Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023 va fi accelerat prin fonduri europene, iar de la 1 ianuarie 2018 Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va funcționa, din nou, în regim de autofinanțare, a transmis instituția, pentru MEDIAFAX.
„Ordonanța de Urgență care prevede că finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Agenției Naționale și ale instituțiilor subordonate se asigură integral din venituri proprii a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern care a avut loc pe 6 decembrie. Astfel, ANCPI va plăti din veniturile proprii atât salariile, cât și lucrările prestate în cadrul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) și nu va mai primi fonduri de la bugetul de stat, cu excepția cofinanțării proiectelor din fonduri europene”, se arată într-un document transmis pentru MEDIAFAX de ANCPI.
Conducerea ANCPI consideră că „autofinanțarea instituției garantează implementarea PNCCF în termenii stabiliți.
„Faptul că ANCPI și-a recăpătat independența financiară, pe care a pierdut-o în noiembrie 2009, înseamnă că vom putea mări sumele alocate lucrărilor de cadastru general. Decizia Guvernului de a permite Agenției să funcționeze în regim de autofinanțare conduce, practic, la grăbirea procesului de cadastru general, care este gratuit pentru cetățeni. Pe scurt, autofinanțarea înseamnă atât consolidarea capacității administrative și financiare a Agenției, cât și accelerarea PNCCF, lucru care va grăbi inclusiv dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes național. Am convingerea că, pentru anii care urmează, cel puțin până la finalizarea PNCCF, constrângerile noastre bugetare se vor fi încheiat”, a precizat Radu Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI.
PNCCF a fost aprobat prin HG nr. 294/2015 și prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor de pe teritoriul țării în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. În ultimii doi ani, ANCPI a îmbunătățit legislația și a simplificat procedurile interne în mod repetat, pentru accelerarea Programului, având în vedere necesitatea cadastrării cu prioritate a terenurilor agricole, astfel încât fermierii să poată beneficia în continuare de subvenții. În 2016, Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a fost modificată prin Ordonanța nr. 35/2016, care a creat cadrul legal necesar finanțării de către ANCPI a lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) la nivel de sector cadastral din extravilan și, pe cale de excepție, din intravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. Astfel, în prezent „terenurile agricole sunt cadastrate cu prioritate, în cadrul PNCCF”, se arată în documentul citat.
Potrivit legii, în anul 2016 fiecare primărie care a încheiat contract de finanțare cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară din județul în care se află a primit 135.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică. Anul acesta, suma a crescut la 150.000 de lei. În plus, „începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului”, precizează ANCPI.
„Rezultatul a fost cel așteptat – prin PNCCF au fost înregistrate, în aproape doi ani, de șapte ori mai multe imobile față de perioada 2005-2015, adică, în 2016 și 2017, prin PNCCF au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, peste 515.000 de cărți funciare, potrivit www.ancpi.ro. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de 312,89 milioane de euro (265,96 milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 46,93 milioane de euro reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat). De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor”, mai arată instituția.
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României lista UAT-urilor din mediul rural care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile în cadrul PNCCF. „Comunele au fost alese de o comisie interministerială. Înregistrarea proprietăților din cele 660 de UAT-uri care însumează 5.756.387 de hectare de teren va costa peste 312 milioane de euro”, artă ANCPI, care a publicat – pe site – lista localităților cu cadastrare gratuită.
Potrivit HG nr. 294/2015, cu modificările și completările ulterioare, UAT-urile în care se va face cadastru general din bani europeni au fost alese de o comisie formată din specialiști din mai multe ministere – Dezvoltării Regionale, Agriculturii, Transporturilor – și din cadrul ANCPI.
Potrivit Agenției de Cadastru, localitățile selectate trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre criteriile de prioritizare, conform Programului operaţional regional 2014-2020:
– unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666/2016;
– unităţi administrativ-teritoriale care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, potrivit legii;
– unităţi administrativ-teritoriale în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate. Criteriul va avea în vedere zone cu comunităţi rome, precum şi zonele defavorizate.
În această listă pot fi regăsite și comune în care au fost deja iniţiate procedurile pentru înregistrarea sistematică a imobilelor şi care îndeplinesc criteriile de prioritizare prevăzute de lege. „În această situație, vor fi scoase la licitație doar sectoarele cadastrale în care nu au demarat lucrările de înregistrare sistematică”, precizează Agenția.
În perioada următoare, angajații ANCPI vor identifica UAT-urile din această listă în care se desfășoară deja lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF. „Cel mai probabil, primele 200 de comune vor fi scoase la licitație până la mijlocul lunii ianuarie 2018. În vara anului 2018, ANCPI va demara procedurile pentru următoarele 200 de UAT-uri, iar restul UAT-urilor vor fi scoase la licitație în decembrie 2018”, a mai transmis ANCPI.
Nu va cadastrati terenul . Cadastru este o metoda frauduloasa de a va deposeda . Prin cadstrare renunti la posesiune si accepti doar titlul de utilizator .
,,Cadastru este o metoda frauduloasa de a va deposeda ,, Daca nu dezvoltati ideea ramin doar vorbe fara continut
Nicu , tara noastra este o Corporatie aflata in posesia Vaticanului si toate documentele gen cadastru care atesta in detaliu masurat si contabilizat titluri de posesiune particulara soverane sint insusite de Corporatia ROMANIA in mod fraudulos si folosite drept colateral pentru imprumuturi facute de la Corporatii Financiare straine . Studiati Cestui Que Vie Act 1666 .
Nu e prea clara exprimarea ta, o poti imbunatati? Te citez :” si folosite {drept colateral }pentru…” Apoi, unde gasim ce indici?folosite ca – un posibil – drept colateral? folosite ca drept de proprietate in calitate de colateral al proprietarului? colateral de la Adam si Eva?
Ma intreb daca legea invocata de dl Cohen mai este in vigoare. Un jurist ce ar zice? Sunt multe legi abrogate.Altele depasite de secole, oare nu e acesta statutul acestui edict? Constitutia noastra ce zice? Face act de recunoastere undeva in vre-un aerticol?