Ce spun kazahii de la KazMunayGas despre sechestrul pus de DIICOT

La o zi după ce DIICOT a pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International, Oilfield Exploration Business Solutions şi Rompetrol Rafinarem, kazahii proprietari ai rafinăriei Petromidia au declarat că KMG International, fostul Rompetrol Grup, este victimă colaterală în dosar iar înţelegerea cu investitorii chinezi care vor să ia 51% din grup nu este afectată de acest sechestru. „Nu ar trebui să fie afectată înţelegerea cu chinezii. KMGI nu a comis nicio infracţiune. Este o victimă coletarală”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte KMG International. Acesta a precizat că luni, 9 mai, a aflat oficial că societatea KMGI a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul privatizării Rompetrol Rafinare. Conform acestuia, investiţiile grupului kazah în România sunt protejate de tratate internaţionale şi din acest motiv nu îşi face griji. „Sperăm că nu vor fi acţiuni ale autorităţilor române care să încalce aceste tratate”, a spus Zhangulov.

Oficialul KMG International susţine că tranzacţia dintre KazMunayGas şi chinezii de la CEFC privind constituirea unui joint-venture, în care partea chineză va controla 51% din acţiunile fostului Rompetrol Grup, este finalizată din punctul de vedere al angajamentelor celor două părţi dar aceasta poate fi influenţată de anumiţi factori externi. „Părerea mea este că această situaţie nu ar trebui să împiedice tranzacţia cu firma chineză… În acest caz, vom avea de suferit anumite daune colaterale, dar ar trebui să diferenţiem activitatea normală a companiei de situaţia creată. Vom face tot posibilul ca planurile noastre de investiţii să nu aibă de suferit în urma acestei situaţii. Sunt sigur că vom ajunge la o înţelegere comună (cu autorităţile, n. r.), pentru a continua planurile de investiţii, colaborarea cu compania chineză CEFC”, a declarat Zhangulov.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan — KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat pe 29 aprilie documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acţionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%.

Conform înţelegerii dintre KMG — CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.
Sub denumirea „Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan — KMG şi al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experţi din Kazahstan, China şi România a realizat un volum important de activităţi pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înţelegere în prezenţa prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar şi validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părţile semnatare a Condiţiilor principale ale tranzacţiei (Term Sheet).
Procurorii DIICOT au pus luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.