a fost aprobată reorganizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino” prin integrarea Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare și preluarea activității, patrimoniului și personalului acestuia. Pentru a permite o gestionare mai eficientă a resurselor alocate domeniului sanitar, în anul 2020 a fost înființat programul major „Asistență medicală”, al cărui director de program este șeful Direcției Medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Mda,. săracu american moare de foame,. iar pe tine te dau afară banii din casă, deci, ce puii mei,..Doar niște comisioane patriotice,.e cazul..In rest ar fi prea plictisitoare viața din cazarmă,..să tot numeri bani,.

  2. Vad ca e din ce in ce mai important ca Romania sa se dezbine numai putem lasa pe desteptii din Ardeal sa ne bage ca pe Grecia in datorie eterna.

  3. Sultanul Erdogan si-a deschis ambasada in Gagauzia,e doar o chestine de timp pana cand Turcia revendica TOT Bugeacul devenind astfel vecina cu Romania pe Dunare si cu Republica Moldova in nord.O miscare maeastra pentru ca astfel se poate bloca circulatia pe Dunare a statelor europene care fac figuri Turciei,se pune mana pe zacamintele de petrol si peste din Marea Neagra ,si armata turca poate face jonctiunea cu armatele rusesti din Tiraspol si Crimeea contra Ucrainei.Astfel America si UE e prinsa cu nadragii in vine pentru ca Alianta e setata politic ,militar si economic pe bau-baul rusesc,nu pot decat marai de ochii lumii pentru ca Turcia e membra NATO,are baze si focoase nucleare ale Aliantei pe teritoriul national si e candidata sa adere la UE,basca minoritatea turca din UE care numai in Germania e de cateva milioane.Pas cu Pas.Vom trai si vom vedea.

  4. Cat la suta din PIB reprezinta cele 27,7 miliarde de lei pe care armata vrea sa-i cheltuiascas pana in 2024 pe inarmare? Insarmare impotriva cui? a rusilor sau a poporului roman care are nevoie de salarii si pensii decente, alocatii pentru copii, spitale si autostrazi si, in primul rand, reindustrializarea tarii dupa distrugerile incepute de Patre Roman.

  5. @2 x Titirez: E vorba de consulat, nu de ambasada. In rest, iti umbla mintea anapoda.

  6. Nivelul de inarmare al marilor puteri face ca „inarmarea” tarilor ca Romania sa intre intr-un ridicol nemaintilnit.Se stie din plin ca „inzestrarea armatei” nu mai e demult in scop de aparare a Romaniei ci in scop de jefuire al banului public romanesc.Ce pot face generalii cacaciosi (bravo dle Cristoiu!) si tradatori de tara (huuooo……!!)cu avioane F16 vechi si rampele astea mobile cu rachete??!

  7. voi oameni faini. pib-ul nu-i al nos’, mai. ii al strainilor, deci cum si cu ce ne indatoram noi pentru scule, cand n-om avea cu ce le plati? cu taxe pe care multinationalii nu le platesc?
    pnb n-avem. nica, zero, canci. unde-s scoline, unde-s spitalele, unde-s drumurile promise?
    nu platiram dara destul sange si spaga la amerloci ca sa fim in nato?
    infiintam ameri-romuri dupa cum or fost sov-romurile si furam restul de gaze, petrol, paduri si munti?

  8. Nu cred ca cineva crede ca Rusii vor sa cucereasca Romania dar este sigur ca nu vrea un dusman ca vecin.Romania se incapataneaza sa devina dusmanul Rusiei cu orice pret.In cazul ca Rusii vor ataca Romania toate aceste arme sofisticate se vor demonstra inutilre pentru singurul fapt ca vor fi primele neutralizate in acele cateva zile cat va tine razboiul.Ele sunt insa utile pentru NATO deoarece lasa timp de ragaz trupelor acestuia sa se mobilizeze si razboiul cu trupe sa se poarte pe teritoriul nostru si nu in Europa sau in America.Acolo vor actiona numai atomii.

  9. Bre ,Anonim..Poate imi merge mintea anapoda dar n-o fac pe banii tarii ,stand cu ochii beliti peste gard la un vecin aflat peste doua tari in timp ce ,,partenerii strategici,,fura totul din casa pe din dos in timp ce isi dau coate cat suntem de prosti.

  10. @ 2xTitirez: Iti merge mintea aiurea si spui prostii. Daca nu stii care este diferenta dintre consulat si ambasada si unde pot fi acestea instalate, stat sau provincie, fie si ‘autonoma’, nu te mai afla in vorba, indiferent pe banii cui o faci.

  11. Ce mai este de aparat dara pananturile tarii sunt retrocedate fara control si vandute ? Hotii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.