Ce se întâmplă cu TVR

… nu ştie nimeni. Ieri în penultima zi a mandatului directorului interimar Irina Radu, s-au întrunit în fine comisiile de cultură şi mass-media de la Senat şi Camera Deputaţilor. Subiectul a fost ecranat de nenorocirea atentatelor de la Bruxelles şi mai nimeni nu a fost atent la ce s-a întâmplat. Atmosfera a fost tensionată, parlamentarii au dorit la final de legislatură să se facă remarcaţi de şefii lor. Nu s-a vorbit deloc despre criza TVR şi nici despre soluţii. Până la urmă s-a căzut la pace şi au trimis un CA mai bun decât cel de care am avut parte eu. Sortaţii au fost trimişi la TVR să o ţină în viaţă cum or şti. Faţă în faţă s-au aflat groparii consacraţi ai TVR – parlamentari, politicieni – şi nişte oameni care ar putea în condiţii normale să facă ceva pentru TVR, fireşte, dacă mai doreşte cineva acest lucru.

De fapt, cei 13 nu au nicio şansă să scoată TVR din criză. Marile decizii privitoare la TVR aparţin Guvernului (să propună o nouă lege, taxa, datorii etc.), şi nu CA. S-ar putea alege cei 13 membri ai CA din rândul celor 40 de mucenici. Poate aşa, având proprietăţi miraculoase, CA-ul acesta va reuşi să salveze TVR. În lipsa angajării unei direcţii clare şi a unei soluţii practice pe termen mediu şi lung, sprijinite ferm de guvernul Cioloş, TVR este condamnată. Deja nu mai există bani de salarii. Dar se pare că aceasta e partitura, să fie lăsată în agonie.
Adevărul trist este că nimeni din clasa politică nu vrea să se implice. Nimeni nu e disponibil să îşi lege numele de TVR, un cartof mult prea fierbinte într-un an electoral. Neavând ambiţii politice, după cum zice, conducând un guvern de tehnocraţi, Cioloş ar putea face multe. Da, dacă nu s-ar teme că-şi şifonează costumul. Deocamdată nu vrea să facă nimic. Cred că nu mă înşel. Declaraţiile sale recente merg în acest sens. A trimis conducerea TVR la Parlament să-şi rezolve acolo problemele, lucru imposibil de realizat. Îi amintesc că memorandumul a fost semnat cu guvernul, nu cu Parlamentul sau cu Preşedinţia. Aş mai spune că Dacian Cioloş nici nu înţelege bine lucrurile. De pildă, statutul ambiguu al TVR (sursa răului) – conform Legii 41/1994 – între serviciu public şi societate comercială. Ca serviciu public, datoriile pot fi şterse. Ca societate comercială, nu, pentru că ar fi interpretat la Bruxelles ca ajutor de stat. Etc.

După ce membrii CA au scăpat de audiere, s-au strâns să aleagă noul PDG. Aici a fost o bătălie foarte strânsă soldată cu un vot 7 la 6 în favoarea lui George Orbean, candidatul propus de Guvern, de Cioloş mai precis. Soluţia numirii celui propus de guvern era bună pentru că directorul TVR în împrejurările descrise mai sus trebuie să aibă neapărat încrederea premierului. Să fie o persoană propusă şi agreată de el. Aşa Cioloş&Co s-ar simţi reponsabili de soarta TVR, s-ar implica în găsirea unei unei soluţii. O relaţie de indiferenţă sau chiar ostilitate între PDG/TVR şi premier e cea mai proastă soluţie (cazul meu cu Ponta). TVR va fi lăsată de izbelişte şi soarta deja pecetluită. În spatele acestei lupte a fost pe de o parte PSD, care a dorit să-şi numească politic omul ales de Dragnea, în vederea campaniei electorale. Pe de altă parte, a fost PNL, care a ţintit să nu lase TVR în mâna PSD-ului, după ce pierdut-o prosteşte în toamnă. Un candidat nepolitic, tehnocrat, era o soluţie mai bună, una echilibrată. PSD nu poate rezolva problemele TVR (presupunând că ar dori). Guvernul da, poate. Asta a fost miza disputei din prima şedinţă CA-TVR pentru desemnarea noului PDG.

A ieşit ce a ieşit. O bâlbâială groaznică, asemănătoare ce cea de la audierea Cristinei Guseth. Guvernul a dat încă o dată dovada slăbiciunii şi pripelii sale cronice, a arătat că nu a reuşit să numească pe cineva apt măcar să facă faţă unei audieri, cineva ales din timp, nu cu o seară înainte. Candidatul a plecat în cursă cu atuul că vine de la Guvern, dar de aici încolo lucrurile s-au încurcat. George Orbean a primit vot negativ din partea comisiilor reunite. Ce va fi azi în plen nu ştiu. PSD a declarat că va vota contra oricărui candidat care nu a fost nominalizat de el. Se simte în aer că bătălia electorală se apropie. De soarta TVR cine se interesează!?…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.