Cazul Snowden: cum a fost ”răpit de imperialism” președintele Boliviei

Bolivia a acuzat Austria de răpirea preşedintelui Evo Morales. Acesta din urmă a declarat furios că a fost reţinut timp de 13 ore pe aeroportul din Viena, în timp ce ambasadorul ţării sale a protestată la ONU, iar diplomaţiile din Franţa, Spania şi Italia au fost puse în mare încurcătură. Totul datorită scandalului în mijlocul căruia se află fostul informatician al NSA, Edward Snowden. Autorităţile austriece au suspectat că la bordul avionului oficial se află chiar Snowden, recuperat probabil de Evo Morales de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova.

După o noapte şi o dimineaţă cu peripeţii, avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a decolat de la Viena cu destinaţia La Paz. La ora 15, ora României, avionul a făcut o escală de realimentare în insulele Azore şi a părăsit Europa.

După aproape 12 ore, autorităţile austriece au precizat că ’’în ciuda zvonurilor care circulă, Edward Snowden nu se află la bord’’. Însă declaraţia nu a fost precedată de inspecţia avionului, dupa declaratiile initiale ale autoritatilor. ’’Nu era niciun motiv legal pentru inspecţie’’, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena. Ulterior, in jurul orei 18, ora Romaniei, Associated Press a relatat ca autoritatile austriece au confirmat ca au inspectat avionul prezidential

În cele din urmă, Evo Morales a decolat, în jurul orei 12, ora României.  

Avionul preşedintelui Boliviei a aterizat în noaptea de marţi spre miercuri la Viena, pentru ca, în urmă suspiciunilor că la bord se află Edward Snowden, Italia, Franta si Spania au refuzat sa dea drept de survol avionului lui Morales. Autorităţile autriece au precizat că iniţiativa aterizării la Viena a fost cea a pilotului bolivian, care nu era sogur că avionul are suficient combustibil. Preşedintele Morales se întorcea de la un summit al ţărilor exportatoare de gaz organizat la Moscova, la care a participat şi preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. Atât Bolivia, cât şi Venezuela figurează printre ţările cărora Snowden, aflat de aproape două săptămâni în zoa de tranzit a aeroportului din Moscova, le-a cerut azil.

’’A fost o răpire de 13 ore’’, a declarat furios Evo Morales la Viena. ’’Este o greşeală istorică, o provocare la adresa Boliviei şi a întregii Americi Latine, este o agresiune împotriva Americii Latine’’, a mai spus Morales.

Autorităţile boliviene au încercat în zadar să găsească un culoar de zbor care să ocolească Italia, Franţa sau Spania, pentru că preşedintele să poată părăsi Europa. Autorităţile de la Madrid au pus condiţia inspectării avionului, pentru a-i acordă liberă trecere, iar ambasadorul Spaniei la Viena i-a propus preşedintelui Morales să bea o cafea împreună, în avion, în timp ce aparatul esra inspectat. A fost refuzat categoric. ’’Nu sunt un criminal’’, a replicat Morales.

’’Viaţă preşedintelui a fost pusă în pericol. Legile traficului aerian au fost violate. Dar după ce am obţinut explicaţii de la anumite autorităţi, am ajuns la concluzia că a fost vorba despre un zvon nefondat cum că Edward Snowden s-ar află la bord. Nu ştim cine a inventat această minciună’’, a explicat ministrul bolivian de Externe, David Choquehuanca. Explicaţia este dezvoltată de ministrul Apărării de la La Paz, Ruben Saavedra: ’’Suspectăm că cele două ţări au fost manipulate de o putere străină, se pare că Statele Unite, cu scopul de a-l intimida pe preşedintele Evo Morales.’’ Această în timp ce ambasadorul Boliviei la Viena a declarat că preşedintele ’’a fost răpit de imperialism’’.

Evo Morales a părăsit Europa, nu însă şi situația diplomatică stânjenitoare. Potrivit ambasadorului Boliviei la Paris, Franţa şi-a dată iniţial acordul pentru survol, după care l-a retras. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez susţine exact opusul, în timp ce doi oficiali ai diplomaţiei franceze au declarat pentru agenţia americană AP că Franţa nu a refuzat niciun moment survolul.

Partidul Stângii din Franţa a denunţat atitudinea guvernului socialist de a fi ’’refuzat pentru o perioada’’ survolul spaţiului aerian francez, gest calificat drept ’’mare greşeală politică şi diplomatică’’, pentru că ’’preşedintele Evo Morales a fost tratat că un potenţial terorist periculos.’’

’’Această atitudine demonstrează aservirea guvernului nostru intereselor SUA, care între timp ne spionează’’, a declarat Jean-Luc Mélenchon, preşedintele partidului.

Potrivit Associated Press, Casa Albă, CIA și Departamentul de Stat al SUA au refuzat să comenteze pe marginea situației în care a fost implicat președintele Morales. Dar, scrie AP, se pare că aceasta este un semnal că autoritățile americane au reușit să obțină sprijinul țărilor europene în urmărirea fostului angajat al NSA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.