Ce a verificat Inspecția Judiciară la DNA

Inspecția Judiciară a publicat, luni, pe Facebook ordinul privind controlul pe care l-a efectuat la DNA, care conține toate aspectele care au fost verificate. Documentul a fost postat după ce coordonatorul echipei de control a acuzat conducerea că a intervenit în efectuarea verificărilor.

Potrivit documentului, controlul viza „eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor, ce decurg din legi și regulamente, de către conducerea Structurii centrale a DNA, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurori și personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

Inspectorii au vizat verificarea organizării și coordonării eficiente a comportamentului și comunicării, a asumării responsabilităților și a aptitudinilor manageriale, respectiv: planificarea activităților (planificarea audiențelor, a participării în ședințele de judecată, a servciciului de permanență, etc.), organizarea și coordonarea activității, gestionarea resurselor umane și materiale (schema de persoanal și gradul de ocupare, repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate, primirea, înregistrarea, circuitul lucrărilor și repartizarea lor echilibrată).

La capitolul activități de urmărire penală, „controlul a vizat verificarea și examinarea cauzelor aflate în lucru la procuror, analiza principalilor indicatori statistici”.

De asemenea, verificarea modului în care au fost examinate soluțiile pronunțate de instanțe și exercitate căile de atac, termenele de redactare a motivărilor căilor de atac, soluționarea plângerilor și a petițiilor a fost unul dintre punctele controlului.

Un alt obiectiv a fost organizarea pregătirii și perfecționarea procurorilor și a personalului auxiliar, verificarea comunicării și a comportamentului în legătură cu procurorii, alte instituții, personalul auxiliar, judecători, justițiabili și mass-media.

Inspectorii au cercetat și verificarea respectării dispozițiilor legii privind organizarea judiciară și incidența dispozițiilor privind prescripția răspunderii penală, calitatea actelor procesuale și procedurale și comunicarea acestora.

Documentul a fost publicat după ce la CSM au ajuns mai multe sesizări privind maniera în care s-a desfășurat controlul la DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.