Cel mai mare parterner economic al României se gripează

Germania, partenerul comercial numărul unu al României cu 23% din totalul exporturilor și peste 20% din totalul importurilor țării noastre, dă semne că se îndreaptă către recesiune tehnică în condițiile încare activitatea sectorului privat s-a redus pentru prima oară în ultimii șase ani, iar scăderea producției industriale s-a adâncit cel mai mult în ultimul deceniu.

Brexitul, provocările industriei auto și, mai nou, colapsul Thomas Cook, care are o puternică aripă germană, sunt probleme cu care se confruntă economia germană. Pe trimestrul doi al acestui an, scăderea economică a fost confirmată. Eurostat a afișat creșterea economică de la nivelul Uniunii Europene, iar în dreptul Germaniei figurează un minus de 0,1%. Germania a mai avut o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al anului trecut. De data aceasta, Bundesbank a confirmat că va fi încă un trimestru de scădere, ceea ce va însemna oficializarea recesiunii tehnice. Industria auto nu trece prin cele mai fericite perioade ale istoriei sale. Recent, Daimler, unul din marii producători ai țării, a fost nevoit să ajusteze negativ, de două ori, prognoza privind profitul companiei. În plus, Daimler a avut propriul scandal diesel și va trebui să pună deoparte câteva sute de milioane de euro pentru amendă. La BMW, performanța în direcția mobilității electrice nu este cea scontată, iar la Volkswagen există o presiune uriașă fiindcă amenda de 30 de miliarde de euro în urma scandalului diesel este o povară. Cam tot atâția bani va costa și modificarea mașinilor cu componente manipulate, conform Deutsche Welle.

România va fi contaminată mai mult ca sigur de aceste evoluții. Mai mult, economia noastră a intrat deja pe un trend de încetinire.
Pe primul trimestru al anului creșterea economică a fost de 1,2%, iar pe trimestrul al doilea a ajuns la numai 1%. Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, Germania rămâne și în prima jumătate a acestui an partenerul comercial nr. 1 al României cu 23% din totalul exporturilor și peste 20% din totalul importurilor țării noastre. Astfel, importurile din Germania au însumat în această perioadă 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro în creștere cu 3,3% față de anul precedent. Volumul schimburilor comerciale între cele două state a însumat astfel 16,7 miliarde de euro. Cele mai importante grupe de produse în cadrul schimburilor comerciale între
România şi Germania sunt mașini și aparate, mijloace și materiale de transport, metale comune. „Acest lucru arată că relațiile economice româno-germane evoluează în continuare pozitiv. Vedem și pe viitor un potențial important pentru dezvoltarea acestora și ne dorim, în calitate de reprezentanță oficială a economiei germane în România, să susținem activ această evoluție”, a spus Sebastian Metz, Director general și membru în Consiliul Director AHK România. „Considerăm foarte importante teme precum formarea profesională, promovarea orașelor și a regiunilor din România, intensificarea colaborării bilaterale în domeniul tehnologiilor verzi și creșterea competitivității companiilor românești”, a subliniat Metz.

Numeroase companii germane au investit în Romania continuu și pe termen lung și au construit aici capacități de producție. Circa 7.500 de companii cu capital german sunt active în România, ceea ce înseamnă că peste 10% din companiile străine sunt companii germane sau cu capital german. Acestea au peste 226.000 de angajați, o cifră de afaceri de circa 27 miliarde de euro (13% din PIB al României) și au investit până anul trecut mai mult de 9,7 miliarde de euro (cumulat). Pentru ca această evoluție pozitivă a relațiilor economice să continue companiile germane au nevoie de un mediu economic stabil și de predictibilitate, de o infrastructură bine dezvoltată, un sistem educaţional funcțional și de personal bine calificat, susțin reprezentanții Camerei de Comerț româno-germane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Criza care urmează și percepția ei.
    Producția auto germană se pregătește de o prăbușire cu 21% în acest an și trage și o țară ca România după ea!
    Domeniul care asigură tracțiunea exportului și a valorii adăugate în România e zona de Automotive, a Componentelor auto.

    De ce ne paste criza:
    – avem un deficit comercial atât de mare încât simpla scădere a exportului pe această linie dezechilibrează și economia și finanțele publice.
    – industria prelucrătoare și exportul ei chiar au trecut la minus în această vară, după ani de creșteri continue! Ce să spui mai mult?
    – un super om de business din automotive povestește chiar acum:
    ”Am fost la Hanovra, la întâlnire: criza chiar vine. Toată lumea din automotive, de la italieni, la francezi, la nemți, la noi, ăștia, din Est, e speriată: mulți se bugetează cu comenzi la 1/2 pentru 2020”.
    La București nimeni nu e speriat.
    – e criză atunci când ai ani la rând creștere de 4-5% și nu începi nicio autostradă
    – când Ardealul s-a rupt deja de România prin oportunități de afaceri și PIB-ul pe locuitor
    – când administrația e departe de-a fi digitalizată, când n-ai construit niciun spital
    – când sistemul de educație nu-ți mai crează forță de muncă, iar asta ajunge aproape exclusiv în sarcina mediului de afaceri
    – când nicio mare investiție nu a fost pornită deși te împrumuti la cele mai mari costuri ever!

    Ești în plină criză atunci când nu mai construiești absolut nimic și ai dat totul pe consum și te împrumuți scump ca să dai totul pe consum.
    Ești în plină criză atunci când mănânci pe datorie, ca într-o gospodărie.
    https://cursdeguvernare.ro

  2. Vine criza: Şeful BCE spune că economia zonei Euro nu se va redresa.
    O redresare a zonei euro nu se întrevede şi riscurile externe afectează economia regiunii, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, justificând noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta, transmite Reuters, citat de Agerpres.
    Datele recente şi indicatorii care estimează evoluţia economiei – cum ar fi noile comenzi din industrie – nu arată semne convingătoare de redresare a creşterii în viitorul apropiat, iar riscurile negative se menţin”, a declarat Draghi, în Comisia pentru afaceri economice din Parlamentul European. Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor Draghi a explicat că sectorul serviciilor – stâlpul economiei interne – pare să rămână rezistent deocamdată, dar nu va fi imun pe termen nedeterminat la dificultăţile din industriile concentrate pe export. „Cu cât mai mult va dura slăbiciunea din industrie, cu atât sunt mai mari riscurile ca alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire”, a avertizat şeful BCE.
    Editat
    NU conteaza, mandra Romanie duduie, Veorica garanteaza pesniile uriase pe care le va mari PSD anul viitor!!!

  3. ” Pentru ca această evoluție pozitivă a relațiilor economice să continue companiile germane au nevoie de un mediu economic stabil și de predictibilitate, de o infrastructură bine dezvoltată, un sistem educaţional funcțional și de personal bine calificat, susțin reprezentanții Camerei de Comerț româno-germane”.
    Acestea fiind „revendicarile”,intreb pe nemti,-pod poleit cu aur nu vreti ?
    Ati platit datoria de razboi a Germaniei fata de Romania ,miliardele?
    Ati adus la cunostiinta poporului roman miliardele voastre profit ?
    Va pot aduce si alte argumente, dar sa dictati in tara voastra ,falsificatorilor de noxe, pradatori bancari si de materii prime !
    Evolutia Ro ar fi pozitiva daca relatiile ec.cu pradatorul german sustinut de tradatorul Isarescu si-ar schimba fondul si substanta !Daca ar fi respect si Ro nu ar fi doar o sursa de materie prima explotata printre altele si de companiile germane.Nu avem „camera de comert romanao-germana”ci avem SLUGA Germaniei.Daca ar avea 10 ani recesiune si Germania ar ramane imperiul care inghite ca lacusta lacoma si pustieste pe unde trece.Voi plange cu lacrimi de crocodil mai ales conglomeratul de banci private din Frankfurt,citadela banilor fictivi si ai dobanzilor spoliatoare pt.Tara Noastra.

  4. Ce-mi plac glumele teutonilor! Cică au nevoie în colonie de un sistem educaţional funcțional și de personal bine calificat, pe care să-l plătească la nivel de salahori.

  5. Păi Germania lu doamna senilă muter Angela Merkel a cheltuit 23 miliarde euro pe refugiați (falși sau adevărați), numai în 2018.
    https://www.reuters.com/article/us-germany-budget-refugees/germany-spends-record-23-billion-euros-on-refugees-migration-document-idUSKCN1SQ182?il=0

    Nu știe nimeni cît cheltuie pe migranții din Africa pescuiți de ONGurile lu soros în Mediterană. De unde să mai aibă nemții bani de investiții sau măcar să-și plătească cotizația la NATO, cum le cere Trump? O să le iasă nemților pe nas faptul că au menținut această băbăciune la guvernare.

  6. asa ii trebuie daca a falsificat, furat ca-n codru si a omorat economiile rasaritene ca sa o duca bine pe spatele altora.
    In fapt este pentru noi o oportunitate sa producem masini pentru Ford si renault si nu le dam bani pe utilaje fictive si gaz rusesc . realitatea este ca nu mai au muncitori straini pe care sa-i exploateze, de aia au cerut sirieni, ca poate din 3 milioane or fi 500 000 buni de ceva si restul ni-i trimite noua sa-i tinem obligatoriu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.