Ce mai zice Predoiu despre Secția Specială?

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, încearcă în continuare să-și construiască argumente în războiul său împotriva Secției Speciale.

Predoiu a susținut, luni, că este ”deficitar” modul în care a fost construită Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie și că aceasta nu ar fi putut, ”nici dacă ar fi vrut”, să combată corupţia din domeniu.

„Modul în care a fost construită este deficitar, cu o competenţă adresată strict unei categorii profesionale şi nu fenomenului de corupţie ca atare. Apoi, modul în care a fost integrată, de fapt neintegrată în structura piramidală, ierarhică a Ministerului Public, modalitatea în care practic procurorul-şef al acestei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie emite acte procesuale fără să poată fi cenzurat de către procurorul general, modul în care a funcţionat această secţie de un an şi mai bine, fără rezultate deosebite, ba chiar cu măsuri procesuale care au pus în cauză voinţa de a combate corupţia – mă gândesc la acele apeluri retrase în cauze de mare corupţie neexplicate, nejustificate, lipsa unor anchete care să demonstreze că are capacitatea această secţie chiar să combată fenomenul de corupţie, acolo unde este, în Justiţie”, a afirmat Predoiu, la sediul Ministerului Justiţiei.

Secţia, doar cu o unitate în Bucureşti, nu ar fi putut, „chiar dacă ar fi vrut”, să combată corupţia, crede acesta.

„În mod obiectiv, o astfel de secţie doar cu procurori grupaţi în Bucureşti, la centru, fără să aibă dezmembrăminte teritoriale nu ar fi putut nici dacă ar fi vrut să combată corupţia sau o abordeze într-un mod structurat şi eficient, pentru că nu poţi să faci din Bucureşti supravegherea fenomenelor de corupţie şi combaterea lor în toată ţara”, a spus ministrul.

Potrivit lui Predoiu, de la început, acest proiect a fost „compromis” din punct de vedere legislativ şi chiar operaţional.

„Şi dacă s-ar fi făcut aceste dezmembrăminte, unităţi teritoriale, la ce-am fi ajuns? La un fel de DNA paralel? Şi aşa este complicată arhitectura Ministerului Public şi nu totdeauna armonizată. S-a văzut că a fost, de fapt, un demers neprofesionist, nesuficient fundamentat, chiar dacă a plecat de la o idee care merită discutată: cum putem evita abuzurile asupra magistraţilor. Dar şi această idee trebuie să aibă în prealabil o altă cercetare în sens criminologic, în sens procedural. Unde au fost acele abuzuri? Cine le-a săvârşit? Cine a fost şantajat? Cum a fost şantajat, dacă a fost şantajat? Câte cazuri sunt? A fost fenomen de structură, de sistem? Au fost cazuri izolate? La toate aceste lucruri se putea da răspuns până acum şi Justiţia putea să dea un răspuns”, a completat el.

Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019, un memorandum înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Dar dosarele, dosarele?

Cătălin Predoiu a afirmat, luni, că celeritatea anchetelor și a judecăților a devenit o problemă acută, precizând că nu poate accepta acest fenomen de dosare care trenează în parchete și în instanțe, întrebându-se dacă nu este o problemă de atitudine a magistratului față de serviciul public.

„Celeritatea rezonabilă a anchetelor și a judecăților a devenit o problemă acută. Sunt foarte multe dosare deschise care nu au soluție, într-un fel sau în altul: clasare, trimitere în judecată. Dacă vorbim de judecată, (o soluție de – n.red.) achitare, condamnare, restituire. Nu putem sta cu dosare deschise la infinit. Nu vorbesc doar de cauzele penale”, a spus, luni dimineața, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Predoiu a adăugat că sunt foarte mulți oameni care au procese în justiție care îi scriu despre problemele lor și care „sunt disperați”.

„Au hotărâri judecătorești pronunțate și neredactate de luni de zile. E o problemă și cu schema de personal, dar e doar o problemă de schemă de personal sau e o problemă de abordare, de atitutdine, de abordare, de dedicație a magistratului față de serviciul public? Da, în unele cazuri poate se justifică o redactare ușor întâziată pentru că e o cauză mai complexă, e nevoie de argumente, de a verifica doctrina, poate fi cazul unei instanțe mai aglomerate sau a unui parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea că sistemic e un fenomen și să acceptăm acest fenomen de anchete care trenează, respectiv judecăți care fie treanază, fie dacă au fost dezlegate prin decizii, nu se redactează hotărârea”, a adăugat sursa menționată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Predoiu ,tradator innascut,face joc de picere in MJ!Mult mai buna era Birchall…
    Iohannise da cu derbedeu de pamant ca e din mafia lui zamfirescu si udrea

  2. De ce preluați, inclusiv în titlu, manipularea ticăloasă a ticăloșilor cu Secția “specială”. Nu există nici o “secție specială”!!! Există SECȚIA PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR DIN JUSTIȚIE din cadrul Parchetului de le lângă Inalta Curte de Casație și Justiție. Deci nu este o structură specială cum sunt strucrurile SRI ci o normală sectie a Parchetului de pe làngă Î.C C.J. Neliniștea și disperarea celor ce au subordonat Justiția prin Protocoale pornrște de la două lucruri: 1 că din Secția de investigare pot face parte numai magistrați cu vechime mare parcă peste 18 ani, și 2. nu mai e o strucrucură din “Noi suntem DNA” . La DNA ca și la Parchete de pe lângă Curțile de Apel procurorii pot fi detașați țintit pe caz și cu vechime de doi, trei ani. Și dacă judecătorul cu vechime care judecă nu respectă ce vrea procurorul, culmea, mucea procurorul îi putea face dosar penal ca să “îl dea pe brazdă”. La aceaste practici vrea ca să revină “juristul” ministrul Predoiu la ordinele domnului președinte Iohannis, cel cu musca pe șapcă!

  3. Desfiintarea SIIIJ are ca principal motiv cazul Caracal si indepartarea cata mai rapida a oricaror instrumente legale prin care sa se sanctioneze modul abuziv si ilegal in care a fost facuta asa zisa „ancheta” si „rechizitoriu”…
    Chiar aseara la RTV Rares Bogdan a sters-o din studio exact cand Alex Cumpanasu il ruga in mod cat se poate de decent sa faca demersuri pentru pastrarea acestei structuri. De raspunsul lui Basescu nici nu are rost sa mai vorbim. Observ un sistem TERIFIAT si incoltit de publicitatea „Caracal” ,sistem care si-a scos mercenarii si prostituatele la treaba… Singura dorinta a angrenajului mafiot responsabil de traficul cu minori este sa-l vada pe Cumpanasu disparut..

  4. Aiurea! Toata lumea stie ca Predoiu este din mafia lui Makovei. Face parte 99% din familia useristilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.