China denunță o provocare americană

Două vase de război americane au navigat joi prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina americană, a doua misiune de acest tip în luna decembrie, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul chinez al apărării a denunţat traversarea, calificând-o drept o „provocare” şi „o demonstraţie de forţă” şi adăugând că nave şi avioanele chineze au urmărit navele americane.

Trecerea acestor nave trimite un mesaj greşit susţinătorilor independenţei Taiwanului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi a stabilităţii”, se arată în luarea de poziţie a ministerului chinez al apărării.

„Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine un nivel ridicat de alertă în orice moment, răspunde la toate ameninţările şi provocările în orice moment şi apără cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a afirmat ministerul de la Beijing.

China, care pretinde conducerea democratică a Taiwanului ca teritoriu propriu, este nemulţumită de intensificarea sprijinului pe care SUA îl acordă insulei, inclusiv prin vânzarea de arme, precum şi prin trecerea navelor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan, ceea ce contribuie la înrăutăţirea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au „efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional”.

Tranzitul „navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o (regiune) indo-pacifică liberă şi deschisă. Armata americană va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde dreptul internaţional permite”.

Ministerul apărării din Taiwan a declarat că navele au trecut prin strâmtoare în direcţia nordică, menţionând evenimentul drept o „misiune obişnuită”. Forţele armate din Taiwan au monitorizat navigaţia, iar situaţia este „ca de obicei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

 1. o societate orwelliana expansionista pe tacute. ca si grupurile ocultei mondiale care o imping de la spate si pompeaza bani prin corporatiile care au furat proiecte si idei de la toti partenerii de afaceri.

 2. Mai vrea america să fie considerată democrație, civilizație, sec 21,. sau alte lozinci de vârât in gușa nehaliților parteneri cu ochelari de cal ?? Cred că nu e cazul de provocări și mizerii politicianiste globalizate. Au ei destule in ograda proprie și să demonstreze acolo forță, ordine, eficiență.. Căci altfel au toate șansele de a lua la papiță o sculă galben roșie,.așa pe nepregătite.

 3. Poate ca ra fi bine sa trimita si chinezii vreo 2 nave pe linga Cuba ,asa doar pt antrenament.

 4. Dati-le-n gura amerlocilor, pe unde ii prindeti, ca numai gura este de ei!

 5. Au intrat doua nave americane si au iesit patru.
  Chinezii copiaza orice.

 6. Indraznesc sa afirm ca invazia Taiwan’ului se va produce in urmatorii 2 ani si va fi scurta; totusi vor muri civili pe insula.
  La Forte navale, China a depasit SUA, care au doar o usoara superioritate la „aeriene” si sigur la „nucleare”. Chinezii au vreo 3 escadrile de Suckoi SU-35 , care la o adica pot face o diferenta. Daca e vorba de amenintare nucleara, nu cred ca Rusia ar sta cu mainile in san la asa ceva si Americanii stiu asta. Acum 1 an , s’a afirmat in Rusia (oficial) ca pe fundalul agresivitatii nebunesti din partea Americana, ei ar transfera Chinei sistemul complet de alerta timpurie, cea ce ar salva Chinei ani de proiectare si testari; Rusia nu are de ales . Asta vor reptilele occidentale, asta vor primi.

 7. @gigi – Le-au trimis iranienii venezuelenilor cinci petroliere, sfidare maxima. Reciprocitati cu nave militare nu sunt nici eficiente, nici recomandabile. Lu’ „McCaine” i-au trimis rusii un ultimatum de forta si iata ca acum o cotesc spre Taiwan cu lumanarea aprinsa in cautare de scandal.

 8. La multi ani(doamna, domnule )RC ! Azi noapte am avut un cosmar! Se facea ca portavioane chinezesti navigau vesel prin stramtoarea Bering! Pline de chinezi care isi vizitau confratii din California (SUA) si Columbia Britanica(Canada) Uf! A fost un vis urat! Uratenia anului 2020 sa nu se repete in 2021!

 9. @Horia Cornescu: Stii cite portavioanre au SUA si cite China? dar submarine?

 10. Anonimule , schimba placa . Le lectiile politice nu va arata adevarul ? China a fost prima tara care a realizat o marma anti-portavion modificind o racheta intercontinentala din anii `60 . Daca america pierde portavioanele si ceva submarine , ramine cu chilotii jos in fata unui adversar de putere ridicata . Acum `100 de ani , o maparau pozitia ei si oceanele . Azi protectia asta a disparut natural .America nu-i un stat suveran , este o jucarie in mina mebunilor care vor puterea in lume , sosiile de azi ale lui Nero , Caligula Hitler .

 11. @’unetistu’: Daca tinteai tot asa cum spui bazaconii, ai mincat solda armatei degeaba. Probabil insa ca trageai doar cu prastia. Avea si ‘uneta’?

 12. @Anonomule Hai sa-ti arat niste tinte lovite de mine si pe urma mai discutam care dintr-e noi doi mincam solda degeaba eu cu prastia mea de 9 milimetrii sau tu cu serviciul tau de propaganda cu rezultate nule unde solda-i mult mai mare si pericolul inexistent . Iti trimit doar niste titluri de articole pentru ati verifica singur cunostintele in domeniul in care te bagi aiurea , doar sa umplii pagina si sa-ti iei banii :China a testat şase rachete balistice anti-navă în Marea Chinei de Sud ; Racheta balistica anti-portavion a Chinei, un unicat ;O revistă militară a dezvăluit accidental noua armă secretă a Chinei ;Submarin chinez, escortă la portavion american ; Un submarin nuclear francez a ”scufundat” un portavion american în cadrul unui exercițiu . Fa si corectura comentariului .Anonimule , anonimule , sezi blind ca te faci de ris cu ne satisfacatorul luat la tragere .

 13. @lunetistu: De platit, se pare ca tu esti platit ca sa bati cimpii. Daca o faci benevol, din convingere, este mult mai grav. China este o mare putere, nu spune nimeni altfel, dar e mult in urma SUA din toate punctele de vedere. E suficient sa compari cite portavioane are China si cite au SUA, idem submarine si aviatie. Despre calitate, nici nu incape discutia, indiferent surse ziaristice. Pina una, alta, in conflictele recente, teribilul armament de provenienta ruseasca sau chineza, nu a prevalat niciunde, Israel, Irak, Iugoslavia, Libia, oponentii adjudecindu-si net superioritatea aeriana, urmata de cea pe teren. Este o gluma sa spui ca un submarin nuclear francez a ‘scufundat’ un portavion francez in cadrul unui exercitiu, in cadrul unei discutii in care sustii superioritatea militara chineza. Deci, te tii doar de glume si acelea proaste, ca orice racan de rind …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.