Cea mai rea veste pentru Simona Halep!

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, al cărei test pozitiv pentru o substanţă interzisă a declanşat un uriaş scandal în timpul Jocurilor Olimpice 2022 de la Beijing, a primit patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) Nu este deloc o veste bună pentru românca Simona Halep, deoarece spețele seamănă, a concluzionat Eurosport. Curând și românca va ajunge la TAS.

Halep a primit o suspendare de 4 ani din partea Tribunalului Sport Resolutions din Marea Britanie, dar a făcut apel la TAS, unde va fi audiată la începutul lunii februarie. Cazul patinatoarei din Rusia a fost judecat direct de TAS, iar verdictul a fost necruțător: 4 ani de suspendare,

Ca și Simona Halep, Valieva a spus că testul pozitiv la trimetazidină a fost rezultatul unei contaminări accidentale.

Cazul rusoaicei

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Valieva avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebuit să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

TAS, la finalul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, a estimat luni că Valieva „nu a fost în măsură să stabilească”, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat „intenţionat”.

Afacerea, care nu s-a încheiat încă, a stârnit un scandal în timpul JO de la Beijing deoarece a trecut mult timp între prelevarea de probe de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA) pe 25 decembrie 2021 şi analiza efectuată de către laboratorul de la Stockholm aprobat de AMA/WADA.

Valieva mai are posibilitatea de a se adresa Tribunalului Federal Elveţian în termen de 30 de zile, doar pentru motive juridice limitate.

În primul rând, TAS nu a decis consecinţele descalificării sale retroactive, în condiţiile în care Valieva a avut timp să câştige aurul olimpic în proba pe echipe cu ruşii înainte ca testul ei pozitiv să fie dezvăluit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

 1. Jucatoarea ucrainianaca de tenis de camp, Dayana Yastremska și-a văzut prima jumătate a sezonului 2021 distrusă în urma deciziei Curții de Arbitraj Sportiv de a o suspenda temporar din tenis, în urma acuzațiilor de dopaj. După luni ( 6 luni) de procese și numeroase ore petrecute în tribunal, Yastremska a fost achitată în urma deciziei Tribunalului Independent, care a acceptat apărarea ei, care stipula că substanța interzisă, mesterolona, ar fi intrat involuntar în organismul ei, după un contact intim cu prietenul ei”
  PS. Concluzia. Ca sa nu fiți depistate pozitiv, renunțați la contactul sexual cu partenerul de la dublu mixt sau deveniți cetățeni ucrainieni. Dormiti liniștiți. Bideu și Zele veghea la integritatea voastră.

 2. Este chestie premeditata. Rusii trebuie eliminati din toate competitiile sportive. Sunt vanati zi de zi si saptamana de saptamana. Chiar si cand nu li se gaseste un motiv, li se inventeaza.

 3. Ce are Sulla cu prefectura, rămîne de văzut decizia în cazul Halep.

 4. Halep nu e rusoaica deci nu e vinovata din start mai are 0.01% sanse. Dar desigur pentru ca Romania nu exista si pentru ca nicio instanta n-o sa admita ca a tergiversat si si-a batut joc de viata sau cariera unui om degeaba pentru ca sunt prosti si incompetenti atunci o vor gasi vinovata.

 5. Dacă era Urcacă primea și o medalie-n plus, măRog…😜
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 6. Ma gandesc ca nu va fi o decizie favorabila Simonei , dupa ce atata timp a fost „trasa” pe dreapta ! Un verdict favorabil Simonei , ar insemna ca cineva, vinovat, trebuie sa raspunda pentru eroarea comisa si sa o despagubeasca ,cumva. E greu de crezut asta. Indiferent care este adevarul, nu ma astept la un verdict favorabil Simonei ! Imi doresc sa ma insel!

 7. Cu rusoaica a fost mai mult si o decizie politica, indreptata impotiva rusilor. Sper ca Simona sa nu aiba parte e acelas tratament.

 8. De la început am anticipat si îmi mențin opinia: TAS va mari suspendarea cu cel puțin 50%.
  De ce? SIMPLU : daca ar accepta teoria contaminării, adios control antidoping !
  De ce majorarea suspendării ? Din nou SIMPLU : lipsa de reacție si de transparenta. Stilul ei românesc de a complica lucrurile i-a pus capac.
  Nu cred în teoria conspiratiei, nu cred ca nu stia ce consuma.

 9. Daca rusii nu stiu sa se comporte decat ca niste interlopi care navalesc peste oameni in casa, iar mujicii aproba aceasta politica a liderului lor dement, aceasta specie poate sa concureze cu succesuri la turneele si concursurile rezervate regnului animalier, nu la cele ale oamenilor civilizati.
  Eu nu i-as mai admite la niciun concurs de nicio culoare: sportiv, muzical, olimpiade scolare, expozitii de pictura si sculptura (oricum au doar opere furate si jefuite din muzeele Europei)……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.