Câți români au calculator acasă

Aproape două treimi din totalul gospodăriilor din România (65,6%) deţin un calculator acasă în 2017, arată rezultatele anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În funcţie de mediul de rezidenţă s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 75,9% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporţia acestora este de numai 51,9%.

Din analiza înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferenţe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% şi 70% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepţia regiunilor: Bucureşti-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) şi Nord-Vest (72,0%). Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile: Nord-Est (57,8%) ṣi Sud-Muntenia (58,6%).

În anul 2017, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, 72,5% au folosit cel puţin o dată un calculator.

Proporţia bărbaţilor utilizatori de calculatoare este puţin mai mare decât cea a femeilor: 73,8% faţă de 71,3%.

Ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-34 ani (91,5%) folosesc calculatorul, în timp ce doar 44,8% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani au utilizat calculatorul.

În anul 2017, mai mult de două din trei gospodării din România (68,6%) au acces la reţeaua de internet de acasă. Faţă de anul 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 3,6 puncte procentuale, potrivit rezultatelor anchetei INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Important nu e cati au calculator. Important e ce fac cu el. Cunosc cel putin doua persoane care si-au luat laptop pentru ca ” se poarta „, dar se uita la el ca la icoana, cum fac indienii care se roaga la vacile sfinte. Majoritatea utilizatorilor casnici cauta jocuri, filme deochiate, facebook si fac pariuri. Calculatorul trebuie sa fie un mijloc, nu un scop si sa lumineze mintea, nu s-o intunece. E valabil si pentru telefoanele smart.

  2. Mai bine ati face o statistica cati din utilizatorii de internet au adresa la Facebook ..o sa ramaneti mirati,duar 28% ,un procent foarte mic. Sunt ziare,reviste,adrese pe saituri care nu te lasa sa comentezi decat daca ai adresa pe facebook. Este rusinos acest fapt,arata de fapt cine sunt cei ce impun acest lucru . „Calculatorul trebuie sa fie un mijloc, nu un scop si sa lumineze mintea, nu s-o intunece” Toata stima celui ce a comentat mai sus. Facebook-ul este cel mai toxic mod de a dialoga cu societatea,cu prietenii,este mijlocul prin care toata lumea si nu numai stie toate de tine de familia ta ,te poate controla in timpul vietii si dupa moarte. Vezi : https://www.youtube.com/watch?v=LSdnxmDh0Ts….. si alte sute de adrese .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.