Ce s-a ales de interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, „persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice”.

S-au înregistrat 215 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 49 de abţineri.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu acordul anual al angajatorului, peste vârsta standard de pensionare în condiţiile prevăzute de lege, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire în funcţie, după caz”, prevede proiectul privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

De asemenea, persoanele care continuă activitatea pot solicita oricând înscrierea la pensie.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială şi care au şi calitatea de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire, după caz, ori pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau încetarea ocupării funcţiei în care au fost numite în baza actului administrativ de numire, după caz. Continuarea activităţii se realizează pe baza cererii aprobate de către angajator. Menţinerea în activitate se realizează cu acordul anual al angajatorului”, stabileşte actul normativ.

Potrivit proiectului, cei care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, sunt beneficiari ai pensiilor militare de stat sau ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, însă li se va suspenda plata pensiei pe durata exercitării activităţii.

Proiectul introduce mai multe excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Astfel, aceste prevederi nu se vor aplica:

a) persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;

b) personalului didactic de predare din învăţământ pensionat, încadrat/reîncadrat în condiţiile legii;

c) personalului de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art.8 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011;

d) copiilor beneficiari de pensie de urmaş, precum şi persoanelor beneficiare de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;

e) personalului de specialitate medico-sanitar din unităţile sanitare, de asistenţă medico-socială şi din instituţiile sau autorităţile publice;

f) asistenţilor personali prevăzuţi de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

g) asistenţilor maternali;

h) persoanelor care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;

i) membrilor Academiei Române.

Actul normativ mai prevede că „persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Lege cu dedicație precum sporurile. O porcărie fără margini asta cu aprobarea angajatorului. Ai fost turnător la director sau resurse umane moștenitorul serviciului Cadre, sub acoperire, sau rudă cu cineva sus pus rămâi în regia autonomă până la adânci bătrânețe. Asta este discriminare pe față.

  2. Oare Inalta Curte de Justitie se sesizeaza in legatura cu pensiile speciale? Cand se fac toate pensiile speciale? Destul au patimit romanii 33 de ani!

  3. Constitutia spune Fara privilegii.
    Pensionarii sa nu mai fie reangajati la stat. Dar asta se face prin REGULAMENT AL INSTITUTIILOR. Legea este AntiConstitutionala.

  4. Am citit extrasul din lege publicat ma sus.
    E asa de stufos și înșelător încât
    te întrebi dacă cei care au conceput
    mizeria sunt:
    -idioți sau
    -hoți sau
    -idioti si hoți
    Totul e o aiureală,o prosteala , adică o mizerie făcută cu multă rea-credința!

  5. S-au facut ca fac. Niste slugi nerusinate. Si voi , alegatorii sa va faceti ca-i votati in 2024.

  6. Pensii mari, salarii mari
    La securiști și melitari!

    Hai, că se poate!

  7. Romania se schimba . Legile invatamintului , cele ale justitiei , legiile pensiei speciale si legile salarizarii , modificarea pragului electoral undeva spre 7 sau 8 procente (partidele balama rateaza intrarea in Parlament ), posibila oferta facuta tinerilor de peste 16 ani de a vota , modificarile administrative si cele administrativ teritoriale , vinzarea activelor neperformante , digitalizarea entitatilor statale , legile avertizorului de integritate , legile ce permit inarmarea fara precedent a Romaniei , exploatarile de gaze de la Neptun Deep , atragerea investitorilor (multiple exemple )iminenta intrare in Schengen fie ea si partiala , legile ce pot scoate din jocul politic partide sau entitati filoruse , dezvoltarea vizibila a infrastructurii rutiere , masurile de protectie sociala , obtinerea crescuta a fondurilor de la Bruxelles,banii din PNRR, parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica si termene laxe de returanare , numirea actulalului sef de stat in functia de sef al NATO(in viitorul imediat ) reprezinta cu mult mai mult decit puteam spera ca cetateni ai natiei .Artizanul il cunosteti cu totii .

  8. popii sunt exclusi! Domnule, nu ar fi mai bine sa presteze si ei o munca cinstita?
    Sau macar sa fie contorizati, impozitati?
    Evaziune in toata regula!

  9. Mă,. fir-ar ei al dr…lui, cu statul lor de drept.. Unii sunt egali și alții,.. mai egali,. Ce puii mei

  10. Toți chestorii făcuți de Petrov raman și cu pensia de 15.000 lei/luna la 45 de ani și în funcții la vârful statului civil. Nu e bine domnule chestor că dacă mă gândesc bine eu te-am făcut chestor!

  11. De exceptați și de la familiile lor veti ,sa așteptați vot în 2024 doar dacă va cânta cucu iarna.Carmuiti tara după bunul vostru plac,C.O.R.U.P.T.L.O.R Doar voi și găștile voastre sa o ducă super bine,…ca doar….munciți…nu gluma…transpirați sub LIMBA .LA VOT stampila va fi în mâinile noastre și ale familiilor noastre.MULTUMIM DI INIMĂ PARTIDULUI

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.