Centru de 2mil. €, nefuncțional de doi ani

Un centru medical nou, finalizat în municipiul Arad în urmă cu doi ani, după o investiţie de aproximativ două milioane de euro, este încă nefuncţional, scrie Agerpres. De vină este lipsa de personal: nu are niciun angajat din cei 58 de care are nevoie.

Fostul Ambulatoriu CFR este cea mai veche policlinică din municipiul Arad, dar nu a mai funcţionat din 2014. Clădirea degradată din centrul oraşului a fost preluată de MApN în 2018 şi a fost reabilitată, proiect care a costat un milion de euro şi a fost finalizat în 2021. Ulterior, s-au mai cheltuit 5,5 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente medicale şi mobilier, însă centrul medical noul creat nu a fost deschis.

Deputatul liberal Sergiu Bîlcea (foto) a atras atenţia, miercuri, asupra acestei probleme, arătând că „o investiţie guvernamentală în sistemul de sănătate arădean, Policlinica CFR, finalizată deja, este încă nefuncţională din cauze birocratice”.

Deputatul a transmis, printr-un comunicat de presă, că a semnalat această problemă Ministerului Apărării Naţionale şi a cerut să se ia măsuri „pentru punerea în funcţiune a policlinicii”.

„În răspunsul primit, MApN apreciază că investiţiile în dotări sunt suficiente pentru buna funcţionare a unităţii medicale. De asemenea, se specifică faptul că blocajul este legat de problema angajării personalului necesar. Statul de funcţii, 58 de posturi civile şi militare, a intrat în vigoare la începutul anului. MApN a transmis Ministerului Sănătăţii macheta cu posturile vacante şi bugetate, care va trebui aprobată de Guvern. Demersurile sunt în desfăşurare în acest moment, evident cu un ritm mai lent decât ne-am dori. Voi urmări în continuare acest proces birocratic, consider că Policlinica CFR este o investiţie bine venită care trebuie valorificată cât mai repede pentru ca arădenii să beneficieze de servicii medicale de calitate”, a transmis parlamentarul.

În luna februarie, conducerea Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara, de care aparţine viitoarea facilitate medicală din Arad, a transmis, la solicitarea AGERPRES, că pentru operaţionalizarea centrului au avut loc achiziţii de mobilier, tehnică şi echipamente medicale, dar şi echipamente informatice şi de comunicaţii.

„Fiind o facilitate medicală militară, încadrarea cu resursă umană a Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad se face în conformitate cu prevederile legale specifice gestionării resursei umane a MApN. În prezent s-a finalizat procedura de aprobare a structurii organizatorice, inclusiv arhitectura de personal”, se arăta în răspunsul scris transmis AGERPRES.

În decembrie 2020, secretarul de stat în cadrul MApN Marius Bălu declarase, într-o conferinţă de presă, că viitorul centru va fi destinat atât civililor, cât şi militarilor.

„Este un obiectiv ambiţios al Ministerului Apărării Naţionale care, odată finalizat, va da un centru medical de elită nu numai membrilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cât şi tuturor cetăţenilor Aradului. Acest proiect se integrează într-o viziune mai amplă a MApN de îmbunătăţire a calităţii vieţii personalului”, spunea Marius Bălu.

Conform detaliilor oferite de autorităţi în 2020, viitorul centru medical va avea 16 cabinete pe două ture, 22 medici specialişti, 23 de asistenţi medicali, medic stomatolog, tehnician dentar, dar şi două laboratoare – unul de analize medicale şi unul de imagistică medicală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Hai Rafila si cu Talvar . Ce aveti de spus ? Sau nu s-a facut tabla impartirii ? Catre to’arsul g’ral si to’arsul doctor docent ?

  2. Cum? Nu are personal angajat, sau, nu gasesc angajati care sa isi plateasca locul de munca dorit, adica, cateva mii, sau zecii de mii euro? De ce nu se recunoaste in sanatate si nu numai, daca vrei sa te angajezi, trebuie obligatoriu sa dai mita grasa! Exact pe model practicat in italia, vrei loc de munca, platesti de iti sar creierii si ramai mult timp fara bani de hrana si chirie! Sper ca nu ati uitat practicile in italia, daca ati uitat, le gasiti in Romania!

  3. Tara condusa de lacatusi matriteri. Aici ne a dus asa zisul invatamant privat.!!!! Anulati toate hartiile acordate de asa zisele facultati private. Auzi, lacatus matriter manager de spital.

  4. Desfiintati 50 de functii la clubul StEaua si transferati locurile de personal bugetate si banii de la capitolul bugetar ,,cheltuieli de personal” din bugetul clubului in bugetul spitalului. E de competemta ministrului.

  5. La fel si Institutul Cantacuzino aflat acum (daca o mai exista, ca nu se mai stie nimic de el) in aceeasi ograda. La preluare promisiuni cat cuprinde: vom relua producerea celebrelor vaccinuri si a Polidinului, romanesti, pe specificul populatiei, eficiente si ieftine, ca sa nu mai depindem de importuri costisitoare. Numai minciuni nerusinate, nu au facut nimic. Le-a spus Ursula ca nu e nevoie, ca are ea ce ne trebuie.

  6. Din cauza sistemului securist psdnl se pleacă in draci , la fel se va întâmpla și cu spitalele regionale construite la suprapreț in loc sa se investească și în resursă umana

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.