Ce a primit Hellvig de la Iohannis după ce și-a anunțat demisia

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat act de retragerea lui Eduard Hellvig din funcția de directorul al Serviciului Român de Informații (SRI) și l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor.

Klaus Iohannis a semnat luni, 3 iulie, decretul de decorare a lui Hellvig Eduard Raul.

În semn de înaltă apreciere pentru excepționala implicare în reformarea și consolidarea pe baze moderne a Serviciului Român de Informații, ca structură permanent adaptată la noile cerințe și provocări de securitate, contribuind la recunoașterea excelenței acestei instituții de securitate a statului român în cadrul comunității interne și internaționale de informații, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor lui Hellvig Eduard Raul, director al Serviciului Român de Informații”, se menționează în nota emisă de Administraţia Prezidenţială.

Ordinul național „Steaua României” este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că a luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, al cărui mandat „a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o”.

„Pe perioada mandatului lui Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Eduard Hellvig a anunţat, luni, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, susţinând că a discutat „deschis” pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis în ultimele săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

19 Comentarii

 1. Mi-aș fi dorit să fi primit o plăcuță suedeză. Da’ nu cred că a fost să fie…

 2. Bucură-te Eduard!Ai primit Ordinul Național „Steaua României „în grad de Comandor! Prin urmare vei fi înmormântat cu salve de puștoaice.

 3. Măcar șapca de la Trump putea să i-o dea! Zgârțä săseascä….

 4. “Something is rotten in the state of Denmark!“ … sau mai pe înțelesul tuturor: “E ceva putred în Danemarca”. Vom trăi și vom vedea dacă ni se pregătește un peședinte gen Zelenski.

 5. Bun, ca „renunta la functie”, si eu parca as renunta sa ma mai duc miine in piata, da’ ne da si noua o explicatie, ceva ? Ca ma gindesc ca, la cite dosare se invirt pe acolo … mai stii … ?

 6. La fel de pitic ? Mda … pai si cu Boc ce facem ? Ca doar nu om infiinta din nou corul piticilor de la Circul de Stat, cu hit-ul international „Noi crestem odata cu tara” …

 7. Ce gest și expresie semnificativă a feței are domnul președinte Iohannis care exprimă: O mână spală pe alta și amândouă obrazul. Și obrazul subțire cu cheltuială se ține. Să fie domnul Hellvig marea speranță NATO?

 8. deci hellvig nu e bine… a venit si raspunsul la intrebarea pe care o tot pun de ceva vreme…

  fractura de logica: ii da o tinichea, pe care oricum nu o merita decit prin prisma serviciilor prestate celui care i-a dat-o, dupa care ii spune ca steaua lui a apus…

  de aia a vrut monseur sarla sa-l vada?

  mmmmm ce frumos!

  lumea e cum sintem noi, ce cumplita asemanare, ia-napoi ce da-napoi si o doare cind ne doare…

  ce institutii superbe avem…

 9. Ori limbricul e în cărțile democraților soroshisti din SUA pt Cotroceni, ori începe înlăturarea soroshistilor din funcții- vezi si USR. Nu ar fi rea ultima variantă. Prima e genocid!

 10. A primit un cap in gura!Sincer, nu cred ca SRI a avut director de la numirea lui Hellvig….Reteaua ruseasca a iesit mai intarita, AUR isi face de cap, cam asta e Romania cu SRI cu tot
  Poate pune unul din gemenii ‘Mossad’,poate il pune pe Chireac ,poate Gusa, poate A.Severin, etc are balta peste chiar daca INS dezminte

 11. Ordine de la stapanii lui. De demisie. Fix inainte de mega-an mega-electoral demisie la varf ce sa vezi, inclusiv in SUA confruntarea secolului republicani democrati, pe viata si pe moarte, in jurul laptopului compromitator cu afacerile de coruptie ale clanului „democratic” Biden.

 12. Daca dispare asta de la SRI si apare Presedinte la Cotroceni, Romania nu e departe de Rusia. Sau de Belarus. Poate sa faca pariuru la casele de pariuri. Hellvig impotriva tuturor intotdeauna castiga alegeri indiferent de contracandidat.

  Candidatii incomozi establishmentului euro-atlantic trimisi automat la inchisoare.

 13. sa fim seriosi, hell vig este produs expirat… nu din cauze ultra mega secrete ci pur si simplu pentru ca baiatul asta e gol… expunerile penibile tinute prin aule la diverse universitati sint de un prost gust teribil intr-un limbaj care se vrea elevat dar suficient de bolovanos si impiedicat incit sa vorbeasca despre cel care il rosteste. asumarea prin citire spune multe despre hell vig.

  a te uita la sosoni, la inaltime, la ochealri, la fata special construita care exprima concentrare si implicare e trivial si fara sens. o simpla rivire aruncata cind crede ca nimeni nu se uita la el, constructia frazei si cuvintele folosite, geturile, mimica fetei vorbesc adevarata natura. la fel ca in cazul lui iohannis, la fel de gol, o corvoada imensa si cred ca a ajuns sa-si blesteme zilele ramase in functie. iohannis s-a visat mare intelept in smecheriile intreprinse. inevitabil cad fetzele false… si ce ramine dupa ce se intimpla asta? un gol imens si inutil. am pierdut 20 de ani cu un betiv si un mincinos fatarnic si cu toti cei numiti de ei in functii.

 14. Cica s-au predat dosarele catre CNSAS!!! In majoritaste s-au predat copertile. Doar unul ca sasu mancator de telemea crede.

 15. O pereche de pantofi cu tocuri, imprumutați de la Boc,.. pentru a părea mai inalt, mai ridicat in funcție,..

 16. Hellwig e de nivelul lui Johannis. Nivel jos. Cum e dulapu așa e și ușa. Nici o pierdere.Este România după Hellwig altfel decum o lasă dulapu? Cei care au colaborat cu el ar avea ceva de spus. Ee reformă? Simple inepții pentru creduli.

 17. Decorat pentru „merite deosebite”! Astia nu mai sunt intregi la minte, se joaca de-a decoratile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.