Cheltuielile pentru apărare ale României, mai mici decât a promis Klaus Iohannis

Cheltuielile României pentru apărare în anul 2023 au reprezentat doar 1,6% din PIB, mult sub nivelul de 2,5% la care s-a angajase președintele Klaus Iohannis.

Această cifră plasează România sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB dedicat apărării, se arată într-un raport al Alianței Nord Atlantice. În privința procentului din PIB alocat pentru apărare, România se află sub Olanda (1,63% din PIB). Faptul că președintele Klaus Iohannis a intrat în competiția pentru șefia NATO în fața premierului olandez Mark Rutte accentuează importanța acestui aspect.

Una dintre promisiunile electorale ale lui Iohannis, după cum a fost prezentată într-un articol al Politico, este orientată tocmai spre bugetul pentru apărare, după cum arată G4Media.ro. El sublinia că este imperativ ca toate țările să se străduiască să atingă minimul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și să aloce cel puțin 20% pentru echipamentele majore, cât mai rapid posibil, conform articolului său electoral intitulat „O viziune pentru viitorul NATO”.

Raportul NATO evidențiază faptul că România a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare doar în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. În ultimii trei ani, a avut loc o scădere constantă a acestor cheltuieli, iar procentul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 este cel mai mic din perioada 2017-prezent. Această reducere a bugetului pentru apărare a coincis cu o creștere a deficitului bugetar în fiecare an.

În ceea ce privește investițiile efective în echipamente, situația României este și mai defavorabilă decât la nivelul cheltuielilor totale pentru apărare: țara se clasează printre cele mai slabe din NATO, ocupând locul al cincilea de la coadă în clasament, cu doar 21,9% din totalul bugetului de apărare alocat pentru acest scop. Polonia este lider detașat în ceea ce privește procentajul alocat pentru înzestrare (53,6% din bugetul total de apărare), urmată de Finlanda, Luxemburg, Ungaria și Grecia. În acest sens, și Olanda se află în fața României, alocând 25,5% din bugetul total de apărare pentru echipamente. În cifre absolute, în anul 2023, bugetul pentru apărare al României a fost de 5,6 miliarde de dolari, comparativ cu 16,5 miliarde de dolari alocat de Olanda.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Oradea despre alocarea României pentru apărare, care, potrivit raportului NATO, nu ar fi atins procentul de 2%.

”S-au făcut foarte multe plăţi în lunile ianuarie şi februarie, am şi văzut că am avut un deficit pe aceste luni de 1,7%. Nu au fost cheltuieli suplimentare venite nici din administraţia centrală nici din administraţia locală, marea majoritate a acestui deficit au fost plăţile către Apărare. Cu alte cuvinte, ne-am asumat toate lucrurile, le-am dus până la capăt”, a răspuns Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. E prea mult în comparație cu ce se alocă educației sau sănătății pentru cetățenii din Romania.

  2. Se apropie momentul cand Sfantul Dumnezeu va lasa ursul infuriat liber din lant. Si atunci Occidentul o sa aiba parte de ceeace voia el sa-i faca ursului. Ursula si UE vor ajunge scarmanati rau de urs. Aliluia. „Comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru publicația rusă „Argumente și fapte”, unele dintre cele mai dureroase de până acum în ceea ce privește Ucraina, au urmat unui atac rusesc pe scară largă, desfășurat în cursul nopții, asupra infrastructurii energetice ucrainene, conform Thestar.com.

    „Ne aflăm într-o stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv a devenit participant la aceasta de partea Ucrainei, a devenit un război pentru noi”, a declarat Peskov.”

  3. USA nu are nevoie de inarmarea armatei ci de carnea de tun ca si nemtii in WWII.Armata romana se va ocupa de deminarea campiilor Cargil,Monsanto,Blackrock ,inaintand in linie.tinandu-se de maini si tropaind sa faca sa expoldeze minele.

  4. Daca vrea mai mult, sasul sa-si vanda casele si vila de la Miami si sa cumpere arme. Mai are de dat statului aproape jumatate de milion de Euro, asa ca e bun de plata.

  5. Da, pentru ca armamentul, munitia pe care o dam ucrainenilor si lefurile militarilor care instructesc ucraineni sunt bagate la ajutor umanitar acordat saracilor ucraineni, nu la aparare, ajutor pe care, colonia Romania il da la ordinul stapanilor americani.

  6. Stilul românesc. Zicem ca ei și facem ca noi. E și asta o politică și cred că nu e cea mai rea. Ungurul Orban latră la toată lumea, dar face contracte de armament se tocmește cu suedezii pentru arme și tot așa. Totuși trebuie să fim și noi cât de cât pregătiți dacă îl apucă nebunia pe Putin.

  7. Elena Popa spune:
    22 mart. 2024 la 17:25
    Corect ar fi trebuit sa spuneti ca nebunia lui Putin a fost provocata de occident.Daca occidentul nu se amesteca intre cei doi rusi care se ceartau pt.niste teritorii ale lor ,nu mai aveam la ora asta atita frica de un razboi.

  8. Afla Hegemonu ca Ficusul Dulapos a mintit, si ii sa vezi atunci baze Nato in Romania

  9. Pai , nu trebuie sa ne luam dupa ce spune Iohannis; el spune multe ! Ei , si ce daca? Au, nu Iohannis la preluarea celui de al doilea mandat prezidential, tuna si fulgera impotriva PSD, spunand , pe toate canalele tv din Romania, ca la baza tuturor relelor din tara asta , sta PSD ? Au , nu dl. Presedinte Iohanis, declara ritos , plin de elan si mandru , ca atata vreme , cat el va fi Presedinte al Romaniei , nu va numi niciodata , un membru PSD in fruntea unui guvern romanesc? Si, s-a tinut de cuvant ? Cucu, cucu , cucu! Asa ca nu va mai luati dupa ce spune si , dupa ce promite Iohannis! Amin!

  10. Păi cel mai ieftin ar fi să ai o politică corectă, Să fii cu scaun la cap , nu lichea,. Să știi negocia și să ai arta negocierii a compromisului de e nevoie..Să te dai pe spate sperînd un ciolan, chiar la NATO, e departe de ieftin și departe de un caracter nobil civilizat.

  11. @ După dispariția domnului Nicolae Manolescu probabil că se vor mai reduce cheltuielile militare și efectivele de ostași, ?

  12. Ce nu zice ziarul e ca si asa mici cum sunt, cheltuielile militare ale Romaniei sunt caracterizate prin haos si ca se cumpara mult prea putin din fiecare categorie achizitionata raportat la nevoi. Ne fac altii Politie Aeriana, ca noi nu avem aviatie. Marina ce sa mai vorbesc. Rusia are 50 de divizii numai in razboiul din Ucraina, pe cand noi avem in total 2, si alea subdotate. Asta e adevarata Armata de care are grija comandantul suprem Iohannis, pe care il doare in lenea si aroganta sa exact in pantof de militari, nu a fost decat de 1-2 ori intre ei. Dar vrea SG NATO. Pentru faptul ca am cheltuit doar 1,6% din PIB, ar trebui sa raspunda cu capul generali din MApN si politicienii implicati, ministrul si secretarii de stat. Dar nu se intampla asta deoarece subvaloarea e la putere – cum ar putea altfel cu Ciolacu si Ciuca la butoane?- si aici e Romania, ioc democratie autentica, ioc principii si sistem de valori, ioc stat de drept.

  13. Conform unui raport oficial al NATO, cu nivelul cheltuielilor pe anul 2023, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB), arată sursa citată. În cifre absolute, România a avut în 2023 un buget al apărării de 5,6 miliarde de dolari, față de Olanda – 16,5 miliarde de dolari.
    Citeşte întreaga ştire: România a cheltuit pentru apărare doar 1,6% din PIB în 2023, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
    Potrivit raportului NATO, România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
    Ciolacu face pe prostul cu explicatii puierile, desi el este cel care a tăiat „masiv” din banii destinați înzestrării armatei române pentru a alimenta Fondul de Rezervă al guvernului, iar din acest au fost folosiți banii pentru suplimentarea bugetelor altor ministere sau pentru plata pensiilor speciale. In loc de rectificarile bugetare transparente, guvernul Ciolacu a aprobat in luna decembrie , 2023 suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară, a bugetelor mai multor ministere şi instituţii centrale precum: Ministerul Transporturilor, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul General al Guvernului.
    Editat

  14. Romania nu are ce cauta in NATO si UE. Romanii vor sa traiasca bine pe banii altora si ei sa faca ce stiu mai bine, sa fure , sa huzureasca si sa risipeasca. Dupa caderea pietelor din CAER si din tiraniile sustinute de rusi in Africa unde ar mai muncit milioanele de azilanti economici care au luat calea occidentului? Sapte sute de milioane de ruble transferabile s-au pierdut cu fabrica de ciment din Cuba, doua miliarde de dolari datoria din ’90 a Irakului catre noi, alte vreo doua miliarde de dolari dusi pe apa sambetei la Krivoi Rog in Ucraina, de la Egipteni si Libieni am luat maruntis din datoriile lor de 750 de milioane de dolari. Toti astia ar trebui sa-i faca un mausoleu lui Pingelica pentru cat l-au tras pe sfoara. Va plangeti ca am ajuns colonie. Daca nu ne lua vestul de suflet faceati stevia miere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.