Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?

Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică? Răspunsul a fost oferit de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ea a susținut că dacă s-a ajuns la o pensie mai mică decât cea aflată în plată, pensionarii aflați în această situație vor primi în continuare pensia aflată în plată astfel că nicio pensie nu va scădea în urma deciziilor de recalculare.

(VIDEO)Ciolacu bifează recalcularea pensiilor

„Avem 803.433 de pensii care nu se majorează după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 de pensii au aceeași valoare rezultată în urma recalculării, iar diferența (o reprezintă pensiile care) au o valoare mai mică. Important este că pensia nu scade, avem articolele 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, a declarat ministrul Muncii, la Guvern.

Pensionarii care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare pot cere verificări la casele teritoriale de pensii, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.

„Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă. Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă. Îmi doresc ca pensionarii să aibă o viaţă mai bună datorită acestei reforme şi, sigur, îmi doresc să avem un mare pas înainte cu privire la fiecare dintre noi, fiecare asigurat. Mesajul meu pentru fiecare român care ne priveşte este acela de a nu accepta muncă la gri, de a înţelege: cu cât contribui mai mult, cu atât vei avea o pensie mai bună şi că, în acest moment, avem două elemente esenţiale pe care se bazează sistemul de asigurări sociale din România contributivitatea şi stagiul de cotizare (…) Datorită noii legi vei fi recompensat printr-un cuantum mai mare al pensiei”, a afirmat Bucura-Oprescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Noi, cei care lucram ptr STATUL ROMAN, specialii, suntem nedreptatiti in comparatie cu poolimea.
    Sporul de stabilitate se da numai ptr anii lucrati peste 25 de ani. Ori se stie ca noi ne pensionam in general la acesata vechime, dupa 25 de ani de munca. Este DISCRMINARE. Propun ca ptr speciali sa se acorde acel spor de stabilitate pentru anii munciti peste primii 5 ani. Si gura noastra vrea sa manance! Mult.

  2. Si ce se intampla cu cei carora nu le platiti pensia desi au contribuit dar au emigrat? Sotia mea asteapta de ani de zile macar un raspuns de la autorittatile romane. Nu ne intereseaza suma pe care ar trebui sa o primeasca dar macar un semn ca pretentiile noastre legitime nu pot fi satisfacute de statul hotoman roman.

  3. Dar cum îi „ajută” Legea pensiilor pe cei care sunt acuma în activitate ? De exemplu : Un angajat care a lucrat în mediu radioactiv zona 1 de radiații?

  4. ” Pensionarii care nu sunt lamuriti….pot cere verificari la casele de pensii teritoriale” . I-auzi! sa vezi cozi, nervi si stres de ambele parti.Nu sunteti in stare sa faceti o lege sa inteleaga si Frasina lui Meleaca din Cucuietii Vaidei ?Impostori in functii si ranguri inalte. Asta sunteti.

  5. Dacă la recalculare iese mai mică rămâi cu pensia în plată! S-a spus de n ori chestia asta.

  6. recalculare:
    -aia 800’000 de NOI PENZIONARI de care pomeneam
    vor tot intra in plata,
    scaderea E IN RAPORT CU PROIECTIA!
    (la penzionari noi legi noi;
    dealtfel cine e bucura asta,
    imparatul Solomon?)

    de exemplu:
    Dav1d popovici ARE DEJA penzie speciala de 3300 euro
    prima plata e din ianuarie 2025,
    poate lua credit?
    -poate lua ACUM credit!
    (asa merg socotelile,
    viitoru nu e decat PROIECTIA PREZENTULUI)
    (si ramane creditu lu Dav1d candva neachitat?
    -de ce intrebi,
    te intereseaza?)

  7. tocmai am demostrat
    ca bucura are deja 800’000 de victime in carca!

    -lu ceausescu i-au pus in carca doar 60’000 de victime
    si l-au impushcat impreuna cu odioasa otreapa,elena.

  8. Cea mai proasta si politizata lege a pensiilor . Marea recalculare inseamna ca se ia de la cei care au contribuit mai mult si se da la cei care au contribuit mai putin . Au inventat „punctele de stabilitate” care favorizeaza in fapt bugetarii , tot pe seama celor care au contribuit la bugetul de pensii . Bugetul nu se alimenteaza cu stabilitate , numai cu contributii. Au bagat si o discriminare ca nu puteau altfel . Pana la 1 sept punctajul se obtinea raportand baza de calcul a contributiei la salariul mediu anual realizat statistic , dupa 1 sept raportarea se va face la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului . Intre ele e o diferenta de 5-12 % … As paria ca nu mai dau indexari ani de zile , pana la urmatorele alegeri ca sunt pe drojdie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.