De la SRI la FRF

Fotbalul este o activitate care face parte din categoria circului. Pe care trebuie să mărturisim cu maxim de adevăr că unii dintre noi îl aspirăm cu plăcere când miroase bine. Adică atunci când se joacă aproximativ pe bune. Însă de vineri seară, când nu aveam nicio idee tactică și însuși căpitanul echipei naționale, Vlad Chiricheș, declara după meci că „am jucat și am câștigat la întâmplare“ avem o mare problemă. Mai ales că declarația jucătorului intră în flagrantă contradicție cu cea a antrenorului. Christoph Daum repetă ca un papagal spusele președintelui FRF, Răzvan Burleanu, exponentul ideii cu întinerirea echipei și cu faptul că se vede un salt valoric. Teoretic este super, practic este o varză.

Înainte cel puțin nu se vedeau culisele. Acum ele sunt expuse cu nonșalanță.

Vasile Dîncu, exponentul sociologiei operative pe care o practică, amicul nedeclarat, dar manifest, al SRI-ului, făcea la un moment dat alegații despre faptul că identitatea unui oraș înglobează și echipa de fotbal care activează acolo. În respectivul context era vorba despre orașul Cluj-Napoca. Acum, înainte de meci, l-am văzut în loja președintelui FRF la București. El o fi gândit și strategia Federației sau doar se ocupă de schimbarea președintelui de țară? Dar identitatea de țară, cu ea ce se întâmplă? Totul se vrea controlat de către structuri specializate cu care dezvoltăm intime prietenii financiare. Nu-i așa, domnule Dîncu? Băieți, v-ați băgat nasul peste tot. Nu credeți că este prea mult? Chiar în toate?

Într-o seară, se înfruntau la TVR două găști. Gașca lui Prunea cel bine înzestrat, avându-l ca aliat pe Ciprian Marica, și gașca SRI-st corporatistă a lui Burleanu, care crede că poate regla totul din imagine.

Florin Prunea este personajul care, în conformitate cu spusele lui Dumitru Dragomir, aducea la un moment dat femei în cantonamentul echipei naționale. De curând, Pru­nea a fost dat afară de la CSM Iași, pe linie politică, pentru că-i făcea opoziție pe față lui Burleanu în Comitetul Executiv al FRF. Așa că acum, pe dinafară fiind, a fost chemat direct la TVR să comenteze meciul. Șarmant acest spectacol decadent pe care îl oferă televiziunea publică, care, cică, ar trebui în principiu să fie echidistantă, dar nu e. Era cât pe ce să mă convingă unii moderatori ai TVR de faptul că Prunea sau Ciprian Marica ar iubi fotbalul. Eu cred că iubesc banii și funcțiile. Rău de tot. A început oare campania electorală pentru alegerile din martie 2018 de la FRF? Marica vrea să candideze și-și face campanie încă de pe acum? Pe ecran așa se vede. Om trăi și om vedea. TVR însă a devenit o platformă pentru decapitarea selecționerului și a șefilor Federației. Mai ales că la un alt meci din actuala campanie era adus să comenteze Ovidiu Ioanițoaia, care îl desființează pe Daum de câte ori are ocazia. Nu că acesta n-ar merita-o din plin. Doar că nu cred că directorul Gazetei Sporturilor o face pentru că iubește fotbalul românesc. Ci mai mult pentru că are și el gașca proprie, folosind noul limbaj sociologic, atât de drag domnului Dîncu.

Despre autorul golului, Maxim, ce-ar fi de spus? Știu că ești frustrat, dar nu-ți vărsa furia pe suporteri, înjurându-i (inserându-le carne în gură) sau făcându-le semn să tacă, asta, după ce ai dat un gol. Atât timp cât înainte, prin poziția de ofsaid în care erai, ai anulat anterior un gol al colegului de echipă Benzar, același care a centrat la golul tău. Romeo Benzar a fost, de departe, cel mai bun de pe teren. Dovadă că Hagi scoate totuși jucători care pot folosi naționalei. Deși și el și Viitorul au beneficiat și beneficiază în continuare de injurii din partea unora.

Este straniu cât de artificial este fotbalul nostru astăzi. Are gust de corporație SRI-stă. Burleanu & compania lui prezentă la conducerea Federației. Totul asortat cu influențe PSD-iste. Este adevărat că ceilalți, dinainte, poate erau mai aproape de fenomenul fotbalistic. Dar erau unși cu toate alifiile. Dumitru Dragomir și Mircea Sandu au reprezentat cancerul fotbalului românesc. Prin urmare, au fost extirpați din fenomen. Au fost inserați însă politic Burleanu și noua lui trupă. Tare mi-e teamă că aceștia din urmă sunt habarniști și sunt mult pe dinafară. E clar că avem de-a face cu două rele. Foarte rele. Unii prea înzestrați și alții impotenți. Dar amândouă grupările extrem de indecente sub raportul moralității.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Radu Hadarca 21 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.