Ce scrie directorul Căilor Ferate din Moldova despre marele poet?

„Din Basarabia vă scriu,

Dulci fraţi de dincolo de Prut.

Vă scriu cum pot şi prea târziu,

Mi-e dor de voi si vă sărut.”

Aşa s-au scurs opt ani din ziua în care poezia românească din Basarabia a pierdut raza ce-i conferea maximum de coloratură…

Grigore Vieru, poetul ce elogia în versuri tot ceea ce există mai sfânt pe această lume – mama, patria, părinţii, dragostea ş.a. Eroul-poet, care a ţinut piept neo-comuniştilor din Partidul Democrat Agrar, ajunşi la putere în Moldova în 1994, în decizia lor de a renunţa la imnul de stat „Deşteaptă-te, române!”, ofertându-l pe Vieru să devină pilonul noului stat creat, prin scrierea versurilor pentru noul imn.
Talentul incontestabil, curajul, tăria, lupta înverşunată a poetului pentru promovarea valorilor naţionale şi reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului l-au făcut unul dintre cei mai îndrăgiţi oameni de cultură ai neamului.

Grigore Vieru a fost, este şi va rămâne postamentul culturii şi literaturii româneşti din Basarabia.

Dumnezeu să Vă odihnească în pace, maestre!

Iurii Topala

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.