Cifre, nu vorbe: Suntem printre cocoșații UE de prețurile la energie

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat semnificativ în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 22 euro/100 kWh ajungând la 25,3 euro/100 kWh, iar România s-a aflat printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri, în moneda naţională, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Mai recent, preţurile cu ridicata pentru electricitate şi gaze au crescut substanţial în UE. Costurile cu energia şi aprovizionarea sunt afectate de situaţia geopolitică actuală, majorările fiind determinate în special de invadarea Ucrainei de către Rusia.

În primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Cehia (62%), Letonia (59%), Danemarca (57%), Estonia şi România (ambele cu 55%).

În cinci ţări membre UE s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos (minus 54%), Slovenia (minus 16%), Polonia (minus 3%), Portugalia şi Ungaria (ambele minus 1%). Scăderile din Ţările de Jos, Slovenia şi Polonia sunt legate de subvenţiile guvernamentale, în timp ce în Ungaria preţurile sunt reglementate.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2022 au fost în Ţările de Jos (5,9 euro/100 kWh), Ungaria (9,5 euro/100 kWh) şi Bulgaria (10,9 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Danemarca (45,6 euro/100 kWh), Belgia (33,8 euro/100 kWh), Germania (32,8 euro/100 kWh) şi Italia (31,2 euro/100 kWh).

Şi preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au crescut în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 6,4 euro/100 kWh la 8,6 euro/100 kWh.

Între primul semestru din 2021 şi primul semestru din 2022, preţurile gazelor au crescut în 23 de state membre UE pentru care sunt disponibile datele. Cele mai semnificative creşteri de preţuri ale gazelor naturale au fost în Estonia (154%), Lituania (110%) şi Bulgaria (108%). Singurul stat membru UE unde s-a înregistrat o uşoară scădere (minus 0,5%) a preţului gazelor pentru consumatorii casnici a fost Ungaria, unde preţurile sunt reglementate.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2022 au fost în Ungaria (2,9 euro/100 kWh), Croaţia (4,1 euro/100 kWh) şi Letonia (4,6 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Suedia (22,2 euro/100 kWh), Danemarca (16 euro/100 kWh) şi Ţările de Jos (12,9 euro/100 kWh).

Cipru, Malta şi Finlanda nu raportează preţurile gazelor pentru consumatorii casnici.

Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau în UE 24% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 27% din preţul gazelor naturale, în primul semestru din 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Deh, Busoi liberalul la sefia comisiei de energie la c.e. si celalalt tantalau tot de la labarali e ministrul energiei in Romania! Cum sa nu creasca preturile maximum daca cei doi sunt doar de driapta in linie dreapta.

  2. in alte tari nu stim de ce a scazut in Polonia sigur se datoreaza folosirii carbunelui in CET, noi datorita lui Virgil Popescu si Iohannis am inchis CET-urile ba am si vandut Mintia ca asa fac slugile se supun orbeste tiranilor ce poarta un nume UE/CE, monstrul care vrea sa inghita economiile mici pe care le-au tinut in vitezele inferioare de dezvoltare, de hrana si drepturi umane, inventand MCV si refuz Schengen…

  3. Iar asta, cel puțin la noi, doar din pix!
    Constituția zice că resursele naturale se folosesc doar în interes național.
    Oameni buni nu e nevoie de nici o revoluție sau răscoală, este nevoie să readucem statul cu toate instituțiile sale la ceea ce-au fost menite să fie. E de-ajuns!

  4. De ce sa platesc eu 1,2 sau 1,3 ron/kW si gwvernul pwly sa le dea moldorusilor moca lunar, ajutoare nerambursabile si energie electrica de peste 100 mil. coco?
    Adica la noi este bio sa oprim CET-urile pe carbune, dar faptul ca peste Nistru este razboi si ucranii livrau energie produsa pe carbune in ue este ok?
    Ce cheltuieli militare facute in semn de solidaritate impusa, trebuie acoperite din cresterea pretului la energie, bashca tva?
    V-ati dat foc la buletinele de vot, DEFINITIV!

  5. Dacă am prăjit câte un bandit d-ăsta pe zi ,ce bine ar fi!…
    Scaunul electric e viitorul acestor nenorociți, după care factura de curent electric s-o trimiți soției sau amantei…

  6. Liberalizarea pietei distributiei de energiei a fost aprobata de onor presedintele nostru KWJ cu implicarea fostului si actualului ministru al energiei Virgil Popescu, ultimul fiind deloc intamplator in aceiasi functie indiferent de cine conduce PNL, iar celebrul lider PSD Marcel Ciolacu tace malc si ne propune nonsalant un pret dublu incepand de luna viitoare la energia electrica produsa in Romania.
    Deci sa le multumim domnilor de conducerea statului numit Romania pentru ca ne spoliaza calificat nivelul de trai si sa le fie acordate diplome, medalii si Legiuni de Onoare din partea puterilor coloniale ce controleaza de facto piata energiei din Romania pentru ca se asigura ca nu li se impozieteaza nici macar un leu la bugetul statului roman!!!

  7. Pai, preturile la energie electrica sunt dictate de stat ; lui ii apartin toti producatorii. Totul este o minciuna incomensurabila , un jaf institutionalizat indreptat impotriva consumatorului de rand si nu numai ! Stau inchise hidrocentrale si zeci de microhidrocentrale de pe raurile interioare,iar ei ne umfla preturile pe kw ; sa-mi spuna cineva ca asta nu este CRIMA impotriva poporului roman ! Desigur, exista un pretext pentru asta , s-a „scumpit” apa (hi,hi,hi,ho,ho,ho, ha,ha,ha!) care pune in miscare turbinele! Glumesc, n-am niciun chef de ras! D’aia suntem saraci , ca hoti , habarnistii si incompetentii n-au nicio raspundere, pur si simplu isi bat joc de noi , pe banii nostri! Daca nici asta nu este crima , atunci ce naiba este! Noi i-am cocotat acolo unde sunt si ei se trag in sus ,unii pe altii, frati , cumnati , prieteni, colegi de gasca ! Bravo lor ! Suntem toti de vina !

  8. Bătrâni.,pensionari de la ora actuală nu m ai poate să facă nimic.Tineretu Român este în amorțire ,adică trage pe nas.Făuritorii acestei țări sânt condamnați la .,sărăcie,foame,punct.Voi frați Români m ai aveți încredere în acești bezmetici GOWERNANȚI,coaliție de toată,voma???? M ai aveți încredere? În această țărișoara toți bărbați sânt castrați,toți,toți,toți.Punct.De aia ne mer va e va așa de bine.Trăiască bărbații fătălăi.Doamne dăle după cum li se ridică.?la așa zisul bărbați din aceasta țară.,,,Bărbați de paie,,,?

  9. Pentru părere! „…celalalt tantalau tot de la labarali e ministrul energiei in Romania”
    Cum tantalau? Insultă! Nu-i tantalau deloc !
    Păi ministrul energiei de la liberali e un mare bandit! Simion i-a zis lui Virgil „hoțule „,iar tu iti dai cu părerea că e tantalau. Nu e drept!
    Virgil e slugă la doi stăpâni, un licurici mare și unul mai mic.
    Se bucură de imunitate,de impunitate!

  10. numai ca ministrul Virgil Popescu s-a ocupat sa vanda anul trecut energia electrica si gazul cat mai ieftin, unora din slecta gasca prusaca a lui Iohanis, distributorii o iau ieftina si-o „vantura” intre ei si apoi ne ”daruiesc” noua la pretul de la Viena unde si-au aranjat ploile ca si ROBOR-ul, invarteli pe spinarea energeticenilor romani platiti prost, ca sa fie ieftina energia ca asa au contractul parca pe trei ani…o mizerie europeana nu cred ca in istorie a existat o societate mai decadenta decat ceea ce se numeste „civilizatia” Occidentala, UE…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.