China acuză ”intențiile sinistre” și ”caracterul hegemonic” al SUA

Președintele Donald Trump a decis să se poziționeze oficial de partea protestatarilor anti-Beijing din Hong Kong. Miercuri, președintele SUA semnat o lege care îi susține pe manifestanții din Hong Kong, cu riscul de a pune în pericol negocierile comerciale cu China, la aproape doi ani de la izbucnirea disputei economice dintre cele două mari puteri. Până acum, Trump a avut o atitudine echivocă față de această lege, in încercarea de a nu periclita negocierile comerciale.

Hong Kong devine oficial un front al războiului comercial China-SUA

La inceputul protestelor din Hong Kong, inițiat împotriva unei legi ce permitea extrădarea in China, o serie de analiști americani vedeau o legătură între poziția neașteptat de moale a președintelui SUA față de tulburările din Hong Kong și alegerile prezidențiale din 2020, precum și o legătura cu disputa lui Donald Trump cu Federal Reserve. Pe scurt, Trump ar fi decis să joace dur și a renunțat negocierile comerciale cu China imediat ce au început, apoi a pus la cale tulburările din Hong Kong pentru a înteți conflictul comercial cu China și pentru a forța astfel mâna președintelui Federal Reserve pentru a reduce dobânzile și urmând ca apoi să încheie un acord comercial cu China, până la fialul acestui an. Toate acestea ar duce la creșterea burselor americane și i-ar asigura lui Trump realegerea.

Hong Kong a devenit un front secundar al războiului comercial dintre SUA și China. Oficiali chinezi au declarat că în spatele protestelor stau Statele Unite, care folosesc situația din Hong Kong ca pe un instrument de presiune, așteptând ca regimul de la Beijing să ”clipească”, să folosească forța brută, muniția de război, sa apară morții printre civili. Imediat, presa occidentală ar căuta să creeze o opinie internațională uniformă în sprijinul mișcării democratice din Hong Kong, care să susțină ulterior mișcări similare în Tibet, Taiwan, Xinjiang, Macao și in alte zone care înconjoară China continentală, totul dublat de legi precum Hong Kong Human Rights and Democracy Act, promulgată acum de Trump.

Legea promulgată de Trump a fost adoptată cu o mare majoritate de Congresul SUA, în urmă cu o săptămână. Legea va permite ”sancționarea responsabilor chinezi și hongkonghezi implicați în violarea drepturilor omului și cere Departamentului de Stat să revizuiască anual statutul comercial special acordat de Washington Hong Kongului”, scrie The Washington Post.

Un fost director al direcției pentru China din cadrul FMI a declarat pentru The New York Times că ”izbucnirea protestelor din Hong Kong ar putea duce la eșecul discuțiilor cu China, o țară extrem de sensibilă la ingerințele politice externe”. ”Această lege va alimenta discursul cercurilor politice chineze despre cum SUA încalcă suveranitatea Chinei în domeniul politic si economic”, a mai spus fostul oficial FMI.

Reacția Chinei

Guvernul chinez a ripsotat imediat la decizia lui Trump de a promulga legea ce-i sprijină pe protestatarii din Hong Kong. Beijingul consideră că legea americană nu reflectă ”nici faptele, nici adevărul” și ca este ”o ingerință flagranta în afacerile hongkongheze și chineze”. Luni, înainte de semnarea legii de către Trump, diplomația chineză l-a convocat pe ambasadorul SUA și i-a transmis că adoptarea legii cu pricina în Congres va avea ”consecințe” și că vina ”aparține exclusiv SUA”.

Joi, după semnarea legii, Beijingul a amenințat cu ”represalii”, rămase neprecizate, și a arătat că SUA au comis ”un act de hegemonie”. ”A fost un act de hegemonie fațisă, iar guvernul și poporul chinez se opun. De la revenirea Hong Kongului la țara mama, ”sistemul o țară, două sisteme” a avut succese universal recunoscute, iar rezidenții din Hong Kong se bucură de drepturi democratice fără precedent, conform legii. SUA au ignorat faptele, le-au văzut în alb și negru și i-au susținut fățiș pe infractorii violenți care au agresat oameni nevinovați, au călcat în picioare statul de drept și au pus în pericol ordinea socială. (…) Trebuie să transmitem Statelor Unite că Hong Kong este Hong Kongul Chinei, iar afacerile Hong Kongului sunt afacerile interne ale Chinei. Niciun un guvern și nicio putere străină nu au dreptul să se amestece. Așa-zisa lege nu-i va face pe chinezi și pe compatrioții lor din Hong Kong decât să fie și mai conștienți de intențiile sinistre și caracterul hegemonic al SUA și nu-i va face să fie decât și mai loiali. Conspirația SUA este sortită eșecului. (…) Sfătuim SUA să nu acționeze arbitrar, în caz contrar China fiind nevoită să riposteze, iar SUA vor fi vinovate pentru consecințe”.

Donald Trump a anticipat reacția Chinei și a încercat să calmeze spiritele printr-un comunicat. ”Am semnat aceste legi din respect pentru președintele Xi, pentru China și pentru poporul Hong Kongului. Ele au fost promulgate în speranța că liderii și reprezentanții chinezi și hongkonghezi vor putea să-și regleze diferendul, pentru a asigura pacea și prosperitatea pentru toți și pentru multi ani”, a scris Trump.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Deocamdata in Hong Kong situatia s-a detensionat,dupa alegerile de consilieri districtuali,care se ocupa cu adunatul gunoiului si cronometrarea mersului autobuzelor!In clar miscarea din Hong Kong a fost pusa la cale de studentii baptisti,orbiti de predicatori!
    De altfel miscarea studenteasca nu a avut ca scop o viata mai buna,locuinte decente,joburi ,etc ci interzicerea predrii criminalilor proveniti din Chia si taiwan ,in tarile de origine..aiurea in tramwai..
    Politia s-a comportat mai mult decat cu manusi,mai ca nu le-a supt liderilor miscarii ceea ce nu aveau,pana cand s-a infuriat populatia muncitoare a teritoriului chinez si miscare s-a prabusit!
    SUA face o greseala istorica ,China pana azi s-a tinut numai de comert,a recunoscut la misto SUA ca supraputere,dar daca se infurie,SUA va deveni o oarecare putere regionala
    In China se produc mai multe autoturisme americane decat in SYUA si la orice nomenclator industrial,China produce de la 5-la 10 ori mai mult decat SUA
    La otel de ex China produce de 11 ori mai mult decat SUA si mai mult de jumatatea din intreaga productie de otel a lumii..
    Politica nebuneasca a lui Trump va aduce sfarsitul economic al SUA!
    Este o minciuna ca vreo fabrica noua s-a deschis in SUA de cand este presedinte Trump!

  2. China a depasit la toate capitolele nu doar SUA ci intreaga Europa Occidentala. Duceti-va sa vedeti. Iar baptistii-metodisti „americani”, din Hong Kong, daca nu se potolesc, Piata Tien Amnen va fi o gluma. Ati vazut Piata Tien Amnen pe viu ? Duceti-va sa o vedeti. Dar „inima” Continentului Nort American, duceti-va si mai apoi sa vorbim ce si cum. E jale, nene !? De aceia sa aiba de grija monstruoasa oligarhie militara americana si occidentala si marii granguri ca nu se glumeste cu China. Sper ca ati vazut la tv. reactia poporului chinez din Hong Kong fata hastag rezistii, varianta metodist baptist „americana”. Abia-i asteapta la cotitura, inclusiv Federatia Rusa si Presedintele Putin, pentru umilintele indurate de China Maoista, dar si pentru batjocura de dupa caderea zidului Berlinului si sfarsitul Razboiului Rece. Stiti despre ce este vorba, da, si nici Japonia nu uita si iarta.

  3. Donald trump isi bate joc de America ….protestatarii din hong kong distrug proprietati si ucid oameni nevinovati …stie foarte bine …asta e democratia pe care o promoveaza el ? siria a fost distrusa de teroristii deghizati in …protestanti pentru democratie….e un tradator vindut jidanilor si israelului

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.