Câți soldați ruși ar mai fi în Ucraina

O sursă militară NATO a declarat joi că „încă există aproximativ 1.000 de soldați ruși” în estul Ucrainei, „cu un număr substanțial de echipamente”, și că alți 20.000 sunt în continuare masați de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

„Evaluarea noastră actuală este că rușii continuă să aibă o prezență importantă și reală de-a lungul frontierei cu Ucraina. Pe de altă parte, Rusia continuă să furnizeze separatiștilor echipamente militare sofisticate”, a declarat sursa citată de AFP.

Conform aceleiași surse, Alianța este „în continuare foarte preocupată de criza Rusia-Ucraina” și „continuă să facă apel la Moscova să găsească o soluție politică la această criză, de comun acord cu comunitatea internațională și guvernul ucrainean”.

Declarația vine după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko afirma miercuri că cea mai mare parte a trupelor ruse prezente în Ucraina a părăsit teritoriul ucrainean după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului încheiat la 5 septembrie la Minsk. „Noi nu avem informații în această privință”, a subliniat sursa NATO, precizând că, în cazul în care va fi confirmată o retragere a trupelor ruse, „aceasta ar fi un prim pas în direcția cea bună”.

Poroșenko a transmis tot miercuri că forțele ruse s-au retras „în procent de 70%” de pe teritoriul Ucrainei. „Acest lucru ne dă speranță în viitorul inițiativei de pace”, sublinia Poroșenko.

Moscova a dezmințit în repetate rânduri prezența unor soldați ruși în rândurile rebelilor separatiști proruși. Un general al NATO estima însă la 28 august numărul lor „la peste 1.000”, Alianța difuzând și fotografii care ar dovedi desfășurarea unor unități de artilerie ruse în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.