CIA a făcut politică, acum își pune cenușă în cap

„Am lucrat pentru CIA, votez Hillary Clinton“, scria pentru The New York Times, în august 2016, Michael J. Morell, fost director ajunct al CIA în 2010-2013, cel care a asigurat de două ori si interimatul conducerii spionajului american. „Donald J. Trump nu numai că nu este pregătit pentru această funcţie, dar reprezintă o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale“, îl ataca Morell pe cel care avea să devină președintele SUA.

„Și mai important, trăsăturile sale de caracter arătate în campanie sugerează ca ar fi un comandant suprem slab, chiar periculos (…). În domeniul informaţiilor se poate spune că Putin l-a recrutat pe Trump şi l-a transformat într-un agent nevinovat al Federaţiei Ruse“, scria Morell.

Acum, la un an de la victoria lui Trump, un an de razboi deschis între noul președinte și servicii, Morell, „ieșit din umbra statului profund“, după cum scrie Politico, oferă un interviu surprinzător publicației amintite. În primul rând, el sugerează că nimic nu se face fără ordin în lumea „statului profund“, nici după ieșirea oficială de aici. Morell declară că exprimarea pozițiilor sale politice, după părăsirea CIA, „este ceva ce agenția a crezut că e bine de făcut“.

În interviul publicat pe 11 decembrie, fostul director CIA recunoaște că există „o parte proastăv a ieșirilor sale politice. „Să ne punem în pielea lui Donald Trump. Ce vede el? Vede un fost director CIA și un fost director al NSA, Michael Hyden, criticându-l pe el și politicile sale. Și ar putea spune pe bună dreptate: «Ce se întâmplă cu băieții ăștia din servicii?». Nu-i așa?“. „Devine președinte și, după câteva zile, apar scurgeri către presă, cum că el nu mai vrea să primească informații de la CIA. Trebuie să se fi gândit «Cine sunt băieții ăștia? Au ceva cu mine? CIA este o organizație politică?»“. „Deci cred că este o parte negativă a faptului că atunci am acționat politic“.

Cât despre ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA, fostul șef al CIA spune că, „nu m-ar mira ca procurorul special Robert Mueller să ajungă la concluzia că echipa lui Trump nu a încălcat legea cu privire la interacțiunile cu rușii“.

Morell sugerează că ancheta FBI nu va descoperi nimic în neregulă. Fiecare publicație importantă are reporteri care sapă în acest caz și nu au găsit nimic. Cred că, dacă ar fi fost ceva, ar fi găsit. Și cred că Bob Mueller ar fi găsit și ar fi sifonat acea informație“.

Mike Morell a intrat în lumea presei după ce a părăsit CIA și are o emisiune la CBS News. Mai are și o opinie interesantă despre rolul presei în politică, una desprinsă din experiența regimului lui Hugo Chavez, în Venezuela, dar care este valabilă și în cazul democrației americane sau a celor din Europa.

„Când Chavez a fost ales nu exista opoziție, nici un lider al opoziției care să vină cu o viziune alternativă. Rezultatul a fost că presa a devenit opoziția politică. Și, devenind opoziție, și-a pierdut credibilitatea în fața populației. Va sună familiar“? a spus Morell, cu aluzie la presa anti-Trump din timpul campaniei electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

5 Comentarii

  1. Controlul clanului Clinton asupra SUA s-a exersat si in timpul administratiei Obama, de la morti suspecte ale apropiatilor care aveau gura sparta,la controlul saxofonistului asupa CIA si FBI,la spagi imense platite famigliei de poiticieni straini, si la a o propulsa o bolnava psihic la presedentie,au facut tot ce au vrut in SUA in Epoca Clinton!Acum ,impreuna cu presa controlata integral de ei fac presiuni sa inventeze o conspiratie ruseasca la nealegerea paparudei Hitlerica!Sa speram ca tataia Trump face ordine daca nu deraiaza in confruntari cu state carora li se rupe de SUA, tip Coreea de Nord!

  2. @Lapitki : nu te speria, Trump nu deraiaza, Coreea de Nord e deja prea puternica, si mai are si-un vecin, China, care detzine sume faraminoase ale datoriilor interne si externe ale SUA. Si eu sunt optimista privindu-l pe Trump : se-apropie alegerea 1/2 a Congresului, la jumatatatea mandatului prezidential, de ea depinde mandatul, si-anume, de-abilitatea tipului de-a-si plasa pionii în organul legislativ. Care organ legislativ tocmai a evitat alta paralizie a statului, alta închidere a institutiilor (Obama stabililind si-un record de brat de fier cu Congresul, pe spetzele statului paralizat), votând cresterea plafonului datoriilor … fiindca asta-i povestea cu „democratia” americana, care iese pe strada (adica-n lume, unde mai si face pe grozava, în timp ce seamana genocide si ruine) cu buzunarele rupte si-n picioarele (Pentagonului) goale …

    • In schimb maica Rusia… Ehei, nu-i ajunge SUA nici pana la calcaiul Rusiei tale, asta vrei sa ne indoctrinezi?

  3. Cum?! CIA si FBI au facut si fac politica in SUA, tara considerata „farul” democratiei? Ce norocosi si fericiti trebuie sa fie romanii ca SRI, SIE si DNA-ul nu s-au implicat sinu se implica politic. Bravos natiei romane care poate deveni un exemplu prin democratia instaurata de Basescu, Macovei, Soros-GDS, Kovesi-DNA, FDGR-Johannis, Regele Cioaba si Imparatul Iulian!

    • Partea pozitiva este ca adjunctul CIA acest Morell a iesit din „umbra statului profund”american la lumina si inainte de alegeri si dupa fiind acum in lumea presei, partea negativa fiind acest scandal ca CIA face politica si individul a confirmat ca face politica adanc,adanc .Sugereaza ca e vorba de actiune pe baza de ordin, care ordin al cui si cine il da,si de ce deduce ca a-l face pe Trump nevinovat agent al Rusiei si pericol pt. securitatea nationala, a o sustine pe Hillary Clinton „este ceva ce agenția a crezut că e bine de făcut“! Deci agentia are „credinta”in ce deduce ea a face politic nu in impartialitate,obiectivitate,neimplicare ,corctitudine etc. Cel putin omul a recunoscut nu cum adjunctul Coldea nu a recunoscut niciodata ca la ordinele sefilor Basescu,Maior a actionat din „statul paralel”,noi nu ii zicem „profund”si in general serv.noastre secrete si-au sprijinit momaile puse pe macaz de ele,atacand ca fiind „pericol”pt.”securitatea nationala”-care nu stim care e aia- a oponentilor si aici ma refer la singurul oponent cat de cat viabil Crin Antonescu.DL Morell a trecut la presa politica opozanta si din nou recunoaste ca este creata de CIA in absenta unei „opozitii politice”ceea ce nu e adevarat, in USA opozitiia dintre partide e cumplita.Insa, daca Morell atesta ca presa a devenit opozitia politica in USA,cobaiul Ro n-a ramas in urma.Dimpotriva,serviciile nu-si pun cenusa in cap ci incalca democratia care e bazata pe votul liber,poate asa crezand si ele ca „e bine ce fac”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.