Ce colonie, ce licurici? Ia citiți aici!

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a lăudat, miercuri, România pentru evoluția ei în cei 25 de ani de la semnarea Parteneriatului strategic cu SUA.

El a participat la o expoziţie care marchează 25 de ani de Parteneriat strategic între România şi SUA și a fost deschisă, miercuri, în Piaţa Universităţii de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

(…) Vă mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi la vernisajul de la Bucureşti al expoziţiei Noi, Poporul (We The People) şi pentru că sărbătorim împreună cei 25 de ani de Parteneriat Strategic pe care aceasta îi marchează.

Nu aş putea fi mai mândru de această expoziţie şi de prietenia, parteneriatul şi progresul pe care ea le înfăţişează. Şi nici nu m-aş putea bucura mai mult să o împărtăşesc cu dumneavoastră… domnule preşedinte Constantinescu, suntem onoraţi că v-aţi alăturat nouă.

Astăzi sărbătorim un moment hotărâtor din istoria noastră comună. În urmă cu 25 de ani, preşedintele Clinton s-a aflat în Piaţa Universităţii şi a proclamat: „Dumneavoastră, poporul român aţi câştigat respectul întregii lumi pentru că aţi ajuns atât de departe, atât de repede şi pentru că credeţi în dumneavoastră şi în viitorul dumneavoastră…” şi a adăugat „Nu vă abateţi de la direcţia stabilită, viitorul vă aparţine.” A avut dreptate, la fel şi domnul preşedinte Constantinescu, atunci când a declarat: „Peste un ocean aşezat între noi de Dumnezeu, s-a născut o punte construită de oameni: puntea valorilor comune.” Astăzi cinstim tocmai aceste valori comune, iar în aceste vremuri sumbre, ne reamintim cât de important este că le împărtăşim.

Aceşti doi lideri nu puteau să prevadă cu ce avea să se confrunte această regiune 25 de ani mai târziu, însă au înţeles clar beneficiile atemporale ale democraţiei şi ale Alianţei… şi, împreună, au creat Parteneriatul Strategic SUA-România. Beneficiile aduse de acest sfert de secol de Parteneriat ne aparţin fiecăruia dintre noi, americani, români, aliaţi şi prieteni deopotrivă.

Arhitectul Parteneriatului Strategic, secretarul de stat Madeleine Albright a surprins perfect principiile acestuia atunci când a declarat că „se va baza pe recunoaşterea de către Statele Unite ale Americii a importanţei strategice a României, angajamentul faţă de valorile comune şi un interes comun faţă de stabilitate şi progres democratic.” România şi-a respectat cuvântul dat şi şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său. Şi noi, Statele Unite ale Americii, ne-am îndeplinit promisiunile de a ne sprijini prietenul şi Aliatul şi nu am şovăit în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschidere faţă de schimburile culturale şi academice.

Împreună, am colaborat neobosit pentru a îndeplini viziunea secretarului de stat Madeleine Albright pentru o Europă liberă, unită şi prosperă. Fiecare fotografie din această expoziţie vorbeşte despre realizările noastre. Ne-am asumat un angajament faţă de securitatea comună, iar România reprezintă în 2022 un Aliat NATO loial şi esenţial. Am stat umăr la umăr în cele mai periculoase locuri din lume. Am încurajat şi felicitat România atunci când a trecut de la rolul de naţiune destinatară la exportator de pace şi securitate.

În 1997, atunci când Statele Unite ale Americii importau din România mărfuri în valoare de 400 de milioane de dolari şi exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari, ne-am asumat angajamentul de a urmări prosperitatea economică. Aceste valori au crescut semnificativ datorită parteneriatului nostru. În prezent, importurile de mărfuri româneşti în Statele Unite ale Americii se ridică la suma de trei miliarde de dolari, iar exporturile americane în România la 1,4 miliarde de dolari. Acestea se adaugă la cele aproximativ 8.000 de firme susţinute de investitori americani, care îşi desfăşoară activitatea în România şi la investiţiile americane directe în România în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari – sumă care nu va face altceva decât să crească pe măsură ce această naţiune se îndreaptă spre o transparenţă şi un stat de drept tot mai puternice.

În mod similar, angajamentul nostru bilateral faţă de o cooperare academică şi culturală mai deschise ca niciodată a prosperat. Anual stabilim noi puncte de referinţă în schimburile culturale, cercetare şi cooperare, de la Fulbright până la programul FLEX dedicat liceenilor. Porţile universităţilor noastre sunt deschise şi, anual, aproximativ 1.000 de studenţi români se înscriu la instituţiile de învăţământ superior americane de top. Merită menţionat faptul că România se laudă cu locul 2 în lume ca număr de tineri care vizitează Statele Unite prin programul Summer Work and Travel, mult peste 5.000 anual.

Expoziţia noastră, pe care vă încurajez din nou să mergeţi în Piaţa Universităţii să o vedeţi, reprezintă un eseu foto tematic şi o invitaţie de a celebra şi explora relaţia dintre ţările şi popoarele noastre. Aşa cum am menţionat, această poveste aparţine fiecăruia dintre noi. Am intenţionat ca această expoziţie să fie deschisă şi accesibilă tuturor. Fotografiile surprind în tăcere interacţiunile dintre noi, însă în acelaşi timp spun multe despre prietenie şi colaborare şi despre lucrurile pe care le pot realiza prietenii buni şi partenerii lucrând împreună.

Permiteţi-mi să închei menţionând că numele expoziţiei „Noi, Poporul” îşi are originea în preambulul respectatei Constituţii a SUA. Am ales acest nume pentru a onora elementul care face totul posibil: oamenii. Naţiunile, popoarele, împărtăşesc cu Aliaţii şi prietenii; împărtăşesc gânduri, responsabilităţi şi cele mai bune idei. Fundamentul reprezentat de valorile comune dintre ţările noastre a făcut dialogul şi dezvoltarea mult mai uşoară, iar Parteneriatul nostru Strategic este cel care sprijină continuarea lor viitoare.
Vă mulţumesc pentru prezenţă şi pentru că aţi transformat parteneriatul nostru într-un succes, a spus Muniz.

În același timp, diplomatul a declarat, citat de Agerpres:

„Este chiar uimitor. Am avut privilegiul să lucrez în diferite ţări foste comuniste. Pot face o comparaţie. România chiar a ajuns foarte departe, mai departe ca multe ţări, desigur alăturându-se NATO şi UE – realizări foarte importante. Ştim cu toţii că mai sunt multe lucruri de făcut pe mai departe, acesta este adevărul pentru fiecare ţară şi pentru aici. Ne place să spunem ‘nu rata pădurea pentru copaci’, ceea ce înseamnă că, dacă vezi unde a ajuns România în cei 25 de ani (de la semnarea Parteneriatului strategic – n.r.), în cei 32 de ani de când s-a încheiat comunismul este uimitor. Este complet diferită. Chiar zilele trecute mă uitam la un material video din 1997, la Televiziunea Română, la cum arăta totul şi cum erau oamenii îmbrăcaţi şi cum se purtau, aceste lucruri s-au schimbat în timp şi se pot vedea schimbările sociale şi economice. Cred că este în beneficiul nostru să ne uităm la astfel de lucruri şi să ne reamintim şi să fim pozitivi în ceea ce priveşte viitorul”

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, parlamentarii Robert Cazanciuc, Radu Oprea, Alexandru Muraru, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8519 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. Asta chiar seamana cu „Ganditorul de la Hamangia”.
    UATZ’ LIFE !?!?

  2. Noi am crezut ca vor niste prieteni dar ei vroiau doar niste slugi. Am fost naivi. Noi am crezut ca exista democratie ei ne-au dictat ce partide sunt dezirabile cine e „nationalist” , „comunist” si cine merge la puscarie. Noi am crezut ca ne apara NATO, dar NATO ne baga in razboi pentru un conflict care nu are nicio legatura cu noi sau cu tratatul NATO.

  3. Un discurs de valoarea lui ceașcă, limbă de lemn pt un popor de struți.

  4. ha-murik a adus trupe de atac aici. nu de aparare. Romania va fi „eliberata” curand de romani…este planul zionist al tutror marilor puteri. rusia – china – sua – tarile arabe. totul in plan. voi sa credeti in continuare in „razboi” ca asa va spun stapanii.

  5. Greu cu postatul. Doamne cat puf și cate pene de pinguin au zburat prin Piata Universității la auzul cuvintelor rostite de un reprezentant al stăpânului de sclavi.
    PS. Parteneriatul cu NATO e asemeni parteneriatului dintre o femeie si un peste, parteneriat în care biata femeie e transformata în sclava și folosita de peste ca sa-i asigure o viata liniștită și sa-i fure și bruma de bani care o are pusa deoparte ca s-o înarmeze in cazul in care va fi admolestata de vreun client sadic. Trist este ca pestele acesta a transformata întreaga clasa politica, securitatea, justiția, presa în prostituate pe care le trimite la produs pe centura vieții și care se vând pe orice suma numai ca sa-si mltumeasca stăpânul și sa nu-i cauzeze nici cea mai mica neplăcere. PS. Interesant e și experimentul prin care au transformat mutul intr-o prostituata care acum isi foloseste gura din ce în ce mai mult în detrimentul dosului cu care s-a înălțat în sfera politicului și care e atat de mandru de statutul sau de prostituata încât si-a satirat și parul și putina minte pe care o are ca să arate că o reprezentata de frunte a castei centuriste.

  6. Bun Parteneriat.
    Pentru Bechtel ! Pentru Exxon !?

  7. asta-i reprezentant al unei ambasade cu staif ?…e un interlop nenorocit de prin ferentari !!!..asa arata >>…boul de ce nu spune care-i cauza ca nu avem ambasador al lor in colonie?…

  8. „În prezent, importurile de mărfuri româneşti în Statele Unite ale Americii se ridică la suma de trei miliarde de dolari, iar exporturile americane în România la 1,4 miliarde de dolari.”

    Ori traducere greșită, ori minciună grosolană !?
    Exporturi românești în SUA de … 3 miliarde ?
    Ce mărfuri ? Ce producători ?

  9. Domnul Muniz a zis că toți cei 25 de ani au fost nemaipomeniți și extraordinari. Asta înseamnă că și peroada Dracnia a fost nemaipomenită și estraordinară.
    O fi greșit domnul Muniz? Sau suedezii?

  10. Sunteti siguri ca nu e poza lui Berceanu fost pdl-ist doar ca e ras pe teasta capilara-tuns chilug? Asa se vede??!

  11. SA TRAITI BINE, A ZIS UN „DESTEPT” CARE A FOST VOTAT DE DOUA ORI PRESEDINTE DE ACEST POPOR „INTELIGENT”. ASA ZICE SI ASTA. SI CHIAR TRAITI BINE, NU?

  12. Si noi va multamim pentru Autostrada Transilvania , din suflet , ca trebuia sa treca pe langa casa noastra si facea galagie !

  13. Daca ai ramas blocat cu exemplele la propaganda de pe timpuri atunci sigur ai capul de lemn. Abanos!

  14. Fraților, ne-am că… în pălărie şi am pus-o pe cap. Ieşim din rahatul în care am fost băgați, doar cu picioarele înainte. Să le dea Dumnezeu lor, binele pe care ni-l doresc nouă!

  15. Da ba Muniz(CIA), Romania a ajuns cel mai departe in slugarnicie ordinara!!

  16. Felicitari H D HARTMANN PENTRU ADEVAR !! iohann cel mult sdi mut umbla in mercedes blindat si cumpara drone kamikaze? wow …cred ca se k k pe el de frica… daca nu-i reuseste distrugerea Romaniei pe model ucraina, sa prinda postu’ nato mult-visat, va fugi ca ceashk cu elicopteru’??dictatorii si tradatorii sfarsesc toti la fel.

    https://www.facebook.com/LuisLazarusZeusTV/videos/852869339204219/

  17. „este chiar uimitor… România a ajuns departe, foarte departe, față de alte țări…” oare la care țări se referea distinsul invitat? La țările din Europa sigur nu, poate la Bulgari…a zis ceva de vize? Că nu am fost atent.

  18. „Ganditori” de teapa astuia vor acum sa ne trimita la razboi, ca sa nu mai apucam sa murim de foame si frig la iarna, ci bursc, fara sa stim ce ne-a lovit.

  19. Oaauuu, măăă.. De vede copilu moaca lui ăsta, la care i se brânzește laptele-n gură,.. apoi cu siguranță mâncă spanacul…

  20. “ 1997, Statele Unite ale Americii importau din România mărfuri în valoare de 400 de milioane de dolari şi exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari”. ATUNCI Firmele care exportau în USA erau toate Românești! “ În prezent, importurile de mărfuri româneşti în Statele Unite ale Americii se ridică la suma de 3 miliarde de dolari, iar exporturile americane în România la 1,4 miliarde de dolari.”??? Numai armament am luat de 5 miliarde! Iar exporturile celor 8.000 de firme sunt capital american. Adică exporturile de mărfuri “româneşti” în Statele Unite ale Americii de 3 miliarde de dolari sunt exporturile celor 8000 de firme cu capital USA care exportă și externalizează profit de 3 miliarde dolari. Dacă exportâm în halul acesta de unde deficit de 14 miliarde pe iumătate de an 2022?

  21. americanii nu au ambasador aici de multi ani…Bine…si aici va fi o ironie…Poate Curand vor avea cate 51 ambasadori in fiecare tara…

  22. Cum adică nu au ambasador!? Fiți puțin mai atent, eventual mai faceți un tur de orizont…

  23. Statele Unite numai “We the people” nu este. Probabil, “We, the Democrats” . Clinton, Pelosi, Obama, Biden

  24. 1. Câtă nerușinare la amerlocul ăsta? Mă rog, el își face jobul. DAR CHIAR SĂ NU ȘTIE ĂȘTIA CE GÂNDESC ÎNTRE TIMP FFF MULȚI ROMÂNI? E foarte posibil pencă ei îl au ca (se admite) consilier de presă pe marele mâncător de kăăăăkat, Radu Tudor, secondat de Gâdea ( auzi ce nume, da, un gâde pentru poporul român) cu tot CCN-ul lor + toți gură-cască de au fost la vernisaj, precum și cei care n-au fost dar au pe ,,Nașul,, în suflet. Vorba lui Vadim, nu cumva să-l vadă vacile gestante că leapădă pe loc. Cred că Junghiul Sam l-a trimis pe ăsta în România pencă are în sine o mare forță de descurajare pentru cei slabi de înger. Mă rog, poate așa a fost programat genetic. Natura nu e de vină. La Parteneriatul Strategic (isteric?) cred că se potrivește f bine zicerea românului: Ferește-mă Doamne de prieteni….Aici Larry Watts când a scris studiul cu titlul ăsta, de fapt, se gândea că peste timp asta va fi valabil și pentru MPStrategic.

  25. 2. Dragi oficiali americani, lipsa voastră de sensibilitate este proverbială, pe unde ați fost și ați rămas ați ridicat piramide de prietenie (baze militare, tot una și una), ,,prietenia,, localnicilor fiind și ea, e adevărat, super fierbinte. Vă doresc să se întâmple exact cum zicea Napoleon, mare cunoscător în materie: Imperiile mor de indigestie! Susțin, sunt fan. Vizată este dominația Ocultei Neocons (Craniu și Oasele..etc). Pentru națiunea americană a prezentului, captivă în ghearele ălora, pot avea chiar admirație. Gratitudine sinceră tuturor soldaților americani, majoritatea fii de fermieri și copii din familii modeste care și-au lăsat viața în I și II război mondial în lupta cu Intunericul. Gargara tipului cred că poate fi luată drept o batjocură conștiență la adresa românilor! I-aș zice ceva cu …go home! Nu-mi vine să cred că n-a fost la fața locului și Marele Aiurescu să soarbă fiece virgulă în numele marii diplomații române care-și doarme somnul de veci/ rătăcită prin vreun beci/ care este numai luciu/ dar obține mereu ciuciu!

  26. „O epocă se termină abia atunci când toate iluziile care au stat la baza ei se destramă” (A.M.)

  27. Deci mult lăudatul parteriat cu Hegemonul a fost redactat de khăzărița criminală Allbright care e vinovată de moartea a mii de sârbi și irakieni?
    Minunat, orice comentariu e deja de prisos…

  28. O clipa(in ultimii 30 de ani)am avut impresia ca ne-am deschis ochii.Dar am devenit mult mai irationali.Credem mai mult ce n-i se spune decat ce receptionam obiectiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.