Ce spun PSD și PNL după consultările de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a început marţi la Palatul Cotroceni consultările cu partidele pe tema legilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care modificările legislative preconizate nu a fost făcute publice încă. Primii intrați la discuții au fost reprezentanții PSD. Liviu Dragnea a anunțat că s-a discutat despre un pachet de legi, respectiv legea antiterorism, legea privind cartelele pre-pay şi legea privind securitatea cibernetică despre care Iohannis i-a informat că sunt în lucru la Guvern și urmează să ajungă în Parlament. Liberalii au anunțat că președintele a propus, și ei au fost de acord, cu o comisie de lucru pe aceste trei legi.

UPDATE „Comisie de lucru” în Parlament

La ora 11.00 au intrat la discuții liberalii. Concluzia cea mai importantă la care am ajuns la discuția și la consultările pe care tocmai le-am terminat cu domnul președinte este aceea că este nevoie de actualizarea legislației, că această actualizare și ajustare nu poate fi făcută la inițiativa unui singur grup parlamentar, am mai avut un eșec. (…) De fiecare dată când această decizie de modificare legislativă importantă este asumată exclusiv de către un partid politic, rezultatul este eșec în promovarea acestei legislații, de aceea delegația PNL a agreat să participăm alături de reprezentanții celorlalte partide în comisia care va genera noua legislație. Ne dorim un echilibru între respectarea vieții private, a drepturilor și libertăților cetățenilor din România și nevoia de securitate a statului român și a fiecărui cetățean din România”, a declarat după consultări copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a mai spus că Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă în luna mai în ceea ce privește domeniul antitero, cartelele pre-pay și cyber security.

„Legislația este împărțită, în opinia noastră, în două categorii — o legislație care este în curs de elaborare la nivelul Guvernului care va veni ca inițiativă în Parlament undeva la mijlocul lunii mai, este preconizat acest termen pe antitero, pre-pay și cyber security — și partea a doua (…) care nu este atât de urgentă, dar care va fi subiectul Comisiei speciale la nivel parlamentar care să elaboreze toate aceste legi”, a declarat Gorghiu, potrivit căreia PNL își dorește un control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a precizat că partidul va desemna doi parlamentari pentru Comisia privind legislația referitoare la securitatea națională pentru care să existe garanții că vor face parte și din viitorul Parlament, astfel încât acest for să-și continue activitatea.

„Președintele a propus și noi am fost de acord cu o comisie de lucru (…) care va lucra probabil de la sfâșitul lui mai, începutul lui iunie, în funcție de cum vor veni proiectele în Parlament pe aceste prime trei legi, dar ea va trebui să-și continue activitatea, pentru că discutăm și despre al doilea pachet de legi cel puțin la fel de important — să nu uităm de legile de organizare a principalelor servicii de informații — sunt de pe la începutul anilor ’90, mult de lucru de aici, pe urmă compatibilizarea structurilor din armată cu cele NATO, și aici este de lucru, dacă discutăm de statutul militarilor”, a spus Blaga.

UPDATE Dragnea: Trei legi, în lucru la Guvern. Vrem să fim proactivi

La finalul discuțiilor de la Cotroceni, Liviu Dragnea, președintele PDS, a declarat că s-a discutat despre legea antiterorism, legea privind securitatea cibernetică și legea privind cartelele preplătite, care se află în lucru la Guvern.

„Au fost abordate câteva subiecte. Primul punct de discuţie s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antiterorism, legea privind cartelele pre-pay şi legea privind securitatea cibernetică. Domnul preşedinte ne-a transmis că primul ministru l-a informat că aceste trei proiecte de legi sunt în lucru la guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului că vrem să fim proactivi, în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp, poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante„, a declarat Liviu Dragnea, la finalul discuţiilor cu Iohannis.

Dragnea și-ar dori ca Georgian Pop şi Sorin Grindeanu să participe la discuţiile cu guvernul din partea PSD.

UPDATE Dragnea: „Luați cartele prepay cât se mai poate”

Delegația PSD condusă de Liviu Dragnea a intrat la consultări la ora 10.00. Liviu Dragnea i-a întrebat pe ziarişti dacă au cartele prepay. După ce jurnaliștii i-au dat un răspuns negativ, Dragnea a spus zâmbind: „Foarte rău. Luați cât se mai poate”.

Din delegaţia PSD fac parte alături de Dragnea preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, președintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, Mihai Tudose, precum și Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor.

Potrivit calendarului discuțiilor anunțat inițial de Administrația Prezidențială, PSD discută cu Iohannis marți de la ora 10.00, PNL de la ora 11.00, iar de la ora 12.00 intră la discuții UDMR.

Miercuri, 13 aprilie, consultările continuă, astfel: ora 10.00 – UNPR, ora 11.00 – ALDE, ora 12.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Liviu Dragnea a precizat luni că nu a primit un draft al legilor siguranţei naţionale, ci doar o invitaţie şi a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni. „Capacitatea investigativă a statului român trebuie să fie păstrată sau întărită, ţinând cont de realităţile nefericite, atât din apropierea noastră, cât şi din alte zone ale globului. În acelaşi timp, drepturile fundamentale ale cetăţeanului nu trebuie să fie afectate. Avem un punct de vedere conturat în ceea ce priveşte cel puţin cele trei legi care pot fi subiect de discuţie mâine (marţi – n.r.) pe care o să-l prezentăm preşedintelui şi, după întâlnire, îl vom face public”, a afirmat liderul PSD.

În ce-i privește pe liberali, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, la Sibiu, că delegaţia va fi compusă din cinci membri, aşa cum s-a solicitat, că va condusă de cei doi copreşedinţi şi că vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt, Ionuţ Stroe.

„Cadrul legislativ pe problema securităţii este unul depăşit. Vorbim de legi din anii ’90 care şi-au atins perioada de valabilitate şi care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri cum ar fi UE, NATO şi ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional şi internaţional, cu ameninţări noi. Din acest motiv, o discuţie pe această temă este mai mult decât necesară. Vom merge la acest dialog cu bune intenţii, vom discuta despre principii pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment”, a declarat Gorghiu.

Aceasta a mai spus că „va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertărilor cetăţenilor şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă.”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercurea trecută la TVR că săptămâna aceasta va avea consultări cu partidele cu privire la legile siguranței naționale.

„Voi avea aceste consultări săptămâna viitoare, marți și miercuri. Mâine voi trimite scrisorile de invitare către partidele politice. Luni voi avea o discuție cu primul ministru pe această temă, în cadrul săptămânii, marți și miercuri mi-am propus să aflu opinia partidelor politice după care intrăm într-un ciclu de dezbatere, aprobare care nu se va finaliza în două-trei săptămâni, este un proces mai amplu, dar nu mai doresc să întrârzii acest proces, fiindcă sunt chestiuni care devin tot mai arzătoare”, a spus Iohannis, miercuri, într-un interviu acordat TVR 1.

Președintele a susținut că legislația în materie a rămas în urmă și că este nevoie de o îmbunătățire a acesteia.

„Având în vedere că vorbim de securitatea națională, securitatea cyber, organizarea serviciilor, aceste chestiuni sunt foarte sensibile și privesc pe toată lumea. Nu putem să spunem că este o chestiune care privește pe un partid și pe celălalt nu. Îi privește pe absolut pe toți și pe toți cetățenii României și atunci mi se pare normal ca această legislație, dacă este posibil, să fie adoptată practic în consens, cu participarea și cu acordul tuturor forțelor politice reprezentate în Parlament, cu dezbateri în societatea civilă care premerg acestei decizii și atunci a apărut în mod natural ideea unor consultări cu partidele politice”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai susținut că „nu doar norocul, ci profesionalismul oamenilor ne-a ferit de atacurile teroriste”. „Avem nevoie de o legislație îmbunătățită pentru a putea merge mai departe. Nu vreau să întârziem acest proces”, a mai spus președintele.

Potrivit lui Iohannis, în elaborarea acestei legislații vor trebui respectate drepturile și libertățile cetățenilor.

„Sunt convins că Parlamentul va găsi soluțiile cele mai bune, exact din acest motiv doresc o consultare și politică și cu societatea civilă”, a mai completat șeful statului.

Citește și Kelemen Hunor: Trebuie să regândim controlul asupra serviciilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.