Cele două feţe ale Monicăi Macovei

Miercuri în Parlamentul European va avea loc o dezbatere privind situaţia din România, cerută de PDL şi aprobată de PPE. Dezbaterea nu va fi urmată de votarea vreunei rezoluţii, dar este de urmărit ce dezinformări şi intoxicări vor profera eurodeputaţii PDL.

Prima faţă a Monicăi Macovei: demers împotriva României

Dezbaterea din Parlamentul European are loc la cererea expresă a PDL. Vârful de lance al eurodeputaţilor PDL în această acţiune a fost Monica Macovei. Este adevărat, nu este chiar ceea ce a vrut ea, adică o dezbatere fără urmări concrete. Monica Macovei ar fi vrut mult mai mult, şi anume aplicarea de sancţiuni maxime României.

Să ne aducem aminte ce spunea în premieră, la TVR Info, pe 3 iulie Monica Macovei. Atunci, Macovei a spus, cu subiect şi predicat, că va cere suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European. „Art. 7 din tratatul privind UE, care prevede că drepturile unui stat membru pot fi suspendate, inclusiv dreptul de vot în Consiliu, atunci când se constată încălcarea statului de drept, stat de drept înseamnă respectarea legii şi a democraţiei, o astfel de decizie se poate lua, desigur, în situaţii excepţionale, se poate lua la propunerea Parlamentului European sau a Comisiei Europene, cu aprobarea Parlamentului European; eu vreau să cer acest lucru tocmai pentru a-mi apăra ţara; dacă am muncit ca să intram în UE, împreună cu toţi românii, trebuie să ne apărăm… o să încep cu Parlamentul European, cu Comisia, deocamdată vorbesc cu comisari, cu toată lumea”, spunea Macovei. (În dimineaţa aceleiaşi zile, tot Monica Macovei şi-a început campania de intoxicări şi dezinformări prin următoarea declaraţie: „Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice”. Şi atenţie, încă nu se votase în Parlament înlocuirea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga şi nici nu era clar dacă urma suspendarea lui Traian Băsescu.)

A doua faţă: cea de acuzator public

La sfârşitul lunii ianuarie a.c., în Parlamentul European a avut loc o dezbatere similară celei de miercuri 12 septembrie. Atunci, pe fondul real al abuzurilor regimului Băsescu-Boc şi pe fondul masivelor proteste de stradă, liderii USL au cerut o dezbatere privind încălcarea democraţiei şi a drepturilor omului în România, invocând în special intenţia guvernului Boc de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare. Singura solicitare a liderilor USL a fost următoarea: Parlamentul European să recomande Guvernului României să renunţe la ideea comasării alegerilor şi să sugereze, pentru detensionarea situaţiei din ţară, organizarea de alegeri parlamenare anticipate. Atât şi nimic mai mult.

Iată ce spunea însă atunci aceeaşi Monica Macovei pe 22 ianuarie a.c. referitor la demersul USL. „Ieri PSD ne-a spus în mod public că face demersuri pentru a obţine o Rezoluţie în Parlamentul European împotriva României şi chiar aplicarea unor sancţiuni grave: suspendarea fondurilor europene şi retragerea dreptului de vot al României în Consiliu, adică să nu avem nici un cuvânt de spus atunci când se iau decizii în Uniune. Înţeleg că PSD (probabil USL) vrea să izoleze economic şi politic România şi să ne ia cele mai mari beneficii pe care le avem fiind în Uniune: fondurile şi participarea la decizie. (…) Declaraţiile şi demersurile USL au impact pe pieţele financiare europene într-o perioadă de criză economică, pot descuraja investitorii şi agenţiile de rating”.

Faţă în faţă

Punem faţă în faţă cele două declaraţii. Găsim un prim element comun: dezinformarea. În prima, Monica Macovei dezinformează în ceea ce priveşte demersul liderilor USL din Parlamentul European. În cea de a doua, Monica Macovei dezinformează privind situaţia din ţară. Iată deci, în luna ianuarie 2012, o solicitare de sprijin punctuală a USL faţă de masive şi reale încălcări ale statului de drept din România este taxată de Monica Macovei ca fiind o intenţie de a „izola economic şi politic România în UE”. În iulie 2012, cerererea expresă a Monicăi Macovei de suspendare a dreptului de vot al României însemna apărarea ţării.

Foarte ciudată logica doamnei Monica Macovei. Judecă utilizând unităţi de măsură diferite două situaţii care doar aparent sunt similare, demersul din iulie fiind unul radical împotriva României, în timp ce demersul din ianuarie fost unul moderat care ţintea o serie de decizii ale guvernului, una dintre ele – intenţia de comasare a legerilor locale cu cele parlamentare – fiind infirmată chiar şi de CCR.

Îşi va face din nou Viviane Reding campanie pe seama României?

Într-un interviu acordat marţi 11 septembrie pentru RFI, eurodeputatul PNL Renate Weber face o dezvăluire referitoare la comisarul european Viviane Reding, unul dintre oficialii europeni care au tocat pur şi simplu România şi guvernanţii în ultimele două luni.

„Va fi interesant de văzut, de altfel, cine va fi prezent din partea Comisiei Europene. Sigur, este foarte posibil să fie doamna Viviane Reding, care are o manieră extrem de selectivă de a-şi alege temele la care doreşte să participe. Când era vorba despre Ungaria, personal, am avut o lungă corespondenţă cu dumneaei şi a refuzat în mod categoric să-şi asume cea mai mică implicare indiferent că era vorba de Constituţie, de legea presei etc. Deci, în materie de Ungaria, doamna Reding era dispărută cu desăvărşire, acum însă toată lumea ştie că doamna Reding este într-o campanie, chiar dacă nu o recunoaşte, dar este într-o campanie pentru că doreşte să fie viitoarea preşedintă a Comisiei Europene şi atunci a zis, «Gata, din România fac trambulina mea de dezbatere electorală în ceea ce mă priveşte»”, a afirmat eurodeputata PNL.

Tot Renate Weber a mai precizat: „Cred că dezbaterea de mâine – rămâne să vedem când se va petrece efectiv – se va încadra în linia altor dezbateri care au mai avut loc în Parlamentul European, cu puncte de vedere exprimate de Comisia Europeană şi de preşedinţia Uniunii Europene şi cu luări de cuvânt din partea deputaţilor europeni din toate grupurile politice. Ea este o dezbatere şi atât, ea nu va fi urmată de nicio rezoluţie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.