Ce taxe vor crește după ce se aprobă PNRR

Planul Național de Redresare și Rezliență ce va fi lansat în prezenta președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cuprinde mai multe reforme fiscale care duc la o creștere majoră de taxe. Printre acestea se află trecerea de pe rovinietă (abonament anual) pe taxare la kilometru parcurs pe autostradă de mașinile de mare tonaj (peste 7,5 tone);  taxarea proprietății în funcție de valoarea ei de piață;  taxarea în plus a tot ce nu este ECO, bio, electric etc. De asemenea, Cabinetul Cîțu și-a asumat prin PNRR că până în 2025 va implementa o reformă prin care vor fi reduse „stimulentele fiscale excesive”. Unul din sectoarele vizate este cel al construcțiilor. Astfel, guvernul se angajează să reducă gradual beneficiile fiscale pentru angajații acestui sector. Patronatele se plâng că, odată cu introducerea acestei reforme, angajații își vor căuta de muncă în străinătate.

”Având în vedere complexitatea reformei propuse, măsurile de reformă prezentate au fost concepute astfel încât să contribuie în mod integrat la atingerea obiectivelor definite pentru asigurarea implementării unui transport sustenabil, multimodal, într-un orizont de timp mediu și lung”, se spune în PNRR. Una dintre măsuri se referă la ”aprobarea pachetului legislativ necesar pentru implementarea noului sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele de marfă poluante, de tonaj greu, pe baza principiilor de taxare ecologică conform principiului „poluatorul plătește”. În ce constă măsura? Această măsură urmărește elaborarea unei propuneri de politică publică și aprobarea legislației aferente pentru implementarea unui nou sistem de taxare a traficului greu. În acest sens, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) va actualiza cadrul legislativ care reglementează aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Corelat cu această măsură, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va pregăti un mecanism de corelare a sistemului de taxare utilizat pentru toate modurile de transport, astfel încât și celelaltemoduri de transport, în special cel feroviar, să devină competitive și atractive, în special în ceea ce privește traficul de marfă.

Economistul liberal Cristian Păul a declarat recent că nu e întâmplător de ce schimbarea taxării se va face doar pentru mașinile de mare tonaj și nu și pentru persoanele fizice. ”E calculată cu precizie șmecheria… Oricum a-i da-o, taxarea pe kilometru va fi mai mare valoric decât taxarea pe abonament pentru cei care folosesc des rețeaua rutieră. Varianta ”abonament anual” e păguboasă. Nu întâmplător, pe marile autostrăzi cu taxare tip barieră, cei care circulă des își fac abonamente anuale. Adică preferă ”ROVINIETA”. Deci ”des” înseamnă kilometri mulți, înseamnă în medie taxe mai mari. Sigur, le vor plăti ”ticăloșii” de transportatori care vor încerca să le pună în spinarea ”ticăloșilor” de producători de bunuri transportate pe șosele. Care vor încerca și și ei să le pună în cârca ”fraierilor” de consumatori”, a spus Păun.

O altă taxă majorată va fi pe impozitul pe proprietate. În PNRR se vorbește despre ”revizuirea impozitului pe proprietate, respectând principii precum: încurajarea libertății de impunere a cotelor de către autoritățile în intervale mai largi definite la nivel central, estimarea bazei impozabile cât mai aproape de valoarea de piață a proprietății în detrimentul altor criterii folosite până acum, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care sa țină cont de eficiența energetică în cazul clădirilor și de nivelul emisiilor în cazul vehiculelor”. Asta înseamnă nici mai mult nici mai puțin creșteri de taxe.  Președinții Asociațiilor locale susțin că nu au fost consultați de Guvern, dar sunt de acord cu majorarea impozitului pe proprietate, despre care spun că este la o cotă foarte joasă la nivelul UE. Codul Fiscal în vigoare prevede ca impozitul pe clădiri să fie stabilit de consiliile locale, iar marja în care acestea pot decide este între 0,08% și 0.2%. De exemplu, Primăria Buzău a ajuns la o cotă de 0.12. „Am mărit impozitele în Buzău cu 50%, de la 0,08 le-am dus la 0,12% pentru că nu mai puteam să funcționăm. Oamenii nu au fost foarte fericiți. Românii au fost obișnuiți că banii vin undeva de sus, din eter. Am primit foarte multe critici, foarte multe înjurături, de-a dreptul”, a explicat decizia din municipiul Buzău primarul Constantin Toma.

Cât privește taxarea în plus a tot ce nu este ECO, bio, electric etc, aceasta e în temă cu programul UE de cât mai mult verde.

Un paragraf din PNRR se spune următoarele: „Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal vizează sa identifice distorsionările și domeniile în care se poate dezvolta legislația fiscală incidentă, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale (CAS, CASS, CAM) precum și impozitarea proprietăților, astfel încât să fundamenteze decizii pentru o retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și CAS, CASS, CAM, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.” Cel mai probabil se face referire la stimulentele din sectorul construcțiilor. Angajații de aici nu plătesc impozit pe venit, contribuții la sănătate și la Pilonul II, precum și la IT sau cercetare unde nu există impozit pe venit. Și orice eliminare de stimulent înseamnă practic o creștere a taxării.

În PNRR apare ideea revizuirii impozitului pe proprietate, fără a se preciza în ce condiții. Președinții Asociațiilor locale susțin că nu au fost consultați de Guvern, dar sunt de acord cu majorarea impozitului pe proprietate, despre care spun că este la o cotă foarte joasă la nivelul UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Evident, de pensiile noastre cele speciale nu se va atinge nimeni.
    Catule, acu ca esti mai mare ca inainte, cand ne maresti pensiile speciale cu 50% cum ai promis, daca vei castiga PNLul?
    Suntem cu ochii pe tine!

  2. Ce inseamna asta? Cumva imbogatirea cetateanului prin faliment total=saracire totala personal sau familial? Sau, e o forma de alungare in strainatate pentru un ban sa aiba din ce trai cetateanul= trafic real de persoane= sclavie reala in diferite scopuri aprobat prin lege de guvernul roman! La cine ajunge resursa castigata? Fix la guwernerul mieu!

  3. Cu alte cuvinte, Am b..lit-o! Mai bine renuntam la porcaria asta de PNRR, dam jos guvernul asta de ticalosi, se formeaza un guvern de tehnocrati adevarati, competenti si dedicati profesiei. Eventual, ” neutralizam ” colzii, pahontii si generalii tradatori de tara.

  4. Mielu cu Colti de Fier de la CIA – Europa Centrala si de Est – il va Obliga Democratic pe Tovarasul General Profesor Doctor Docent Florian Coldea sa ReVina la Conducerea SRI pentru a RePune Ordine in Servicii. Haosul, Incompetenta si Cumetria care sufoca Serviciile romanesti in prezent trebuie sa Inceteze.
    Gunoiul fanariot Klaus Iohannis va fi „sfatuit” pretineste sa accepte trecerea sa in Mediul Privat pe pozitia de Halebardier la Castelul Hohenzollern. Camerista sa de Weekend va Beneficia de Renta Viagera 428 Lei/Lunar si Garsoniera Confort III la Rahova.

  5. si iti iau zece prin conditiile impuse…v-ati intrebat de ce a vrut Ceausescu sa plateasca toate datoriile? Pt ca a vrut ca Romania sa fie un stat INDEPENDENT sa nu mai fie santajat de asa zisele democratii cu genuri infinite…Atunci nu l-am inteles acum imi dau seama ca a fost un geniu, un erou si un martir, cu atat mai mult pt ca avea putina scoala. Altii au scoala multa, dar o folosesc pt falsuri, atacuri speculative, iar unii cred ca si pt a trada, aclamand la manifestatii:”Jos guvernul tradator”

  6. Adica sa se mareasca impozitul pe propietate dupa un pretz de vanzare,un pretext aiurea si neconstitutional,asta inseamna trimiterea impozitarii la pretzul pietii,adica sa le dai lor anual un impozit cat o chirie lunara ori 12 luni,ca este prea mic impozitul fatza de media UE de parca salariile sunt apropiate de media UE si de parca ei ti-au facut favoarea de ati da bani gratis sa-ti cumperi casa si acum vor si ei profit si sa fie el si mai mare,liber sa ti-l puna pe cap atat cat vor ei,de parca nu o locuiesti permanent de ani de zile si nu vrei sa o locuiesti in continuare,de parca ai pune-o in vanzare si sa-ti ei lumea in cap si traista in batz.Asta inseamna confiscarea locuintelor si genocid,intai ale celor cu venituri mici care si asa platesc pentru impozitele locale mai mult de un salariu pe an pentru un cotetz intr-un bloc.
    Bai iohanisti si bruselezi nesimtiti,nu va este rusine sa aruncati porcariile astea in carca celor mai saraci cetateni din UE care sunt romanii carora le-ati oferit momeli cu conditii care de care mai paguboase ca sa jefuiti si sa ruinati tzara asta si sa le goniti copiii care sa munceasca afara pentru shuncile voastre si ale stapanilor vostri? Cum ati putut sa puneti nenorocirile aste intr-un angajament ca va trebuie voua niste bani pentru conturile voastre de imbuibati puturosi? Sa plecati dreacu cu PNRR-ul vostru care este clar o nenorocire pentru tzara asta.

  7. Toate impozitele legate de propietate,mai ales ale locuintei,trebuie desfiintzate si nu marite de ipocritii astia de imbuibati care vor sa ne convinga ca asa ne fac ei fericitzi,ca si asa impozitele pe propietati sunt ele o multi-impozitare incepand de la cumpararea propietetii (cu bani din salariu deja munciti si impozitati),impozitata iar la pretzul cu care este cumparata,apoi iar la impozitarea mostenitorului pe care il indoaie si p’ala,asa ca la o noua cumparare,atat statul hotz cat si hotzul de notar cam cu aceeasi suma imensa numai ca munceste ala ca sa schimbe un nume intr-un act.Si permanent de propietate se leaga an de an cu impozite tot mai mari,puturosii catzarati pe la primarii care nu fac mai nimic decat sa-si faca salarii cat mai mari si sa se mai inmulteasca pe acolo cu neamuri,neveste si amante pe care nu le trimit la o munca cinstita.Daca statul si primariile vor bani sa se multumeasca cu cei impozitati din dezvoltarea si functionarea economie,din salarizarea angajatilor si din profiturile angajatorilor,si nu din biruri de tip otoman aruncate in plus si neconstitutional in capul cetatenilor ca impozitare dubla,tripla,etc,ca destul iau si cu inventia de dubla impozitare cu acel TVA care il platim toti zi de zi in plus la pretul a tot ce cumparam cu aceiasi bani din salariu,bani deja impozitati.

  8. #Calin:”cum sa platesti bir pe casa in care stai?de ce?cui?”Asa bine,sa deschizi ochii si sa votezi cu mintea;asta-i de-aia!Pentru victoria socialismului impotriva poporului;asta-i tot de-aia!Daca nu-ti place atunci pt.victoria capitalismului multinational impotriva poporului;asa e bine?

  9. Fara sa creeze nimic util acesti progresisti-sorosisti din US si UE pun taxe cetateanului de rand care munceste. Cu banii furati de la noi trebuie intretinuta armata de dementi propagandisti progresisti care produc doar minciuni, manipulare si dezbinare.

  10. Reforme asumate pe persoană fizică de un Klaus și un Câțu care nu au susținere parlamentară sau populara. Un plan mort din start, vorbe, implementare 0 cat timp au fost legate de reforme fanteziste

  11. PNRR-ul asta va fi piatra de moară legată de gâtul acestei țări muribunde. Un plan bine ticluit și pus în aplicare. Sunt mulți care cred că UE ne vrea nouă binele și ne dau bani sa ne dezvoltăm. Săraci cu duhul. Amarnic vom regreta. Știu…sunt cu rușii, mă plătește Putin samd…

  12. targetul aceste mizerii de indatorare a Tarii si de exterminare a romanilor este eradicarea dreptului de PROPRIETATA PENTRU A-TI PIERDE INDEPENDENTA INDIVIDUALA, PENTRU A DEVENI SCLAVUL CARE INFOMETAT FIIND VA ACCEPTA ORICE. CAND VA TREZITI OAMENI BUNI?

  13. Trebuie descurajată specula cu case. Cine are mai mult de-o casă să plătească biruri să-l usture sau să nu fie voie decît o casă prin lege.
    Este greu pt că imobiliarele sînt gheșeft; întrebați-o pe Esca, fosta șefă UTC pe liceu, ce fel de francez e soțu-so.

  14. ai o gandire comunista, imi amintesc ca mama a fost obligata dupa moartea bunicii ca in termen de 6 luni sa vanda la orice pret casa pt ca nu aveam voie sa detinem doua case, acum tu ceri cam acelasi lucru sa fortezi mostenitorii sau omul care vrea sa nu tina banii in banca unde dobanda este 1% din care se plateste impozit 10%, sa-si pastreze economiile in ceva fizic, mai putin perisabil. Iti pare rau de cel care merge pe jos in loc de taxi care nu-si cumpera masina? Iti pare rau de cel care stie sa traiasca modest si sa economisesca pt ca nu-si bea si fumeaza mintile, nu alearga dupa zdrente de firma. Cine te impiedica sa nu fii decat un posesor de card de credit si in ziua cand vei iesi la pensie sa-ti dai seama ca pensia privata echivaleaza cu necesitatile dintr-un an si daca mai ai si santa sa traiesti mai mult sa duci o viata ca in filmele americane unde se asteapta un castron cu ciorba de la „filantropii” care vin sa se bucure privandu-te cat de infometat esti. In filme gasesti tot ceea ce urmeaza…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.