Chișinăul nu cooperează cu Parlamentul Rusiei din exil

Autoritățile pro-europene de la Chișinău încă nu au stabilit vreo legătură cu Congresul Deputaților Poporului, considerat de opozanții ruși care i s-au alăturat, drept Parlamentul Rusiei în exil, fiind recunoscut ca atare în Occident.

Deși s-au arătat deschiși să coopereze cu reprezentanții principalei mișcări de opoziție din Belarus condusă de Svetlana Tihanovskaia, creând în acest sens și un grup de lucru parlamentar, parlamentarii moldoveni încă nu au stabilit vreo legătură cu Congresul Deputaților Poporului, considerat de opozanții ruși care i s-au alăturat, drept Parlamentul Rusiei în exil, fiind recunoscut ca atare în Occident.
E de presupus că o astfel de abordare ar avea legătură cu conflictul transnistrean, dar și cu formatul de negocieri 5+2, platforma de negocieri diplomatice menită să găsească o soluție pentru conflictul transnistrean dintre Republica Moldova și regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.

Transnistria – un impediment în calea cooperării Chișinăului cu opoziția parlamentară rusă?

Este demn de menționat că Congresul Deputaților Poporului a adoptat deja un proiect de hotărâre prin care toate trupele rusești staționate ilegal pe teritoriile separatiste ale mai multor state post-sovietice precum Georgia, Ucraina și în cazul de față Republica Moldova (Transnistria), vor fi evacuate. O astfel de hotărâre, dar și alte proiecte de legi adoptate de Congres, ar putea fi puse în practică doar după înlăturarea regimului putinist, și înlocuirea acestuia cu Congresul Deputaților Poporului din exil.
Cotidianul.ro l-a contactat pe Ilya Ponomarev, cunoscut opozant rus aflat la Kiev, unul dintre membrii fondatori ai Congresului Deputaților Poporului, care a confirmat faptul că ,,nu există niciun contact stabilit între Chișinău și Congresul Rus din exil”. Ponomarev afirmase anterior în cadrul unor interviuri oferite redacțiilor din România și Republica Moldova, că rezolvarea conflictului transnistrean este problema personală a Republicii Moldova, nu a Rusiei, iar acest lucru putea fi demult facilitat dacă ar fi existat o cooperare mai strânsă în această direcție între Chișinău și vecinul său ucrainean, cât și între militarii celor două state.

Astfel, Ponomarev a lăsat să se înțeleagă din start că formatul 5+2 nu există de facto, este un format mort, iar existența regiunii separatiste pro-ruse ,,transnistria” are doar considerente economice, generând resurse de înavuțire prin contrabandă și alte metode tenebroase ,,patronilor” săi.

Congresul Deputaților Poporului (Syezd Narodnîh Deputatov)

Congresul Deputaților Poporului este Parlamentul Rusiei din exil. Această structură colegială nu exprimă o viziune politică ci este o asociație de parlamentari care elaborează legi, iar în cadrul ei coexistând diverși membri cu viziuni diferite care fac parte din grupuri politice diferite, fie de dreaptă, fie de stânga, dar și conservatori, liberali, naționaliști, internaționaliști. Congresul, ca și oricare parlament, elaborează legi și proiecte de legi care, înainte de a fi aprobate, sunt supuse discuțiilor. Conform lui Ponomarev, Congresul Deputaților Poporului va fi un parlament de tranziție, temporar, menit să înlăture regimul putinist, și să declanșeze alegeri anticipate de toate nivelurile în Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Dl. Dicusar, sincer va admir perseverenta Dvoastra anti-rusa. O viata pentru o idee :-).
    Lamuriti-me totusi cu un aspect: spuneti urmatoarele: „Congresul Deputaților Poporului, considerat de opozanții ruși care i s-au alăturat, drept Parlamentul Rusiei în exil, fiind recunoscut ca atare în Occident.”
    Sa intelegem deci ca Rusia lui Putin ( sa ii zic asa ) nu mai este recunoscuta ca atare ? S-au retras amabasadorii statelor vestice de la Moscova ? Nu de alta dar inca nu am auzit de asa ceva. Multumiri anticipate pentru clarificari.

  2. E Udrea, A Bica, C. Rizea, Valcov, S Ghita, Marko Atilla: are si Romania un parlament in exil. Soldovenii uita ca parlamentul Romaniei in exil nu se simte prea bine, s-ar putea ca in parlamentul Rusiei in exil sa se rupa balconul cu toti exilatii sau alt ghinion. Se pare ca Oaia Sandu si Soldovenii sorosisti au luat locul Puloniei in bagat batul prin gard.

  3. PROBABIL E VORBA DE RUȘII ALBI-CONDUȘI DE IUDENICI,DENIKIN ȘI KOLCEAK -REÎNVIAȚI PRIN PARIS! IAR PE NOI „PROTECTORAȚII” NE ” ARDE” GRIJA DE PUTIN,BA-L MAI IUBIM ȘI BE NAVALNÂI ????

  4. Uăi, da pot organiza Universitatea de vară la Uniunea Scriitorilor? 750 de locuri se gasesc p-acolo? 650, scoateți 100, sunt comuniști, restul faini: numa’ dialog social, etnii, artiști. Ar fi frumos ca prima sesiune să fie patronată de fata aia faină a lu’ Sobchak, întâi stătătorul Congresului Deputaților Poporului, grijă, n-o bruscați pe aeroport.

  5. Moldovenii poate sa o fure iar, parlamentul ala in exil e o Unitate FSB ? !Chiar e o gluma buna,’parlament rus in exil”:)))?
    Cum zicea un mare bolsevic „rusii au un patriotism zoologic”

  6. Moldovenii poate sa o fure iar, parlamentul ala in exil e o Unitate FSB ? !Chiar e o gluma buna,’parlament rus in exil”:)))?
    Cum zicea un mare bolsevic „rusii au un patriotism zoologic” iar iudeii sunt cosmopoliti dar tradatori

  7. @ clona de la 21:17
    „Moldovenii poate să o fure…”
    Nu numai că furi nick-uri, mai ești și agramat(ă), vai de mămitZica ta…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.